Bazı hastalıklar var ki, tüketilen besinler hastalığın seyrini önemli derecede etkileyebiliyor. Böbrek, diyabet ve kalp-damar hastalıkları bunlardan… Ama bu durum, bu hastaların lezzetsiz şeyler yiyeceği anlamına gelmiyor. İşte bu hastalıklara özel, günlük diyet listeleri ve yemek tarifleri…
Kabul edelim, ‘diyet’ denince hepiminizin aklına tek bir şey geliyor: zayıflamak. Oysa diyet yapmayı, belirli bir amaç için, belirli bir beslenme biçmini benimsemek, bazı besinlerin miktarını kısıtlamak ya da hiç yememek diye tarif etmek çok daha mantıklı. Anlayacağınız diyetisyenlerin tek işi insanları zayıflatmak değil. Bir böbrek hastası, kalp ve damar hastalığı olan hatta zayıflamayı değil, aksine şişmanlamayı arzulayan birisi de diyetisyene gidip, kendisine özel bir diyet hazırlamasını isteyebilir.
Biz de bu ay, böbrek, kalp, damar hastalarını ve diyabetlileri düşündük ve Uzman Diyetisyen Banu Kazanç’tan bu kişiler için uygun olan günlük bir diyet listesi hazırlamasını rica ettik. Kazanç da, hem her üç hastalık için örnek bir günlük liste çıkardı, hem de bu kişilerin tüketmemesi gereken yiyecekleri sıraladı. Haberde ayrıca, böbrek, diyabet ya da kalp ve damar hastalığı olanların, gönül rahatlığıyla yapıp, tüketebilecekleri lezzetli tarifler de yer alıyor.
Kalp ve damar rahatsızlıklarında yağ kısıtlanmalı
Uzmanlar Türkiye’de eski yıllara oranla kalp ve damar hastalıklarına daha sık rastlanmasının nedenini beslenme biçminde olan değişikliğe, fast-food yiyeceklerin yaygınlaşmasına bağlıyor. Kalp ve damar hastalıklarından korunmanın başlıca kuralı, tükettiğiniz besinlerin ne tip yağlar içerdiğini bilmeniz. Kalp sağlığı için doymuş yağ oranı düşük, doymamış yağ oranı yüksek yağlara yönelmek gerekiyor. Hayvansal yağlar doymuş yağlar içerirken, bitkisel yağlar doymamış yağ olarak kabul ediliyor.
Böbrek hastaları proteini sınırlamalı
Uzman Diyetisyen Banu Kazanç, pek çok farklı böbrek hastalığı olduğunu ancak diyet tedavisi önerilenleri şu şekilde sıralanabileceğini belirtiyor: Akut glumevulo nesvit, kronik glumevulo nesvit, hefrotik sendrom, akut böbrek yetmezliği, kronik böbrek yetmezliği ve böbrek taşları. Kronik böbrek yetmezliği olan kişilerde protein sınırlamasına gidildiğini anlatan Kazanç, hastaların alacağı proteinin sınırlanacağını ve ona göre bir diyet verileceğini de sözlerine ekliyor.
Diyabette şeker yasak
Diyabet söz konusu olduğunda şekerin kısıtlanması gerektiğini hemen hemen herkes biliyor. Diyetisyenler diyabetik diyetleri hastanın aktivitesine, yaşına, cinsiyetine göre hazırlıyor. İlk önce kalori tespiti yapılıyor ona göre diyet veriliyor. Bu diyetler 1200, 1400, 1600, 1800 kalorilik gibi diyetler olabiliyor. Uzman Diyetisyen Banu Kazanç’ın örnek olarak verdiği diyet 1000 kalorilik ve fiziksel aktivitesi çok az olan kişiler için uygun. Daha çok kalori harcayan kişiler bu diyette verilen ekmek miktarını arttırabilir, öğle ve akşam yemeklerine bulgur pilavı ekleyebilir.
Kalp, diyabet ve böbrek hastaları için örnek günlük mönüler Formsante’nin temmuz 2006 sayısında…