Bilim insanları Koronavirüs (Covid-19)’a karşı sosyal mesafenin önemi konusunda bir araştırma yayınladı. Harvard Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, Koronavirüs’ün yayılmasını durdurmak ve sağlık sistemini rahatlatmak için en az 2022 yılına kadar sosyal mesafe kuralını sürdürmemiz gerekiyor.
‘2 YIL DAHA SOSYAL MESAFE GEREKLİ’
Bilim insanlarının COVID-19 üzerinde yaptığı modelleme çalışmasında, enfeksiyonda yeni dalgaların önlenmesi için insanların, iki yıl daha aralıklı sosyal mesafe bırakması konusunda uyarıldı.
Salı günü bilim dergisi Science’ta yayınlanan araştırmaya göre bilim insanları, sosyal mesafeli önlemlerin kaldırılmasının pik noktasını geciktirebileceğini ve Koronavirüs’ün ikinci bir artışı daha şiddetlendirebileceği konusunda uyarıyorlar. Ayrıca şu an yürürlükte olan gibi tek bir sosyal mesafe ölçüsü önleminin yeterli olmayacağı konusunda da uyarıyorlar.
ABD’deki mevcut sosyal mesafe önlemleri 30 Nisan’da sona eriyor ancak sağlık uzmanları, koronavirüsü yenmek için sürekli sosyal mesafe önlemleri almaya çağırıyor.
‘ARALIKLARLA SOSYAL MESAFE DÖNEMİ YAPILMALI’
Araştırma ekibinin lideri Stephen Kissler, şunları söyledi:
“ABD’de SARS CoV-2 vakasını yoğun bakım kapasitesi limitleri içinde tutmak için bir kereliğe mahsus sosyal mesafe önlemlerinin büyük ihtimalle yetersiz olacağı bulgusunu elde ettik. Diğer tedavi çeşitlerinin yokluğunda zaruri olan aralıklarla sosyal mesafe dönemleri gibi görünüyor.”
Çalışmada ayrıca bir modellemede, aralıksız sosyal mesafenin toplumun bağışıklık geliştirmesine engel olmakta çok etkili, bu açıdan da olumsuz bir yöntem olduğu gözlendi.
Yeni tip koronavirüs vaka sayısı, dünya genelinde 2 milyonu geçerken, en çok vaka görülen ülke 614 bin 246 ile ABD oldu.
- ABD’de koronavirüste son durum
- Koronavirüs’e yakalanan bir daha yakalanır mı? Güney Kore’de şaşırtıcı gelişme
- Koronavirüs (Covid-19) vücudumuza nasıl yolculuk ediyor?