Kış mevsimi yaklaştıkça hastalıklar kapımızı daha sık çalıyor. Çevremizde sürekli öksüren kişiler olması ise bizi mikroplara daha da yaklaştırıyor. Uzmanlar bağışıklık sistemi korumada dengeli beslenme, düzenli uyku ve egzersizin önemine değiniyor. Peki, bize bu öğütleri verenler bağışıklık sistemlerini nasıl koruyor?
Op. Dr. Kemal DEMİR – Kulak Burun Boğaz Uzmanı
Seçimlerini doğaldan yana kullanıyor
“Bağışıklık sisteminin formda olması ve düzgün çalışabilmesi için değişmez üçlü; iyi beslenme, iyi uyku ve egzersiz. Bu üç altın kural hepimiz için geçerli. İyi beslenme miktar olarak değil, nitelik ve çeşit olarak kapsamlı olma anlamına geliyor. Protein, karbonhidrat, yağ, lif, vitamin ve elementlerden ihtiyacımız kadar tüketmemiz gerekiyor. Ne az ne de fazla olmalı.
Hareket etmek ile egzersiz aynı anlama gelmiyor. Hareketli bir iş yaşantınızın olması, gün içinde yürüyor olmanız, toplu taşımadan bir durak önce inip yürümeniz veya asansöre binmeyip merdiven kullanmanız gibi tedbirlerin faydalı olabileceğini ama asla egzersizin yerini tutmayacağını unutmamak gerekiyor.
Az işlem görmüş besinler yiyorum
Besin gruplarından mümkün olduğunca doğal, az işlem görmüş, olabildiğince düşük miktarda koruyucu ve benzeri kimyasal maddeye maruz kalmış olanları tercih ediyorum. Et, balık, tavuk gibi besinlerin ateş ve dumanla çok temas etmemesi, çok pişmiş olmaması, mesela yağda kızartılması yerine ızgara ile pişirilmesi gerekiyor. Meyve ve sebzelerin de özenle seçilmesi önem taşıyor. Yağ, şeker, tuz içeriği yüksek gıdaları olabildiğince az tüketip, yemek tercihlerimi lifli besinler, sebze yemekleri ve salata grubundan yana yapıyorum. 24 saatte 2,5 litre su içmek ise bunların her biri kadar önemli.
Düzenli egzersiz yapıyorum
Tüm eklem, bağ ve kas gruplarını çalıştıran, bu dokuların kuvvetini ve sağlamlığını artıran yüksek ağırlıklara girmeden, zengin hareket çeşidini ve çok tekrarını esas alan planlı, tarifeli egzersiz yapmaya çalışıyorum. Ancak bunun için profesyonel yardım almak gerekiyor. Söz konusu egzersizlerin öncesinde ve sonrasında ısınma-germe hareketlerinin unutulmaması da önem taşıyor. Ayrıca kan dolaşımının kalitesini artıran kardiyo egzersizlerinin de egzersiz planına alınması gerekiyor.
Gerekirse ilaç kullanıyorum
Vitamin, mineralleri doğal yoldan alıyorum ve bunun faydalı olduğunu savunuyorum. Ancak zaman zaman hepimizde bu kurallara uyumun aksadığı ve hastalıklara davetiye çıkaran dönemler oluyor. Sık yolculuk yapma, iyi dinlenememe, yoğun stres, az uyku bunlardan bazıları. Böyle zamanlarda vitamin ve mineral açısından belli süre için ilaç takviyesi yapılması gerekiyor.”