Bel ağrıları en çok görülen ortopedik rahatsızlıklar arasında bulunuyor. Kişinin gündelik hayatını etkileyen ağrılara neden olabilen bel fıtığı, ilaç tedavileriyle birlikte fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarıyla başarılı bir şekilde tedavi edilebiliyor. Peki bel fıtığında fizik tedavi ne kadar etkili? Bel fıtığı tedavisinde fizik tedavi ne kadar sürede düzelme sağlar? Hangi egzersizler bel fıtığına iyi gelir? Fizyoterapist Necdet Döner bel fıtığında fizik tedavinin önemini anlattı ve bazı egzersizlere değindi.
Bel fıtığında fizik tedavi ne kadar etkilidir?
Öncelikle bel fıtığı nedir bundan kısaca bahsedip soruyu yanıtlamak istiyorum. Bel anatomisine bakacak olursak bel bölgesinde beş tane omur bulunur ve bu omurlar arasında belin hareketini sağlayan sıvı dolu yastıkçık şeklinde disklerimiz vardır. Bu diskler zamanla deformasyona uğrayıp yırtılır ve arkasında bulunan ve merkezi sinir sisteminin önemli yapılarından olan omuriliğe bası yapar bası yapması sonucu belden topuğa yayılan ağrı, karıncalanma uyuşma gibi belirtiler meydana gelir bu olaya bel fıtığı veya tıbbi olarak lumbal disk hernisi olarak adlandırılır. Bel fıtığının sinire bası yapma derecesine göre hekim tarafından tedavisi belirlenir. İlk aşamada fizik tedavi oldukça başarılıdır. Fizyoterapistler tarafından uygulanan fizik tedavi ve rehabilitasyon programına hasta ne kadar düzenli bir şekilde gelirse ve terapistin hazırlamış olduğu egzersiz programını uygularsa o kadar etkili olacaktır.
Bel fıtığında fizik tedavi geçici midir?
Bel fıtığı tedavisinde vücudun kendi iyileştirme mekanizması devreye girer, alınan fizik tedavi ve rehabilitasyon programına ek olarak kişi gün içerisinde hareketlerine dikkat ederse ağır bir işte çalışmıyorsa, hareketsiz bir yaşam biçimi yoksa, sağlıklı besleniyorsa ve stresli bir yaşamı yoksa alınan terapi yöntemiyle o kadar etkili olacaktır.
Bel fıtığı tedavisinde fizik tedavi ne kadar sürede düzelme sağlar?
Az önce de bahsettiğim gibi sinirin bası yapma derecesine göre seans sıklığı ve seans sayıları değişebilir. Başlangıç aşamasındaki bir bel fıtığı için on beş seans fizik tedavi gerekebilirken ileri derecedeki bir bel fıtığında fizik tedavi bazen yetersiz kalabilmektedir. Fizik tedavinin yanında ek olarak hekim onayı ile manuel terapi yöntemi de uygulanabilir. Bu şekilde iyileşme oranı daha da aratabilmektedir.
Bel fıtığında fizik tedavi başarısız olur mu?
Tabii ki olabilir. Cerrahi bir müdahale gerektirecek büyüklükteki bir hernide fizik tedavi başarısız olabilir. Her insan vücudu aynı olmadığı için birine iyi gelen yöntem bir başkasına da iyi gelecek anlamına gelmiyor maalesef o yüzden başarısız olunabilir.
Bel fıtığında egzersizler nelerdir? Hangi hareket iyi gelir?
Egzersiz yapmak bel ağrısını azaltmanın en etkili yollarından biridir. Fizyoterapist kontrolünde düzenli şekilde yapılan bel ağrısı egzersizleri bel ağrılarını hafifletip, yeni ağrıların oluşmasını engeller.
Hemen bel ağrısına iyi gelen bir egzersizi sizinle paylaşmak istiyorum.
- Normal pozisyonda sırt üzeri yatın.
- Sol ayağınızı sağ dizinin üzerine koyun ve elinizle sağ dizinizi kendinize doğru çekin ve 10 saniye bekleyin
- Sağ ayağınızı sol dizinizin üzerine koyun ve sağ dizinizi kendinize doğru çekin ve 10 saniye bekleyin bunu 10 kez tekrarlayın.
- Gün içerisinde 3-5 kez tekrarlayın.
- Yoga hareketlerinden kobra duruşunu yapabilirsiniz. Yüz üstü uzanın ayaklarınızı kaldırmadan ellerinizi yere koyarak başınızı yukarı doğru kaldırın son noktaya geldiğimizde 10 saniye bekleyin ve bunu 8-10 kez tekrarlayın. Hareketi yaparken nefesinizi tutmamaya özen gösterin.
Egzersiz esnasında ağrılarınız oluşuyorsa, nefes alıp vermede güçlük çekiyorsanız, baş dönmesi varsa egzersize son veriniz.
İLGİLİ İÇERİKLER
- Bel fıtığı patlar mı? Belirtileri ve tetikleyen sebepleri nelerdir?
- Kasık fıtığı nedir, nasıl anlaşılır? İşte tanı ve tedavisi
- Beldeki her ağrı, fıtık anlamına gelmez!