• ✓ Doğruluğu kontrol edilmiş makale
Diyetisyen Aysima Duygu Aksoy

Kış aylarının vazgeçilmezi: Beyaz lahana ve faydaları

Lahana sarması, kapuska gibi sevilen lezzetlerin mimarı beyaz lahananın faydaları saymakla bitmiyor. Peki, beyaz lahanayı nasıl kesmeli? Beyaz lahanayı kimler tüketmemeli? Beyaz lahananın kalorisi ne kadardır? Diyetisyen Aysima Duygu Aksoy konu hakkında bilgiler verdi. 

BEYAZ LAHANA FAYDALARI *

  • Vücuttaki toksin atıcı özelliği ile cildinizi, bağırsaklarınızı ve kanınızı temizleyip zararlı maddeleri uzaklaştırıcı etkisi bulunmaktadır.
  • İçerdiği selenyum ile birlikte kalp-damar hastalıklarından koruyucu özelliği bulunur.
  • Kandaki şeker miktarını düşürücü etkisi ile şeker hastaları tarafından tercih edilmelidir.
  • Kanser hücrelerinin oluşumunu engelleyen bir madde olan ‘izotiyosiyanat’ maddesini içermesi ile meme ve bağırsak kanserini engelleyici etkisi bulunur.
  • Bu madde kanser oluşumuna yol açan kimyasal maddelerin etkisini yok etmektedir.

KİMLER BEYAZ LAHANA TÜKETMEMELİ? *

Bazı durumlarda lahana gibi turpgillerden olan sebze türlerinin tüketiminin kısıtlanması gerekmektedir. Özellikle bayanlarda görülen ve genetik olarak anneden kız çocuğuna aktarım olan haşimato tiroidi tanısı almış kişiler beyaz lahanadan uzak durmaları gerekmektedir. 

BEYAZ LAHANA KALORİSİ *

Lahana, kış sebzelerinin içerisinde en düşük kaloriye sahip olan sebze türüdür. En kuvvetli antioksidanlara sahip olan beyaz lahana kış diyetinin en önemlisidir. 100 gramı sadece 24 kalori içermektedir. Vitamin ve mineral açısından da oldukça zengindir.

BEYAZ LAHANA NASIL KESİLİR? *

Lahanayı ayıklarken ve temizlerken bıçak ile teması olmamaya özen gösterilmelidir. Mümkün olduğunca elimizle ayıklayıp dış kabukları haricinde damarlarını çıkarmamanız önerilir.

beyaz lahana

BUHARDA BRÜKSEL LAHANASI NASIL YAPILIR? *

Malzemeler:

  • 500 gr. brüksel lahanası
  • yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Limon
  • Nar ekşisi

Hazırlanışı:

  • Brüksel lahanalarının önce kafa kısımlarını kesip suda yıkayıp temizliyoruz.
  • Düdüklü tencerenizin altında buharda pişirici aparatı var ise, altına biraz su koyuyoruz ve suyla temas etmeyecek şekilde ses gelmesinden sadece 5 dk pişiriyoruz.
  • Fazla pişirirseniz çok pişer yumuşar, dakika çok önemli.
  • Ardından üzerine ilk önce limonunun suyu, tuz, nar ekşisi ve zeytinyağ döküyoruz.

İLGİLİ İÇERİKLER

YORUM YAZIN

Please enter your comment!
Please enter your name here