Beslenme Programı

Kışın rehavetini üstünüzden atamadınız ve aldığınız kilolar yüzünden en sevdiğiniz kıyafetlerinize veda etmek zorundasınız. Sıkıntılarınızın sorumlusu, hatalı beslenme sonucu vücudunuzda biriken toksinler olabilir. Metabolizmanızı güçlendiren ve toksinlerin vücuttan atılmasını sağlayan içeceklerin bulunduğu bir diyete ne dersiniz?

Sağlıklı içecekler

Vejeteryan içeceği: 150ml.kuşkonmaz-kereviz karışımını, 2 yemek kaşığı taze sıkılmış portakal suyuyla karıştırın.

Isırgan otu çayı: 2 yemek kaşığı ısırga otu yaprağını 0,2 lt. Kaynamış suyun içinde 3-4 dakika demlendirin. İçine bir yemek kaşığı bal ve 2 yemek kaşığı portakal suyu ilave edin. Soğutmadan için.

Toksinlerden arındıran besinler; enginar, kereviz, kuşkonmaz, tereotu, soya sosu, yulaf ezmesi, ananas, portakal suyu, kuru kayısı, kuru erik, çavdar ekmeği olarak sıralanabilir.

Pazartesi

Kahvaltı:3 yemek kaşığı yağsız yoğurt, 40 gram elma, 20gr kurutulmuş erik, 2 kaşık yulaf ezmesi, 2 çay kaşığı müsli ile karıştırılıyor.

Ara öğün: Karahindiba çayı- Karahindibayı 0,2 lt. Kaynamış suya atıp 1-2 dakika demleyin. Bir yemek kaşığı bal ve 2 yemek kaşığı portakal suyuyla karıştırın.

Öğlen-Ezme peynir, soslu brokoli
250 gr brokoliyi haşlayın. 3 yemek kaşığı yağsız peynir ve yoğurtla karıştırıp, fesleğen otu, dereotu ve maydanoz ekleyin. Limon suyu, tuz ve karabiber ilave edip ister sos olarak, ister kerevizle birlikte yiyebilirsiniz.

Akşam- Zencefilli hindi göğsü
80 gr hindi göğsünü küp şeklinde kesip, limon suyu ve dövülmüş sarımsakla karıştırıp hindinin üstüne sürün. 10 dakika bekletin. Kuşkonmazı küp küp doğrayıp, soğan ve hindiyle tavada sote edin. Etin üstüne, tuz, karabiber ve sebze suyunu ekleyip 4 dakika pişirin. Domatesle süsleyip servis yapın.

Salı

Kahvaltı : 3 yemek kaşığı yağsız yoğurdu, küp şeklinde doğranmış 40 gram ananas, 20 gram kurutulmuş kayısı, bir yemek kaşığı buğday çekirdeği ve 2 yemek kaşığı yulaf ezmesiyle karıştırarak yiyin.

Ara öğün : Isırganotu çayı

Öğlen : Taze peynir soslu salatalık
150 gr salatalığı yıkayıp uzunlamasına ikiye bölün, çekirdeklerini çıkarın ve kalınlığı birer santim olacak şekilde kesin. 3 yemek kaşığı taze peynire ( light ), 3 yemek kaşığı tere, 1 yemek kaşığı limon suyu, tuz ve karabiberle karıştırarak sosunuzu hazırlayın. Yanında çavdar ekmeği ve 200 gr ananas yiyebilirsiniz.

Ara Öğün : Vejeteryan içeceği

Akşam Yemeği : Biberli pilav
Bir çay kaşığı yağı tavada kızdırıp, içinde iki yemek kaşığı soğan ve bir diş sarımsağı kavurun. On dakika sonra 60 gram pirinci, 150 ml. sebze suyuyla beraber ekleyerek dört dakika kadar pişirin. İki adet domatesi küp şeklinde doğrayarak, tuz ve biberle birlikte karışıma ekleyip, risotto ve bir yemek kaşığı soğanla birlikte servise sunun.

Çarşamba

Kahvaltı : Müsli ( Aynı tarifi uygulayın )

Ara öğün : Isırganotu çayı

Öğlen : Süzme yoğurtlu enginar
Üç yemek kaşığı süzme yoğurt, bir yemek kaşığı yağsız yoğurt, 3 yemek kaşığı soğan, 2 yemek kaşığı limon suyu, tuz ve az miktarda karabiberi karıştırıarak sosu hazırlayın. İki büyük domatesi dilimleyip, 2 adet enginarı da büyük parçalar halinde kestilten sonra sosla birlikte servis yapın. Yanında çavdar ekmeği ve bir adet elma yiyebilirsiniz.

