Diğer
    Ana SayfaSağlıkBeyazlasın derken dişinizden olmayın

    Beyazlasın derken dişinizden olmayın

    -

    Ağız dolusu gülerken elinizle ağzınızı kapamaktan şikayetçiyseniz, diş beyazlatma tam size göre! Ancak bu noktada yapılacak uygulamadan kullanılacak ürüne dek birçok etkene dikkat etmek gerekiyor. Çünkü doğru yapılmayan uygulamalar, beyazlık bir yana diş kayıplarına dahi yol açabiliyor.

    Yazı: Ayşegül Uyanık Örnekal

    İnci gibi parlayan dişler herkesin hayali! Ama bunu yaparken diş yapısına zarar vermemek büyük önem taşıyor. Bazen beyazlatıcı ürünlere bazen de doğal olduğu düşünülerek karbonat veya tuzla dişleri fırçalamak gibi yollara başvurulabiliyor. Oysa bu yöntemler dişin zarar görmesine hatta kayıplara yol açabiliyor. Memorial Şişli Hastanesi Ağız ve Diş Hastalıkları Bölümü’nden Dt. Aslı Tapan, toplumda yaygın olan kanının aksine diş beyazlatma yöntemlerinin doğru uygulanması halinde sağlıklı ve faydalı işlemler olduğunu belirterek, “Klinikte ya da evde yapılan beyazlatma işlemlerinde estetik açıdan parıldayan bir görünüm elde edilirken, dişlerin doğal yapısı da korunuyor. Diş beyazlatma işlemi klinik yerine evde yapılacaksa, diş eti problemi, minede çatlak, dişlerde hatalı restorasyon ve derin dolguların dikkate alınması gerekiyor. Bununla beraber, alanında uzman bir doktorun tavsiye edeceği ürünler kullanılarak yapıldığında beyazlatma işlemi daha sağlıklı sonuçlar doğuruyor. Doktor kontrolü olmadan, daha çok arkadaş tavsiyesiyle, bilinçsizce yapılan işlemler ise istenmeyen durumlara yol açabiliyor” diyor.

    Doğal ürünler dişe zarar verebiliyor
    Düşünülenin aksine, diş beyazlatmada ağız gargaraları pek de iyi sonuç vermiyor. Fırçalama ve diş ipi kullanımının yanında plak birikimini azaltıp, ağız hijyenini tamamlamak için kullanılan bu tür ürünler, beyazlatılmış dişlerin daha uzun süre parlak görünümde kalmasına yardımcı oluyor. Sadece gargara kullanmak, istenilen beyaz görünümü sağlamadığı gibi uzun dönemde içeriğinde bulunan alkol nedeniyle olumsuz sonuçlar da doğurabiliyor. Toplumumuzda, doğal olduğu düşünülerek karbonat ve tuz gibi ürünlerle dişler beyazlatılmaya çalışılabiliyor. İlk etapta masum ve faydalı gibi görülen bu yöntemlerin zamanla dişlere ciddi zarar verebildiğini söyleyen Dt. Tapan, şöyle devam ediyor: “Doğal ürünlerin yanı sıra piyasada satılan beyazlatıcı pastalar, diş yüzeyini çizerek zaman içinde daha çok renklenmesine, bu da kişide ciddi estetik kaygılara ve bazen daha fazla hassasiyete yol açabiliyor.”

    - Advertisement -

    Kişiye özel aparat kullanılmalı
    Piyasada satılan hazır plaklar da diş beyazlatmada kullanılabiliyor. Dişlerin üzerinde belli süre tutulan bu ürünler kısmen fayda sağlayabiliyor. Ancak birçok kişi daha beyaz bir görünüm elde etmek için bu plakları olması gerekenden uzun süre ağzında tutabiliyor. Bu da dişlerde hassasiyet sorununu artırıyor. Öte yandan standart boyda olan bu aparatların bazı kişilerde diş etine temas etmesi farklı problemleri de beraberinde getirebiliyor. Dt. Tapan, bu tür kalıplar kullanılacağı zaman diş doktorunun kişinin ağız yapısına uygun olanlar aparatları hazırlamasının daha sağlıklı sonuçlar doğuracağını belirtiyor.

    Renklendirici ajanlara dikkat!
    Beyazlatma işlemi uygulanan dişler yaklaşık iki-üç yıl bu özelliğini koruyabiliyor. Ancak çay, kahve, sigara ve kolalı içecekler gibi renklendirici ajanların fazla tüketimi bu sürenin kısalmasına yol açabiliyor. Yapılan uygulamanın kalıcı ve uzun sürmesi için dişin rengini bozacak her türlü yiyecek ve içecekten mümkün olduğunca uzak durulması gerektiğini söyleyen Dt. Tapan, klinikte yapılan diş beyazlatma uygulamasının, doktor gözetiminde evde yapılan işlemlerle desteklenmesi halinde sürenin daha da uzayabileceğinin altını çiziyor.

    Aldığınız ürünü kontrol edin!
    Eczaneler, marketler ve tabii ki internet üzerinde satış yapan birçok kanaldan diş beyazlatma ürünü temin edilebiliyor. Ancak uzmanlar satın alınan ürünlerin içeriklerine dikkat edilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Çünkü ucuz olduğu için tercih edilen bazı ürünlerin içinde dişlere zarar verebilecek kimyasal maddeler bulunabiliyor. Özellikle internetten alınan ürünlerin FDA onaylı olmasına dikkat edilmesi ve bunları kullanmadan önce bir diş hekimine danışılması önem taşıyor.

    Öğle arasında bembeyaz dişlere kavuşun
    Diş beyazlatma işleminden elde edilen sonuç kişiden kişiye değişiyor. Aynı ürünü kullanan kişiler arasında bile beyazlama oranları birbirinden farklı olabiliyor. Bu sürenin bazen günler, bazen haftalar sürebildiğini söyleyen Dt. Aslı Tapan, özellikle antibiyotik kullanımına bağlı renklenmelerin giderilmesinin daha uzun sürebileceğine dikkat çekiyor. Dolayısıyla evde kullanılan ürünlerle yapılan beyazlatma işlemi geniş bir zamana yayılabiliyor. Ofis tipi denilen ve doktor kontrolünde yapılan uygulama ise kişinin öğle arası kadar kısa sürede ışıldayan bir gülümsemeye kavuşmasına yardımcı olabiliyor. Diş renginin iki-üç ton açılabildiği uygulamada, güçlü bir beyazlatma jeli doktor tarafından tek başına veya lazerle dişe uygulanıyor. İşlem sırasında lazer dişi tek başına beyazlatmazken, sadece jelin aktive olmasını sağlıyor.



    Önceki İçerik
    Sonraki İçerik

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz