Diğer
    Ana SayfaBebekBebeğinizin gazı mı var, kolik mi? İşte gaz ve kolik arasındaki fark!

    Bebeğinizin gazı mı var, kolik mi? İşte gaz ve kolik arasındaki fark!

    -

    Aylardır beklediğiniz an nihayet geldi ve evinizin neşesi bebeğinize kavuştunuz. Hastanede her şey normalken, eve geldiğinizde küçük yavrunuz sürekli ağlamaya, huzursuzlaşmaya başladı. Hemen telaşa kapılmayın! Saatler süren ağlama nöbetlerinin nedeni bağırsak gazı ya da kolik olabilir. Peki, gaz ve kolik arasındaki fark nedir? İşte yanıtı…

    Hem annede hem de bebekte bağırsak gazı ve kabızlık oluşmaması amacıyla annenin; süt ve sütlü tatlılar (sütteki laktoza karşı hassasiyet varsa yoğurt ve peynir de dahil), gazlı ve alkollü içecekler, bakliyat, soğan, soya, turp, brokoli, lahana, karnabahar, patlıcan, elma, muz, karpuz, kavun, havuç, kereviz ve salatalık ile mayalı hamurları tüketmemesi gerekiyor.

    Evdeki ilk günlerde anne ve babayı en fazla zorlayacak şey, bebeğin gaz sancıları oluyor. Özellikle geceleri el ayak çekildiğinde, anne-baba bebek ile yalnız kaldıklarında bu sorunla başa çıkmak daha da zorlaşıyor. Bu nedenle bebeğin huzursuzluğunun sebebini ve başa çıkma yollarını bilmek, ebeveynler için önem taşıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Erhan Ateş, gaz ve kolik hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

    BAĞIRSAK GAZI

    Yenidoğanlar pek çok konuda olduğu gibi, yediklerini hazmetme konusunda da sorun yaşıyorlar. Tek besini anne sütü olan bebek, annesini emdikçe süt şekeri olan laktoz tüketiyor, bu da bebeğin tek karbonhidrat kaynağını oluşturuyor. Bebeğin aldığı laktozu da laktaz enzimi parçalayarak, hazmettiriyor. Pek çok bebeğin bağırsağında henüz yeterince laktaz enzimi oluşmadığı için, bebek laktoz şekerini hazmetmekte zorlanıyor. Bu nedenle hemen hemen her bebekte az ya da çok bağırsak gazı oluşuyor.

    BEBEK GAZI NASIL ÇIKARTILIR?

    Bebek annesini emerken her iki göğüs arasında ve emzirme bittiğinde gazının çıkartılması gerekiyor. Bunun için en iyi yöntem de, bebeğin sanki etrafı seyrediyormuş gibi başının annenin omzuna yaslanması ve bu sırada annenin, bebeğin iki kürek kemiği arasına el ayasıyla minik darbelerle vurmasıyla oluyor. Tercih edilecek ikinci yöntem ise bebeği dizüstü yatırıp, yine iki kürek kemiği arasına el ayasıyla minik darbeler vurmak.

    - Advertisement -

    Bebeğin telaşlı ve sık emmesi, bu nedenle de emme sırasında hava yutması, annede belirgin bağırsak gazı olması ya da bağırsak gazına neden olabilecek gıdalar tüketmesi de bebekte gaza neden oluyor.

    KOLİK

    İyi beslenen, hiçbir sorunu olmayan bir bebek durduk yere ağlarsa nedeni koliktir! Koliğin bağırsak gazı ile hiçbir ilişkisi olmasa da, çoğu zaman iki durum karıştırılıyor. Oysa bu durum bağırsak gazından farklı olarak, bir sinirlilik halini ifade ediyor. İyi beslenen ve normalde sağlıklı olan bir bebekte üç haftadan uzun süren, haftada en az üç gün gözlenen ve her gün üç saatten uzun süren ağlama krizleri ise infantil kolik olarak adlandırılıyor.

    KOLİK NE ZAMAN GEÇER?

    Genellikle bebek üç haftalık olduğunda başlayan kolik krizleri, üç aylık olana kadar devam ediyor. Bu krizler genellikle akşam üstü ya da gece saatlerinde başlıyor. Bu huzursuzluk ise yenidoğanın gelişiminin tamamlanmamasından kaynaklanıyor.

    Formsante Dergisi Arşiv

    İLGİLİ İÇERİKLER



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz