Birkaç ay önce kan şekeri düştüğü için hastaneye kaldırılan Başbakan Tayyip Erdoğan, bu kez belindeki ağrılar nedeniyle zor günler geçiriyor.
| ![]() |
BEL FITIĞI OLUŞMA SEBEPLERİ
Fıtık oluşumunda, ağır bir yük kaldırmak veya ters bir hareket yapmak gibi pek çok dış faktörün yanında kişiye bağlı genetik özellikler ve fiziki yapı da önemli rol oynuyor. Yaş ilerledikçe omurlar arasındaki disklerin ihtiva ettiği su oranı da azalıyor. Diske giren oksijen ve besin miktarı giderek azalırken metabolizma artıklarının atılması da zorlaşıyor. Disk zamanla elastikiyetini yitiriyor. Artık, kuvvet aktarma ve kuvveti çevre dokularda dengeli bir şekilde yayma görevini yapamaz hale geliyor.
Bunun sonrasında mikro düzeyde çatlaklar oluşmaya başlıyor. Bu çatlaklar üzerine aşırı yük binince veya kişi yanlış bir hareket yaptığında diskin içindeki yumuşak kısım etrafındaki kapsülü kolayca yırtarak dışarıya doğru çıkıyor ve bel fıtığı oluşuyor.
Bel fıtığının oluşumunda rol alan dış faktörlerin başında günlük aktiviteler esnasında yapılan bilinçsiz hareketler geliyor. Eğilerek veya uzanarak bir yük kaldırdığımızda beldeki diskler üzerine binen yük simetrik olarak dağılmaz. Bu da bel fıtığının oluşmasına yol açar.
Bu yüzden kesinlikle ağır bir yük kaldırılmamalı, eğer kaldırılacaksa dizler kırılarak yani çömelerek cisim yerden alınmalı. Hiçbir cisim uzanarak değil arada mesafe bırakmaksızın alınmalı. Bel ve karın adelelerini güçlendiren egzersizler bu sorundan korunmaya yardımcı oluyor.
Hastalığın tanısında klinik muayene bulgularının dışında Manyetik Rezonans (MR), Bilgisayarlı Tomografi (CT) gibi görüntüleme yöntemleri sıklıkla kullanılıyor. EMG denilen ve sinirlerin elektrofizyolojik tetkiki daha nadiren gerekiyor.
Tedavi ve korunma yöntemleriyle ilgili ayrıntılı bilgi Formsante’nin nisan sayısında…