Kış aylarına girmemizle birlikte hastanelerde boğaz ağrısı ve boğaz tahrişiyle ilgili şikayetlerde artış başladı.
Mevsimsel değişikliklerle birlikte belli başlı virüs, enfeksiyon ve mikroplar boğaz ağrısına neden olmaktadır. Pek çok doktor ilaç tedavisinin yanı sıra doğal reçetelere de önem vermektedir.
Boğaz yumuşamasına bal ve pekmez
Uzm. Dr. Fatih Günay, limonlu su, ada çayı, yeşil çay, karanfil çayı ve ekinezya çayının boğazdaki tahrişin geçmesine yardımcı olacağını belirterek, “Aileler, evde çocuklarının istirahat etmesini ve bol sıvı tüketmesini sağlayabilir. Bu; iltihabın iyileşmesine yardımcı olur.
Doğal antibiyotik sarımsak
Boğazın yumuşaması için sarımsaklı tavuk çorbası, bal ve pekmez verilebilir. Ilık içecekler tercih edilerek, soğuk ve gazlı içecekler verilmemelidir.” ifadelerini kullandı.
Boğaz ağrısında dokularda şişlik ve hassasiyet olduğuna işaret eden Günay, “Bu hassasiyet boğazdaki enflamasyonla ilgilidir. Sıcak enflamasyonu artırır. Bu da şişliği ve hassasiyeti artıracaktır. İlk zamanlar dışarıdan soğuk uygulamalar ve ağız kuruluğu için ılık sıvı gıdaların tercih edilmesi ağrısının azaltılmasına yardımcı olacaktır.” bilgisini verdi.
VİRÜS KAYNAKLI ENFEKSİYONLARA KARŞI PROPOLİS MUCİZESİ
Günay, sıcak içeceklerin boğazı daha çok tahriş edeceği uyarısında bulunarak, “Sıcak içecekler ağrıyı daha da artıracaktır. İçecekler hafif ılık düzeyde olmalıdır. soğuk uygulama ise boğaz ağrısının ilk saatlerinde dışardan olmalıdır. Soğuk içecekler de yasaktır.” şeklinde konuştu.
Günay, turp içerisinde yüksek miktarda B ve C vitamini bulunduğuna dikkati çekerek, “Turp; boğazı yumuşattığı için öksürüğün azalmasına yardımcı olmaktadır. Gaz sancısına iyi gelir. Turpun öz suyunu içtikten sonra kalan turpu çiğnemek de diş eti sağlığına yararlıdır, bağışıklık sistemini güçlenmesine yardımcı olur.” ifadelerini kullandı.
EN ETKİLİ 10 BİTKİ REÇETESİ *
Sizler için derlediğimiz ve bitkilerle yapılabilecek birbirinden farklı 10 tarif için ilgili haberimize bakabilirsiniz:
HASTALIKLARLA MÜCADELE İÇİN GEÇ KALMAYIN
ENFEKSİYONLARDAN NASIL KORUNMALI
MİKROPLAR ATAĞA GEÇMEDEN ÖNLEMİNİZİ ALIN