Bol otlu, bol sebzeli Ege yemekleri

0

Kuşkonmaz, enginar, türlü türlü yeşil otlar… Ege mutfağının bize sunduğu bu lezzetleri The Marmara Pera Otel’in Baş Aşçısı Kurtuluş Erdemir formsanté okurları için yorumladı. Birbirinden lezzetli, zeytinyağı kokan bu nefis yemekleri hazırlamak için haydi mutfağa!

FIRINDA BÜTÜN ENGİNAR

Malzemeler (1 kişilik)
● 1 adet bütün enginar (dolmalık olarak hazırlanmış)
● 1 adet orta boy kuru soğan
● 1-2 adet küçük boy havuç
● 1 diş sarımsak
● Et suyu
● 1 yemek kaşığı zeytinyağı
● Tuz, karabiber

Yapılışı:
Enginarın sap kısmını kesin, kabuklarını tıraşlayın. Dıştan bir iki sıra yapraklarını koparın ve bir kenara ayırın. Kuru soğan, sarımsak ve havucu gelişigüzel doğrayın, kenara ayırdığınız enginar yaprakları ile küçük bir tencerede zeytinyağı ile kavurun. Sonrasında üzerine et suyu ya da su ve bulyon ilave edin. Tuz, karabiber de ekleyip yaklaşık 40 dakika pişirin. Karışımı mutfak robotunda püre yaparak sos elde edin. Tıraşlanmış enginarları ağzı kapalı derince bir fırın kabına dizin. İçlerini sos ile doldurun ve fırında üstü kapalı olarak yaklaşık 1 saat pişirerek servise hazır hale getirin.

haziran-2012-yemek-resim-2EGE OTLARI KAVURMASI

Malzemeler (4 kişilik)
● Isırgan otu (1 bağ)
● Radika (1 bağ)
● Ebegümeci (1 bağ)
● Turp otu (1 bağ)
● Yarım çay bardağı zeytinyağı
● 1 kahve fincanı dolmalık fıstık (kavrulmuş)
● 2 adet domates (kabuğu soyulmuş, küp küp doğranmış)
● 2 diş sarımsak (doğranmış)
● 1 çorba kasesi tava yoğurdu
Yapılışı:
Bütün otları yıkayıp ayıklayın. Üzerine çok az su ilave ederek 5-10 dakika haşlayın. Sonrasında sularını süzerek bir tavada zeytinyağı ve sarımsak ile birlikte kavurun. Tuz ve karabiber ilave edin. Domates ve kavrulmuş fıstıklarla dekore ederek tava yoğurdu ile servis edin. Devamı diğer sayfa

haziran-2012-yemek-resim-3KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI
Malzemeler (2 kişilik)

● 8 adet kabak çiçeği
● Yarım çay bardağı zeytinyağı
● 1 çay kaşığı toz şeker
Dolma içi için:
● 1 çay bardağı pirinç (yıkanmış)
● 1 tutam nane
● Yarım kuru soğan (ince doğranmış)
● Kıyılmış maydanoz ve dereotu
● 1 yemek kaşığı kuş üzümü
● 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
● 1 tutam toz tarçın
● Yarım çay bardağı zeytinyağı
Yapılışı:
Dolma içini yapmak için bir tencereyi ocağa koyun, zeytinyağı ilave edip fıstıkları hafifçe kavurun. Ardından kuru soğanı ilave edin ve tavada çevirin. Pirinç de ekleyerek kısa bir süre kavurduktan sonra bütün malzemeleri ilave edin. 10 dakika daha tüm malzemeyi çevirerek kavurun. Ocaktan indirmeden çok az kaynar su ekleyip karıştırın. Daha sonra iç malzemenizi soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra kabak çiçeklerini hazırlanan içle doldurun. Üzerine zeytinyağı ve şeker ilave edin. Fırında az su ile üstü kapalı olarak yaklaşık 10 dakika pişirin. Soğuduktan sonra servis edin.

haziran-2012-yemek-resim-4IZGARA KUŞKONMAZ
Malzemeler (1 kişilik)

● 6 adet soyulmuş ince taze yeşil kuşkonmaz
● 100 g tereyağı
● 1-2 adet yumurtanın sarısı
● 1 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
● Tuz ve karabiber
● Mevsim yeşillikleri
● 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
Kuşkonmazları tuz, biber ve zeytinyağı ile marine edin. Ardından ızgarada çevirerek kızartın. Tereyağını eritin ve ocaktan alarak ılıtın. Sonra bir kaba yumurta sarısı koyun, azar azar tereyağını ilave ederek mayonez kıvamında bir sos elde edin. Tuzu ve biberi ekleyin. Kuşkonmazları tabağa dizin, sosu kaşıkla kuşkonmazların yarısına dökün. Ardından kaşar peyniri serpiştirip 200 derecede hazır olan fırında kızarıncaya kadar (yaklaşık 7-10 dakika) pişirip, mevsim yeşillikleriyle birlikte servis edin.

Aytaç Özkardaş GOZZI
Fotoğraflar: Ozan KUTSAL

Formsanté Dergisi Haziran 2012 Sayısı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here