Diğer
    Ana SayfaYemekBeslenin, doyun mutlu olun!

    Beslenin, doyun mutlu olun!

    -

    W İstanbul şeflerinin hazırladığı besleyici smoothie’ler, masum tatlılar ve detoks salatalarla hem damağınızı hem de vücudunuzu mutlu edin.

    Hazırlayan: Aytaç Özkardaş Gozzi
    Fotoğraflar: Ozan Kutsal


    Beyaz Smoothie
    Malzemeler
    5-6 adet çiğ badem
    1 küçük elma
    1 adet muz
    1/2 bardak yoğurt
    3/4 su bardağı yağsız süt
    1 çay kaşığı tarçın

    Hazırlanışı
    Elmanın çekirdeklerini ve çekirdek yatağını çıkarın. Önce bademleri mutfak robotundan geçirin. Üzerine diğer tüm malzemeyi ekleyip pürüzsüz bir kıvama gelene kadar karıştırın.

    Chia
    Chia, tam bir süper tohum! Protein, kalsiyum, Omega-3 yağ asidi yönünden çok zengin. Ayrıca içeriğinde çok yüksek oranda bulunan lif, sindirim sistemi sağlığını koruyor. Belirgin bir tadı olmayan tohumlarla smoothie’ler, tatlılar yapabilir, sabah kahvaltısında müslinizin içine koyabilirsiniz.

    - Advertisement -

    Chia tohumlu puding
    Malzemeler
    3/4 bardak süt
    1 bardak ev yapımı yoğurt
    1 tatlı kaşığı bal
    1/2 vanilya çubuğu
    1/4 bardak chia tohumu
    Üzeri için
    Frenk üzümü, çilek, altın çilek, yaban mersini, taze reyhan

    Hazırlanışı
    Süt, bal, yoğurt ve vanilyayı karıştırıp üzerine chia tohumlarını ekleyin ve kabın ağzını kapatarak bir gece buzdolabında bekletin. Ertesi gün şişen chia tohumları ile kıvam alan karışımı bir kez daha karıştırın. Servis kabına alıp üzerini meyvelerle süsleyerek servis edin.

    Avokado
    Salatamızdaki avokado, alkali beslenme için de oldukça önemli bir yere sahip ve harika bir oleik asit kaynağı. Yine yeşil yapraklı otlar alkali özellik gösterirken vücudumuzu toksinlerden arındıracak, organlarımızı sağlıklı tutacak çok değerli vitaminler, mineraller ve yüzlerce mikro besin içeriyor. Sosta kullandığımız zencefil, siyah üzüm çekirdeği yağı ve zeytinyağı ise salatayı tatlandırırken besin değerini daha da güçlendiriyor.

    Detoks salatası
    Malzemeler
    1 adet olgun avakado
    1 bağ bebek marul
    4 büyük yaprak taze reyhan
    4 dal taze kekik
    4 dal dereotu
    2-3 adet çilek
    2-3 adet ceviz, kırılmış
    20 g yulaf
    Bir tutam kakule
    Sos için
    1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı
    1 tatlı kaşığı zencefil suyu
    1 tatlı kaşığı siyah üzüm çekirdeği yağı

    Hazırlanışı
    Kakuleyi 3 saat kadar kaynatın, böylelikle hem yumuşar hem de fazla aroması alınır. Yeşillikleri ve çilekleri yıkayıp kurutun, kabaca doğrayın. Salata kasesine alarak, üzerine ceviz, kakule ile yulafı ekleyip karıştırın. Dilimlediğiniz avokadoyu kaseye yerleştirin. Sos malzemelerini karıştırıp üzerinde gezdirin. İsteğe göre kaya ya da deniz tuzu ilave ederek servise hazır hale getirin.

    Somon
    Somon balığı; yumurta, kinoa ve mercimekle Omega-3, protein ve antioksidanlar yönünden zengin, tam bir öğün. Salatada filizlendirerek, pişirmeden kullandığımız mercimek tüm baklagiller gibi iyi bir bitkisel protein kaynağı. Ayrıca folik asit, demir, bakır, manganez ve diyet lifi yönünden de çok zengin. Bir bardak mercimekte 18 g protein bulunuyor.

    Izgara somon&mercimek filizli kinoalı salata
    Malzemeler
    200 g somon
    Bir tutam taze kekik
    Sızma zeytinyağı
    1 adet yumurta
    Salata için
    50 g yeşil mercimek
    50 g kinoa
    20 g soya fasulyesi
    2 cl siyah trüf mantarı yağı
    Kaya tuzu
    Lime suyu
    3 adet bebek havuç

    Hazırlanışı
    Somon balığını zeytinyağında marine ederek 200 derecede ısıtılmış ızgarada altlı üstlü istenildiği oranda pişirin. Yumurta için küçük bir tencerede poşe suyu hazırlayın. Kaynamış suya kırdığınız yumurtayı koyup sarısı pişmeyecek şekilde pişirin. Sudan delikli bir kaşıkla çıkarıp süzün, fazla suyunu bir peçete ile emdirin. Yumurtanın sarısı 63 derecede pişmeye başladığı için içerisindeki besin değerleri sıcaklıkla beraber kaybolmaya başlar. Bu yüzden besin değerlerini koruyabilmek için az pişirilmesi tavsiye edilir. Mercimekleri 2 gün önceden bol nemli peçetenin içine koyun ve filizlenmelerini sağlayın. Böylelikle hiçbir ısıl işlem görmeden yenilecek kıvama gelen mercimeklerin besin değerlerinden en iyi şekilde yararlanabiliriz. Bebek havuçları soyduktan sonra kaynayan suda aldante olarak pişirin. Havuçları çıkarıp, aynı suda kinoayı bir taşım kaynatarak süzün. Sonrasında salatanın tüm malzemesini karıştırarak servise hazırlayın.

    Kakao
    Kakaolu içecek açlığınızı bastırırken, tek başına hafif bir öğün olacak nitelikte. Magnezyum ve potasyum zengini kakao harika bir besin. Antioksidan yönünden yeşil çay ve kırmızı şarapla yarışan kakao, aynı zamanda güçlü kemikler için gerekli olan kalsiyum için de iyi bir kaynak.

    Vişneli bitter kakaolu Smoothie
    Malzemeler
    12-15 adet dondurulmuş vişne ya da bir avuç dolusu yaban mersini
    1 kase yoğurt
    1 yemek kaşığı bitter kakao tozu
    1 küçük muz
    1 tatlı kaşığı bal
    1/2 vanilya çubuğu
    5 küp buz

    Hazırlanışı
    Vanilyanın içini bir bıçak yardımı ile çıkarın. Tüm malzemeyi blendar’dan geçirin. Eğer çok koyu olduysa dilediğiniz kıvama gelinceye kadar su ekleyebilirsiniz.



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz