Bilge mutfaktan sofranıza

Bu ay rotamızı sağlıklı gıda konusunda dikkat çeken bir isme çevirdik. Bilge Mutfak kitabının yazarı Gıda Mühendisi Tuğba Bayburtluoğlu, sağlıklı tariflerini bizlerle paylaştı.

Hazırlayan: Ayşegül Uyanık Örnekal

Fırında yağsız kaşarlı mantar
Malzemeler
• 250-400 g büyük boy kültür mantarı ya da Portobello mantarı
• 4-5 dilim kuru porçini mantarı
• 1 su bardağı kaşar rendesi

Hazırlanışı
Mantarları hazırlarken, porçini mantarını yumuşaması için yarım su bardağı sıcak suya batırıp bekletin. Akan suyun altında hızlıca yıkadığınız mantarları hemen kurulayın. Tepe bölümlerini aldığınız mantarları cam fırın kabına ya da güvece dizin. Çok büyük olmayan mantarlarla beraber, çok kocaman olmayan sapları ve ayrıca yumuşamış porçini mantarını incecik doğrayıp, dizdiğiniz mantarların ortalarına yerleştirerek 175 derecede ısıtılmış fırına verin. Yaklaşık 10-15 dakika kendi sularını salıp piştikten sonra çıkarın. Rendelenmiş kaşarı mantarların üzerine yerleştirerek, eriyip hafif kahverengileşinceye kadar fırında tutun.


Şehriyeli domates çorbası
Malzemeler
• 3-4 adet olgun tatlı domates (ya da aynı miktarda domates çekirdek evi)
• 1 avuç tel şehriye
• 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı
Servis için
• Ufalanmış beyaz peynir

Hazırlanışı:
Domatesleri yıkayıp temizleyin. Organik ya da yerel üreticiden alırsanız, kabuğunu soymadan da kullanabilirsiniz. Doğrayıp, el blender’ında çekin. Tüm malzemeyi tencereye atıp, bir taşım kaynatın. Eğer peynir ile servis edecekseniz, yağ kullanmadan, daha az tuzla pişirebilirsiniz.


Sebzeli anne köftesi
Malzemeler
• 1 kg kıyma (Yarım kilo döşten çekilmiş kıymayı, yarım kilo yağsız kıymayla karıştırın.)
• 1 su bardağı galeta unu
• 1 büyük soğan
• 1/3 demet maydanoz
• 1 adet kabak
• 1 adet havuç
• 2 yemek kaşığı sebze çeşnisi
• 1 adet yumurta
• Tuz
• Karabiber
• Kekik

Hazırlanışı

Soğanı ve maydanozu küçük küçük doğrayın. Kabağı ve havucu çok ince rendeleyin. Kışın soğan yerine iki sap pırasayı da yemeklik doğrayarak ekleyebilirsiniz. Tüm malzemeyi yoğurup, zamanınız varsa yarım saat dinlendirin ki hem sebze çeşnisi hem de galeta unu özdeşleşsin. Şekil verdikten sonra ister fırında, ister tavada pişirin. Kalanları derin dondurucuya koyacaksanız üzerine tarih yazmayı unutmayın. Ortalama 1-1,5 ay içinde tüketin.


Şeker ilavesiz puding
Malzemeler
• 1 litre süt
• 3 yemek kaşığı un
• 2 yemek kaşığı pirinç unu
• 2 yemek kaşığı kakao
• 1 yemek kaşığı tam buğday unu
• 1 tatlı kaşığı keçiboynuzu unu
• 3⁄4 su bardağı organik elma konsantresi (ya da 1 su bardağı yıkanmış, doğranmış kuru meyve)

Hazırlanışı
Sütü tencereye alıp, ocağa koyun. Kuru malzemeleri bir araya getirin ve elma konsantresiyle beraber ocaktaki sütün içine koyarak karıştırmaya başlayın. Çok çabuk dibi tutup yoğunlaşmaması için ocağın altını fazla açmayın. Devamlı karıştırarak pişirin ve kaynamaya başladığında en fazla bir-iki dakika daha tutarak ateşten alıp kaselere boşaltın.


Sebzeli kek
Malzemeler
• 2 adet yumurta
• 2 su bardağı tam buğday unu
• Yarım su bardağı yoğurt
• Yarım su bardağı kırık peynir
• Yarım su bardağı zeytinyağı
• Yarım demet maydanoz
• 4 adet brokoli
• 1 adet kabak
• 1 tutam ıspanak
• Kabartma tozu ya da karbonat

Hazırlanışı

Maydanoz, brokoli ve ıspanağı doğrayın. Kabağı da rendeleyip, tüm malzemeleri karıştırın. Tercihen yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye ya da kek kalıbına dökün. Önceden
170-180 derecede ısıtılmış fırında, 25-30 dakika pişirin.


Erişteli mercimek
Malzemeler
• 1,5 su bardağı yeşil mercimek
• 2 büyük soğan
• 1 avuç karışık sebzeli erişte
• 2 yemek kaşığı sebze çeşnisi
• 2 yemek kaşığı domates salçası
• 1 kase kavrulmuş kıyma
• Zeytinyağı
• Tuz
• Karabiber
• 1 çay kaşığı kimyon

Hazırlanışı

Mercimeği ayıklayıp, yıkayın. Soğanları yemeklik doğrayıp, zeytinyağında çevirerek öldürün. Üzerine salçayı katarak kaynaştırın. Mercimek, erişte, sebze çeşnisi, kıyma, tuz, karabiber ve kimyonu ilave ettikten sonra üzerine dilediğiniz kadar su ekleyip, bir taşım kaynatın.

YORUM YAZIN

Please enter your comment!
Please enter your name here