Bir kaşık serinlik

IMG 7051

Ev yapımı dondurma, semifreddo, granita ya da sorbeler… Hepsini mutfağınızda doğal malzemeler kullanarak kolayca hazırlayabilirsiniz. Üstelik yaratıcılığınızı konuşturup, malzemelerle oynayarak yepyeni tatlar da elde edebilirsiniz… 

 

Espresso granita vanilyalı dondurma ile

Malzemeler

• 1,5 su bardağı espresso

• 1/4 su bardağı toz şeker

• Vanilyalı dondurma

• Üzerini süslemek için bitter yaprak çikolata 

Hazırlanışı

Hazırladığınız sıcak espressoyu şekerle karıştırın ve şekeri eritin. Derin dondurucuya dayanıklı, yayvan bir kaba dökün. Oda sıcaklığına geldiğinde dondurucuya koyun. 30 dakikada bir çıkarıp çatalla karıştırın. Buzlanma kabın kenarlarından başlayacaktır, bu kısımları çatalla ezip karıştırın. Tekrar buzluğa koyup işlemi buz kristallerine dönüşünceye kadar tekrarlayın. 

Servis bardaklarınıza birer top vanilyalı dondurma koyup üzerine espresso granita ekleyin. Dilerseniz bir parça bitter çikolata yaprağı ile servis edin.

Karpuz sorbe

Malzemeler

• 1/2 orta boy karpuz

• 2 kaşık taze lime suyu

• 1/2 bardak toz şeker

• 1/2 bardak su 

Hazırlanışı

Su ve şekeri küçük bir tencerede şeker eriyinceye kadar karıştırarak kaynatın ve soğumaya bırakın. 

Karpuzu dilimleyip çekirdeklerini ayıklayın ve lime suyu ile birlikte mutfak robotundan geçirin. Bir süzgeç yardımı ile süzüp çekirdek parçalarının ayıklanmasını sağlayın. 

Hazırladığınız şurupla karıştırıp derin dondurucuya koyun. 1 saat sonra dondurma makinenizin haznesine koyup yarım saat işlemden geçirin.

Eğer dondurma makineniz yoksa: Karışımı derin dondurucuya dayanıklı, yayvan bir kaba dökün. 30 dakikada bir çıkarıp bir çatalla karıştırın. Buzlanma kabın kenarlarından başlayacaktır, bu kısımları çatalla ezip karıştırın. Tekrar buzluğa koyup işlemi buz kristallerine dönüşünceye kadar tekrarlayın. 

Vanilyalı semifreddo çilekli sos ile

Malzemeler

• 500 g mascarpone peynir

• 5 yumurtanın sarısı

• 5 kaşık toz şeker

• 1 vanilyanın çekirdekleri

Hazırlanışı

Şeker ve yumurtayı çırpma teli ile genişçe bir kapta çırpın. Başka bir kapta su kaynatın ve yumurtalı karışımı bu kaynayan suyun üzerine tutun, ancak kaynar suya dokundurmayın. Şeker karışıncaya kadar karıştırıp ısınmasını sağlayın. 3-5 dakika bu şekilde ısıttıktan sonra karışımın olduğu kabı bir kenara alın. Soğuduktan sonra vanilyayı ve mascarpone peyniri de ilave edip çırpın. 

Derin dondurucuya dayanıklı kalıba malzemeyi dökün, ağzını kapatıp dondurucuya koyun. Bir gece beklettikten sonra semifreddo’nuz hazır. Kalıptan çıkarmak için bir süre buzdolabının alt kısmında bekletin ve servis edin. 

Semifreddo’yu büyükçe bir kalıpta hazırlayabileceğiniz gibi, dilerseniz yine dondurucuya dayanıklı küçük kaselerde ya da bardaklarda da hazırlayabilirsiniz.

Çilekli sos

Malzemeler 

• 250 g çilek 

• 2 kaşık toz şeker

• 1 tatlı kaşığı buğday nişastası

• 1,5 yemek kaşığı taze limon suyu

Hazırlanışı

Ayıklayıp temizlediğiniz çilekleri ortadan ikiye bölün. Küçük bir tencerede toz şekerle birlikte kısık ateşte ara ara karıştırarak pişirmeye başlayın. Limon suyu ve nişastayı karıştırıp çileklere azar azar karıştırarak ilave edin. Sos kıvam alıncaya kadar birkaç dakika pişirin. Kavanoza alıp ağzını kapatarak buzdolabında muhafaza edin. 

Formsanté – 2015 Ağustos sayısı
Aytaç Özkardaş Gozzi

YORUM YAZIN

Please enter your comment!
Please enter your name here