Diğer
    Ana SayfaBebekBebeklerde ek gıdaya ne zaman ve nasıl başlanır? Nelere dikkat edilmeli?

    Bebeklerde ek gıdaya ne zaman ve nasıl başlanır? Nelere dikkat edilmeli?

    -

    Bebeklerde ek gıdaya geçme zamanı annelerin en çok merak ettiği konular arasında yer alıyor. Peki, bebeklerde ek gıdaya ne zaman ve nasıl başlanır? Ek gıdaya erken geçmek bebeklerde ne gibi problemlere sebep olur? Ek gıda programı nasıl olmalı? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Semra Akkuş Akman, konu hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

    Bebekler ne zaman ek gıdaya geçebilir?

    BEBEKLERDE EK GIDAYA NE ZAMAN BAŞLANILIR?

    Bebeklerde ek besine 6. aydan önce başlanılmamalıdır. İlk 6 ay yalnızca anne sütü, anne sütü yokluğunda formül mama ile takviye edilmelidir.

    6 AYDAN ÖNCE EK BESİN VERMEK NELERE NEDEN OLUR?

    Bebeklere 6 aydan önce ek besin başlanılması başta kabızlık olmak üzere birçok sindirim problemine, alerjik yakınmalara, bebeğin hazır olmadığı için yemek reddi alışkanlığı kazanmasına neden olabilir.

    EK BESİNİ SEVİP SEVMEDİĞİ NASIL ANLAŞILIR?

    6-9 ay arası bir bebeğin total beslenmesinin %70 i anne sütünden olmalıdır. Her başlanılan 2 ek besin arasında en az 3 gün olması, eklenilen bir besinin az miktarda başlayıp arttırılması, bir bebeğin bir besini sevmediğine karar vermek için zorlamadan en az 10 kez denenmesi gerekliliği, bebeğin oturur halde olup anneyle karşı karşıya göz teması halinde olması unutulmamalıdır.

    - Advertisement -

    EK GIDA PROGRAMI NASIL OLMALIDIR?

    Herhangi bir ek besinin verilmesi sonrası oluşan cilt döküntüleri, kusma vb tepkiler o besine karşı alerjik reaksiyonu düşündürür ve o besin beslenme listesinden çıkarılır. Genellikle ilk ek besin tercihi sebze ve tahıl bileşiminden oluşur, bu öğün çeşitlendirildikten kısa zaman sonra kırmızı et eklenilir. Ardından meyve, yoğurt ve kahvaltı öğünleri hekimin öneri sırasına göre zamana yayarak, 9 ay dolana kadar günde 2 çay bardağını aşmayarak devam edilmelidir.

    Bebeklere ek besin başlar başlamaz su takviyesi yapılmalıdır. Ek besin dönemindeki beslenme içeriği ve bebeği besleyen kişinin tutumu tüm hayat boyunca oluşacak yemek alışkanlığına imza atar, bu nedenle bu süreç çok iyi yönetilmelidir.  

    İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BEBEK HABERLERİ



    1 Yorum

    1. bizde düzenli olarak doktorumuzun proğramına göre ilerliyoruz sebze meyve püresi arılac milupa mama takviyeleriyle beraber ilerliyoruz. herkeze bebeğiyle sağlıklı günlerrr.

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz