Bebek bekleyen anne adaylarının kimi oğlu olsun ister, kimi kızı. Oysa onlar arasındaki minik farklılıkları bildiğiniz takdirde cinsiyeti ne olursa olsun harika ilişkiler kurmanız mümkün. İşte,
size bazı ipuçları…
0-6 AYLIK KIZ BEBEK
Bebeklerin anne karnında gelişimi sırasında kızlarda beynin sol tarafı öncelikli olarak gelişiyor. Sol beyin tarafı öncelikli olarak gelişen kızlar yazı yazma ve konuşmada başarılı oluyorlar.
Fiziksel gelişimlerine bakıldığında yeni doğmuş kız bebekler göz kontağı kurmaya, gülmeye, tebessüm etmeye erkek bebeklere oranla daha fazla tepki verebiliyor.
0-6 AYLIK ERKEK BEBEK
Bebeğiniz başlarda karnınızdayken ortalama 100 gramdan ağırsa büyük olasılıkla o bir erkek. Çünkü erkek bebekler kız bebeklerden daha iri doğuyor. Oğlunuz ilk altı haftada hızlı kilo alır. Bu da kızla erkek bebek arasındaki temel cinsiyet farklılığından biri. Doğum oranlarına bakılınca dünyada erkek bebekler çoğunlukta. Her yıl bu oran yarı yarıya olması gerekirken az bir farkla daha çok erkek bebek dünyaya geliyor. Ama bu oran, doğanın dengesiyle eşitleniyor. Anne karnında erkek bebeklerin beyninin sağ tarafı geliştiği için erkekler fiziksel aktivitelerde daha başarılı oluyorlar. İletişim kurmak için erkek bebeklerin kız bebeklerden daha çok yardıma ihtiyacı oluyor.
6-12 AYLIK KIZ BEBEK
Yaklaşık 7 aylıkken kız bebekler, erkeklerin kilosuna yaklaşıyor. Kız bebekler daha çabuk konuşmaya başlıyor. Kızlarda yüksek östrojen seviyesi beynin sağ ve sol tarafları arasında daha çok bağlantı yapılmasını sağlıyor. Kızların beyni empatiye, erkeklerinkiyse sistemleri algılamaya yatkın oluyor.
6-12 AYLIK ERKEK BEBEK
Bu aylarda erkek bebeklerin duyma yeteneği kız bebeklerden yüzde 70 oranında daha az oluyor. Bu nedenle erkekler kadınlardan daha yüksek sesle konuşuyor. Erkek bebekler kızlara oranla daha geç konuşmaya başlıyorlar. Erkeklerde testosteron seviyesi beynin sağ ve sol taraflarının gelişimini yavaşlatıyor; sadece sol tarafı kullanmaya bağımlı oluyorlar. Matematik ve bilimde başarılı olma olasılıkları kızlardan daha fazla oluyor.
12-18 AYLIK KIZ BEBEK
Çoğu bebek bu aylarda ilk kelimelerini söyler. Kız bebekler 14-16 ay arasında cümle kurmaya başlar. Yürümeyi öğrenirken kız ve erkekte zamanlama aynı oluyor. Araştırmalara göre bazen
kız bebekler erken yürüyor bazen de erkek bebekler. Çoğu bebek 18 aylıkken adım atmaya başlıyor. Ancak poposunun üstünde topuklarıyla kendini iterek emekleyen bebekler 2 yaşına kadar yürümeyebiliyor.
12-18 AYLIK ERKEK BEBEK
Eğer oğlunuzun konuşması geciktiyse telaşlanmayın. 2 yaşına kadar tam anlamıyla konuşamayabilir. Bu durum iki cinsiyette de geçerli. 18 ay civarında mırıldanmalar başlıyor.
Eğer bu zamana kadar hiçbir şekilde mırıldanmıyor, ses çıkarmıyorsa başka gelişim problemleri var mı diye araştırma yapmanız gerekiyor. Örneğin asperger sendromu ( insanlarla iletişim kurmakta zorlanma biçiminde kendini gösteren sendrom) ya da otizm kızlarda da erkekler de de yaygın olan hastalıklardan. Aklınıza gelmeyebilir ya da öyle bir hastalığı olduğunu düşünmek istemeyebilirsiniz ama eğer bebeğinizin iletişim kurmakta zorluk çektiğini görüyorsanız ve bundan kuşkulanıyorsanız bir doktora başvurun.
Formsanté Arşiv
İLGİLİ İÇERİKLER
- Burçlara göre bebek karakterleri: Bebeğin burcu ona hangi özellikleri katıyor?
- Bebeklerde uyku düzeni nasıl olmalı? Derin uykunun 10 altın kuralı
- Bebekler ne zaman oturur? 5 aylık bebek oturabilir mi?
- Parmak emme neden zararlıdır? Bebeklere nasıl bıraktırılır?
- Bebekler ne zaman emeklemeye başlar?