Diğer
    Ana SayfaBebekBebeğinizin uyku sorunu var mı?

    Bebeğinizin uyku sorunu var mı?

    -

    Uyusun da büyüsün diye ninniler söylediğimiz bebeklerin, uyku düzenini oluşturmak dikkat ve sabır ister. Diyelim bu düzeni oluşturdunuz. Ama bir gün film geriye sarar ve bir bakarsınız ki, düzensizlik düzeniniz olmuş. Bu konuda sizlere bir rehber hazırladık; bu rehberdeki mini testimizi çözerek bebeğinizin uyku sorunu olup olmadığını anlayabileceksiniz. Ayrıca 2 yaşın sonuna dek, uyku düzeni oluşturmanın püf noktalarını da yine bu rehberde bulacaksınız.

    Bebekler, uyuyarak büyürler. Örneğin, ‘büyüme’ hormonu olarak bilinen ‘melatonin’ gece karanlığında uyurken salgılanır. Yalnızca büyüme değil elbet, beynin dinlendiği bir süreçtir uyku. O yüzden de sağlıklı gelişimi için gerekli en önemli ve ertelenemez ihtiyaçlarından biridir. Bu ihtiyacın giderilmesi ve bebeğimin uykudan en iyi şekilde yararlanması için neler yapabilirim diyorsanız, işte sizin için aylara göre derlediğimiz öneriler… Önerileri okuduktan sonra yazının sonundaki testimizi çözmeyi unutmayın!

    Birinci ayın sonunda

    Yenidoğan bebekler uykuya bayılırlar. Acıkma ve diğer ihtiyaçları dışında uyanmaktan hoşlanmaz. Ama emmek için sık sık uyanırlar. Dikkat! Bu dönem, uyku düzeni oluşturmak için doğru bir zaman değildir. Biraz sabır!
    Birinci ayın sonunda bebek alıcılarını çalıştırmaya başlar. Gürültü, ışık gibi uyaranlara karşı daha duyarlıdır. Ama bir yandan da çevresel değişiklikleri kontrol yeteneği kazanır. Yani bu değişikliklerin uykusunu kaçırmasına izin vermemek için elinden geleni yapar. Bu ay bazı bebeklerde beslenme saati kendiliğinden düzene girer. Bazı bebekler ise sık sık uyanır ve mızıldanarak beslenmek istediklerini anlatmaya çalışırlar.

    NELER YAPABİLİRİM?

    - Advertisement -

    Bebeğinizi iyi gözlemleyin ve uykusu geldiğini nasıl anlattığına dikkat edin. Eğer kendiliğinden dalamıyorsa tatlı bir ninni eşliğinde, sırtını sıvazlayarak yanında olduğunuzu belli edin.
    Bebeğiniz hala gece kuşuysa artık uyku düzeni oluşturmanın vakti geldi. Gündüz vakti, uyanık olduğu saatleri uzun tutmak için onunla oynayın ki uyku saati geceye uzasın.

    3-6 ay arası dönem

    Uyku düzenini sağlamak için ideal bir dönem. Gece iyi beslenen bebek, kesintisiz en az 4 saatini uykuda geçirebilir. Ama bu aylarda karşınıza psikolojik bir sorun çıkabilir. Uzmanlar, Seperasyon Anksiyetesi (Ayrılma Kaygısı) olarak tanımladıkları bu durumu kısaca şöyle açıklıyorlar: Bebekler, doğduğu andan itibaren annesini tıpkı kolu gibi, ayağı gibi bir organı sanmaktadır. Uykusu hafiflediğinde annesini göremediği zaman kaygılanır ve bu, zaten dalmakta güçlük çektiği uykusundan uyanmasına neden olur.

    NELER YAPABİLİRİM?

    Bebeğinizin beslenme düzenini sağlayın. Bu dönemde düzenli aralıklarla beslenen bebekler, iyi doydukları için sık sık uyanma ihtiyacı duymazlar.
    Sabah ve akşam kaçta yatacağına karar verin ve bu rutin saati uygulayın.
    Uykuya dalmasını kolaylaştırmak için ninni CD’si dinletebilirsiniz.
    Gece her ağladığında kucağa almayın. Bunun yerine elini tutmak, ninni söylemek gibi onu rahatlatacak yöntemler deneyin.
    Gece uykusundan 1 saat önce, banyo yaptırın ve bebek masajı uygulayın.

    6-9 ay arası dönem

    Geceleri artık kesintisiz ya da en fazla bir kez beslenmek için uyanan bir bebeğiniz olmalı. Eğer bebeğiniz 7 saatten daha fazla uyuyorsa, uyku düzenini sağladınız demektir. Tebrikler!
    Bu dönemde hareketlilik oranı artar. Bebeğiniz oturmaya, emeklemeye yani, yere paralel yaşamdan, 90 derece dik yaşama geçmiştir. Hal böyle olunca hafifleyen uykusunda tutunarak ayağa kalkan bebeğiniz daha çok hareket etmek isteyerek uykusunu dağıtabilir.

    NELER YAPABİLİRİM?

    Uykuya yatış ve kalkış saatindeki rutininizi bozmayın.
    Uykudan kısa süre önce banyo yaptırma alışkanlığına devam edebilirsiniz.
    Geceleri yatağa yatırdığınızda küçük öyküler anlatabilir, ayına uygun kitaplar okuyabilirsiniz.

    Haberin tamamı için Formsante’yle verilen Bebek ekini kaçırmayın…



    Önceki İçerik
    Sonraki İçerik

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz