Evde ya da doğada uygulayabileceğiniz bu yoga egzersizleri hem vücudunuzu forma sokacak hem de bahar yorgunluğuna karşı sizi canlandıracak…
Nisan ayında vücudunu forma sokarken, zihin ve ruh dengesi de sağlamak isteyenler için yoga eğitmeni Defne Suman, dokuz farklı duruş öneriyor. Bu hareketleri her gün uygulayarak kaslarınızı sıkılaştırırken, hormonlarınızı dengeleyip metabolizmanızı düzene sokabilir. Bahar depresyonundan uzak kalarak, coşku ve dengeye kavuşabilirsiniz. Isınma: Egzersizlere başlamadan önce eklemlerinizi boyundan ayak bileklerine kadar yumuşak dairesel hareketlerle çevirerek ısıtın.
1. Dağ pozu
Nasıl uygulanıyor?
Bu ayakta duruş pozisyonunda gözler açık, tek bir noktada sabit, göz kasları, ağız ve boğaz yumuşak olmalı. Nefes alırken nefesin izlediği yolu karına kadar takip edin. Bu pozisyonda 8-16 nefes boyunca durun.
Faydası: Nefesi yavaşlatmak, dikkati keskinleştirmek ve zihni sakinleştirmek için ayakta yapılan bir meditasyon pozu. Bu pozda, nefes alma sürecine dahil olan derin karın kasları; iç organlara masaj yapmaya, sindirimi düzenlemeye yardımcı oluyor.
2.Belden yana katlanma
Nasıl uygulanıyor?
Nefes verirken ağırlığınızı sol ayağa vererek, belden sola doğru eğilin. Başınızı çevirip sol omzun üzerinden yere bakın. Nefes alırken kalkın, nefes verirken aynı hareketi sağ tarafa eğilerek yapın, nefes alırken kalkın. Sola ve sağa bu hareketi dört defa tekrarlayın.
Faydası: Omuzlar, göğüs kafesi ve belin iki yanındaki dokuları uyandırmak ve sıkışıklıkları serbest bırakmak, nefes ve hareket koordinasyonu sağlamak için uygun bir poz. Kollarla, arkada öne yatmak yerine, tam yana gitmeye özen göstermelisiniz.
3.Çökme
Nasıl uygulanıyor?
Kalça genişliğinde açık tuttuğunuz ayaklarınızın paralelliğini koruyarak ve popoyu arkaya çıkarmamaya özen gösterek, nefes verirken yere çökün. Topuklarınız yerden kalkıyorsa, bu noktadan aşağı inmeyin; topuklar hareket boyunca yerde kalmalı. Nefes alırken yine popoyu çıkarmamaya gayret ederek kalkın; nefes verirken tekrar çökün. Hareketi dört defa tekrarlayın.
Not: Dizlerinde problem olanlar bu pozu dizleri çok hafif kırarak, yere inmeye çalışmadan yapmalı.
Faydası: Bu poz, iç ve alt bacaklara enerji gitmesini sağlıyor. Popoyu çıkarmadan yapılmasının sebebi, ağırlığın bel değil, bacaklar tarafından taşınmasını sağlamak. Bacakları ve derin karın kaslarını güçlendirirken, günlük hayatın hareketleri içinde beli yormamanın yolunun bacakları etkinleştirmek olduğunu bize öğretiyor.
Esin Altuğ Eğrilmez
Fotoğraflar: Ozan Kutsal
Eğitmen: Defne Suman
Serinin devamı 2010 Nisan sayısında…