Ara öğün : Meyve suyu
100 ml. kırmızı yaban mersini ve üzüm suyunu 100ml. taze sıkılmış portakal suyu ve bir yemek kaşığı balla karıştırarak için.

Akşam Yemeği : Sebzeli Hindi
Bir tencerede 300 ml. sebze suyunu ısıtırken, diğer tarafta 100 gram patetesi soyup, dilimleyin. 100 gram kuşkonmazı yıkayıp temizledikten sonra küp şeklinde kesin. 50 gram kerevizi temizledikten sonra küçük küçük doğrayın. 80 gram hindi göğsünü küp şeklinde kesip, 3 yemek kaşığı maydonoz ve 2 yemek kaşığı dövülmüş kereviz yaprağıyla karıştırın. Ardından, hazırladığınız sebzelerle birlikte tencereye atıp 5-6 dakika pişirin. İki yemek kaşıığı limon suyu, tuz ve karabiberi de üzerine ekleyerek servis yapın.

Perşembe

Kahvaltı : Ayçekirdeği- Müsli

Ara Öğün : Isırganotu çayı

Öğlen : Taze peynir soslu biber
100 gr kırmızı ve sarı biberi yıkayıp temizledikten sonra uzunlamasına dilimleyin. Sos için; 3 yemek kaşığı taze peynir (light) , 2 yemek kaşığı kırmızı biber, bir yemek kaşığı portakal suyu, tuz ve karabiberi karıştırın. Yanında çavdar ekmeği ve bir adet elma yiyin.

Ara Öğün : Meyve suyu

Akşam Yemeği : Karides ve zencefili sote
50 gram pirinci 10 dakika hafif ateşte haşlayın. Bir çay kaşığı zeytinyağını tavada kızdırıp, içinde bir yemek kaşığı zencefil ve sarımsağı ekleyin. 100 gr salatalığı yıkayıp ikiye böldükten sonra çekirdeklerini çıkarın. Salatalık, 50 gr soya filizi ve karidesleri de tavaya ilave edip hafif ateşte 3-4 dakika sote edin. Bir yemek kaşığı soya sosu, bir yemek kaşığı tavuk, 2 yemek kaşığı limon suyu ve pirinci de karıştırarak çevirmeye devam edin. Malzemelerin üzerine tuz ve karabibir serpiştirdikten sonra servis yapın.

Cuma

Kahvaltı :Müsli ( aynı tarifi uygulayın )

Ara Öğün : Isırganotu çayı

Öğlen : Kuşkonmaz – süzme yoğurt sosu
200 gram kuşkonmazı yıkayıp, kaynayan tuzlu suyun içinde 4-5 dakika haşlayın, suyunu süzün. İki yemek kaşığı limon suyu ve bir çay kaşığı yağı karıştırıp üzerine tuz ve karabiberi serpin. Sosu, kuşkonmazın üzerine serpiştirin. Üç yemek kaşığı süzme yoğurt, bir yemek kaşığı yağsız yoğurt, bir yemek kaşığı limon suyu, bir yemek kaşığı fesleğen, küp şeklinde doğranmış 100 gram domates, tuz ve karabiberi karıştırın. Kuşkonmazı, hazırladığınız sosla birlikte servis yapın. Yanında çavdar ekmeği ve bir adet elma da yiyebilirsiniz.

Ara Öğün : Meyve Suyu

Akşam Yemeği : Pilavlı kasak sote
50 gr pirinci yıkayıp küçük bir tencerede 250 ml. suda 15 dakika kadar haşlandıktan sonra süzgeçten geçirin. 80 gr sarı ve kırmızı biberi uzunlamasına dilimleyip, bir adet kırmızı soğan. iyi dövülmüş bir diş sarımsak ve 80 gram kabakla karıştırın. Sarımsak ve soğanı, kızdırmış olduğunuz bir çay çay kaşığı yağda 3-4 dakika sote edin. Bu karışıma tavuk sosunu ekleyip, tüm malzemeleri 2 dakika daha pişirin. 150 ml. sebze suyu, tuz ve karabiberi de ilave ederek tüm malzemeleri 5 dakika pişirin ve maydanozla servis yapın.

YORUM YAZIN

Please enter your comment!
Please enter your name here