Kalp ve damar sağlığı için ne yemeli?
Uzmanlara göre kalp ve damar sağlığınızı korumak için soğan, keten tohumu ve aspirden vazqeçmemelisiniz.
Soğan: Kanı temizleme özelliği ile damar sertliğine yol açan kötü kolesterolü düşürmeye ve aynı zamanda iyi huylu kolesterolü yükseltmeye yardımcı oluyor.
Keten tohumu: Antioksidan özellik taşıyan keten tohumu kolesterolü dengeliyor. Aynı zamanda kan şekerini de düzenlemeye, kalp-damar sağlığını korumaya katkı sağlıyor. Düzenli olarak tüketimi kötü kolesterolü düşürürken, iyi kolesterolün yükselmesine yardımcı oluyor. Salataya veya yoğurda bir yemek kaşığı katarak tüketilebiliyor.
Aspir: Antibakteriyel ve antioksidan özelliğe sahip olan aspir, kanı düzenleyip pıhtılaşmasını sağlıyor. Bu nedenle kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerin kullanması önerilmiyor. 1 g aspir çiçeği, bir bardak kaynar suda demlenerek içilebiliyor.
Alerjen gıdalara dikkat
Bahar detoksu yapanlara eksojen ve endojen toksik maddelerin vücuttan uzaklaştırılması tavsiye ediliyor. Bu süreçte alkol tüketimine mutlaka ara verilmesi, sigara ve benzeri tütün ürünlerinin kullanılmaması gerekiyor. Yoğun kafein tüketimi de uzun dönemde sıkıntılara sebep olabildiğinden, istenen gevşemenin sağlanabilmesi için diyetten çıkarılması tavsiye ediliyor. Ayrıca soya, mısır ve fındık gibi alerjen içerebilen bazı ürünlerden de uzak kalınması öneriliyor.
Yeni moda tahıl: Teff
Teff unu, buğday unuyla hazırlanan tüm tariflerde kullanılabiliyor. Teff gevreği ise kahvaltılarda, ara öğünlerde yoğurt veya salatalarla tüketilebiliyor. Bu tahıl ürününün özellikleri saymakla bitmiyor. Demir, kalsiyum ve çinko gibi minerallerden oldukça zengin olan Teff unu, beyaz undan daha fazla demir içeriyor. Yüksek lif kaynağı olduğundan sindirim sistemini olumlu etkiliyor. Antioksidan özellik taşıyan ürün, iştah kontrolüne de yardımcı oluyor. Glüten içermediği için glüten intoleransı olan kişiler tarafından da rahatlıkla kullanılabiliyor.
Ayın güzeli kefir
Son zamanlarda adını sıkça duymaya başladığımız kefir içeceğine beslenmenizde mutlaka yer vermelisiniz. Kefir tanelerinin, sütte laktik asit ve etil alkol fermantasyonunu gerçekleştirmesiyle oluşan bu içeceğin faydaları, bağışıklık sisteminden hücre yenilenmesine dek uzuyor. Uzmanlar, bir bardağı ortalama 100 kalori olan kefirin, protein başta olmak üzere kalsiyum, fosfor, magnezyum, selenyum, A, E, B1, B12 vitamini ve bağırsak florasını düzenleyen birçok yararlı mikroorganizma içerdiğini belirtiyor. Besleyici özellikleriyle çocukların büyüme döneminde bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve güçlü kemik oluşumuyla boy uzamasına fayda sağlayan kefirin evde hazırlanması da oldukça kolay. Faydaları saymakla bitmeyen bu içeceğin, günde bir-iki bardak tüketilmesi öneriliyor.