Diğer
    Ana SayfaBebekBebek reflüsü nedir? İşte bebek reflüsünü tetikleyen hatalar

    Bebek reflüsü nedir? İşte bebek reflüsünü tetikleyen hatalar

    -

    Özellikle ilk bir yaşta ortaya çıkan reflü, ebeveynlerin hatalı davranışları nedeniyle tetiklenebiliyor. Yaşam tarzı değişikliği ile etkileri azaltılabilen bu rahatsızlığın tedavisi ilaçla yapılabilirken, ileri vakalarda cerrahi de gerekebiliyor. Peki bebek reflüsü nedir? Bebeklerde reflüyü tetikleyen hatalar nelerdir? Bebek reflüsü ne zaman geçer? İşte merak edilen tüm soruların yanıtı içeriğimizde…

    BEBEK REFLÜSÜ NEDİR?

    Mide içeriğinin herhangi bir nedene bağlı olarak yemek borusuna doğru geri kaçması olarak tanımlanan reflü, yetişkin hastalığı olarak bilinse de bebeklerde ve çocuklarda daha sık görülüyor.

    En sık ilk bir yaşta ortaya çıkan bu soruna, mide ile yemek borusu arasındaki “sfinkter” adlı kaslı yapının gelişmemesi, bunun da geriye doğru kaçaklara yol açması neden oluyor. Bir yaşına kadar çocuklarda genellikle çok hafif derecede oluşan fizyolojik reflünün günde birkaç kez görülmesi normal kabul ediliyor.

    Bebek reflüsünü tetikleyen hatalar şunlardır:

    1. Bebeği ilk bir yaşta en az 30 derecelik açıdaki bir yatakta değil, düz yatakta yatırmak 
    2. Bebeği besledikten hemen sonra yatış pozisyonuna getirmek 
    3. Yatmadan hemen önce beslemek
    4. Beslenme sonrasında gazını çıkartmamak
    5. Mide kapasitesini aşacak şekilde aşırı beslemek 
    6. Beslenme sonrası bebeğin ağlama ve gülme gibi karın kaslarını faaliyete geçiren, hava yutmasına yol açan hareketler yaptırmak.

    BEBEKLERDE UYKU DÜZENİ NASIL OLMALI? İŞTE AY AY UYKU DÜZENİ TABLOSU

    - Advertisement -

    ‘ZATÜRREYE NEDEN OLABİLİYOR’

    Dr. Yunus Emre Mercan, bebeklik döneminde başlayan reflünün yaklaşık yüzde 80 oranında kendiliğinden ortadan kalktığını belirterek, “Ancak hastalığa dönüştüğü takdirde astım benzeri hava yolu duyarlılıklarına, yemek borusunda tahribata ve tekrarlayan orta kulak iltihapları ile zatürreye de neden olabiliyor. Bu yüzden uzun süren ve tekrarlayan öksürük ile kusmalarda zaman kaybetmeden doktora başvurmak gerekiyor. Bununla birlikte ebeveynlerin bebeklerde reflüyü tetikleyen hatalardan kaçınması önem taşıyor” diyor.

    İLAÇ TEDAVİSİ YETERLİ OLABİLİYOR

    Bu rahatsızlık çocuklarda çok değişik belirtilerle kendini gösterebildiği için çoğu zaman tanımlanması zor oluyor. Fışkırır tarzda öksürük ve efor sarf etmeden, kendiliğinden, mide bulantısı olmaksızın gelişen kusma reflünün tipik belirtilerini oluşturuyor.

    EYVAH BEBEĞİM YÜRÜMÜYOR! BEBEKLER KAÇINCI AYDA YÜRÜR?

    BEBEK REFLÜSÜ NE ZAMAN DÜZELİR?

    Reflü tanısı alan bebeklere ilk olarak yaşam tarzı değişiklikleri öneriliyor. Eğer bu şekilde düzelme olmaz ve şikayetler devam ederse kademeli olarak ilaç tedavisine geçildiğini belirten Dr. Mercan, şunları söylüyor:

    “Yaşam tarzı değişiklikleri ve ortalama üç-altı ay süren ilaç tedavisiyle reflü genellikle ortadan kalkıyor. Eğer sorun devam ederse, tedavide cerrahi yöntem gündeme geliyor. Büyüme-gelişme duraklaması ile nörolojik problemleri olan, akciğerlerine devamlı mide içeriği kaçan ve bu yüzden zatürre geçiren, hava yolu duyarlılığı ve yemek borusunda darlık olan çocuklara da cerrahi yapılıyor. Ancak yetişkin çağı reflülerine nazaran, çocukluk çağında görülen vakalarda cerrahi operasyon çok daha az uygulanıyor.”

    EYVAH OĞLUM PİPİSİYLE OYNUYOR

    REFLÜYÜ TETİKLEYEN HATALAR

    DİKKAT!

    Dr. Mercan, ebeveynlerin sıkça yaptığı ve reflüyü tetikleyen hataları şu şekilde sıralıyor:

    • Bebeği ilk bir yaşta en az 30 derecelik açıdaki bir yatakta değil, düz yatakta yatırmak.
    • Bebeği besledikten hemen sonra yatış pozisyonuna getirmek.
    • Yatmadan hemen önce beslemek.
    • Beslenme sonrasında gazını çıkartmamak.
    • Mide kapasitesini aşacak şekilde aşırı beslemek.
    • Beslenme sonrası bebeğin ağlama ve gülme gibi karın kaslarını faaliyete geçiren, hava yutmasına yol açan hareketler yaptırmak.

    Formsanté – 2015 Mayıs sayısı



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz