• ✓ Doğruluğu kontrol edilmiş makale
Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak

Brokoli faydaları nelerdir? Bebeğiniz için sütlü brokoli çorbası tarifi

Kış aylarının gözde sebzelerinden biri olan brokoli tam bir vitamin, mineral, lif ve antioksidan deposu olmasıyla sağlığa birçok fayda sağlar. İyi bir karoten kaynağı olan brokoli A, B1, B2, B3, B5, B6, C, kalsiyum, bakır, demir, manganez, fosfor, potasyum ve çinko açısından oldukça zengin ve değerli bir sebze… Peki, brokoli faydaları nelerdir? Brokoli nasıl tüketilmeli? Brokoli suyu neden önemli? Sütlü brokoli çorbası nasıl yapılır? Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak konu hakkında bilgiler verdi.

BROKOLİ FAYDALARI *

  • Göz sağlığını geliştirir
  • Kansere karşı korur
  • Kalp sağlığını destekler
  • Sağlıklı sindirimi destekler
  • Yaşlanmayı geciktirir
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir
  • Toksinlerden arındırıyor
  • Zararlı pestisitlerin vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı oluyor
  • Beyni güçlendiriyor

GÖZ SAĞLIĞINI GELİŞTİRİR

Brokoli, oksidatif stresi ve gözlerdeki hücresel hasarı önleyerek sarı nokta hastalığı, katarakt ve zararlı ışınlardan gözü koruyan lutein ve zeaksantin antioksidanlarından ve alacakaranlıkta gözün ışığa uyumunu sağlayarak görüş kabiliyetini artıran A vitamininden zengindir.

KANSERE KARŞI KORUR

Kanser, genellikle oksidatif stresle bağlantılıdır. Brokolideki ana izotiyosiyanat olan sülforafan, oksidatif stresi azaltarak moleküler düzeyde kanser oluşumuna karşı koruyucu etki gösterir. Bununla birlikte, brokolide bulunan indol-3-karbinol ve kaempferol adı verilen antioksidan etki gösteren bileşikler de kansere karşı koruyucu etki gösterebilir.

KALP SAĞLIĞINI DESTEKLER

Yüksek LDL kolesterol ve trigliserit düzeyleri kalp hastalığı için başlıca risk faktörlerindendir. Brokoli, bu belirteçleri iyileştirmede rol oynayarak kalp sağlığını korur. Bununla birlikte, bazı araştırmalar, brokolideki belirli antioksidanların genel kalp krizi riskini azaltabileceği fikrini de desteklemektedir.

SAĞLIKLI SİNDİRİMİ DESTEKLER

Brokoli, zengin lif ve antioksidan içeriğiyle kolonda inflamasyon seviyelerini azaltarak, bağırsak bakterilerinde olumlu değişiklikler sağlayarak ve bağırsak hareketlerini hızlandırarak bağırsak fonksiyonunu ve sindirim sağlığını destekler.

YAŞLANMAYI GECİKTİRİR

Yaşlanma sürecinde oksidatif stres önemli bir rol oynar. Araştırmalar, brokolide önemli bir biyoaktif bileşik olan sülforafanın, antioksidan genlerin ekspresyonunu artırarak biyokimyasal yaşlanma sürecini yavaşlatma kapasitesine sahip olabileceğini göstermektedir.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR

Bağışıklık deyince ilk akla gelen besin öğesi C vitaminidir. C vitamini, antikor oluşumunu hızlandırarak ve virüslerin aktivitelerini engelleyerek vücudu enfeksiyonlardan korur. Brokoli, harika bir C vitamini kaynağıdır. C vitamini için günlük önerilen alım miktarı yetişkin kadınlarda 75 mg, erkeklerde 90 mg’dır. 1 kase brokoli (100 g) ise 107,6 mg C vitamini içerir.

brokoliBROKOLİ NASIL TÜKETİLİR? *

Buharda haşlayıp zeytinyağı döküp salata olarak ya da yoğurt ekleyerek tüketilmesi tavsiye ediliyor. Suda haşlanması durumunda ise suyunun çorba olarak kullanılması öneriliyor. Kendisini tüketmekte zorlananlar sadece suyundan yapılan çorbayı da içebilir. Kalorisi düşük bir sebze olduğundan diyetlerde de sıkça yer alan brokoli, dondurularak saklanıp, daha sonra da tüketilebiliyor.

BROKOLİ SUYU NEYE İYİ GELİR? NEDEN ÖNEMLİ? *

Çiğ olarak da tüketilebilen brokoli haşlandığında içerdiği vitaminlerin çoğunu kaynatıldığı suya bırakıyor. Bu nedenle de uzmanlar, haşlama suyunun değerlendirilmesini öneriyor. Brokolinin sadece 3-4 dakika haşlanması veya buharda pişirilmesi, C vitamini değerinde yaklaşık yüzde 25’lik azalmaya yol açıyor. 10-20 dakika gibi daha uzun sürelerde pişirmek ise vitaminin yüzde 50’sinin kaybolmasına neden oluyor.

BROKOLİ KALORİSİ *

100 gram çiğ brokoli yalnızca 34 kalori, ayrıca 2,5 g protein, 2,9 g karbonhidrat ve 0,2 g yağ içeriyor.

SÜTLÜ BROKOLİ ÇORBASI *

Malzemeler

  • Yarım kilo brokoli
  • 2 patates
  • 2 havuç
  • 1 kuru soğan
  • 1 çay bardağı süt
  • 2 çorba kaşığı un
  • İsteğe göre tuz oranı

Hazırlanışı

Brokolinizi parçalara ayırın. Haşlama suyunuzun içine atın. İki adet patatesiniz, iki adet havucunuz ve bir kuru soğanınızı doğrayıp ekleyin. Tuzunu kendi ayarınıza göre ayarlayın. Sebzeler haşlama suyunda yumuşadıktan sonra blendırdan çekin. Ardından içine sütünüzü ve ununuzu ekleyin tekrar blendırdan çekin. Gerek kendiniz gerekse bebeğiniz için sütlü brokoli çorbanız hazır. Afiyet olsun…

BROKOLİ SALATASI

Malzemeler

  • 14 parça brokoli
  • 10 ml elma sirkesi
  • 10 ml limon suyu
  • 50 g mayonez
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı acı olmayan hardal
  • 40 g peynir
  • 10 adet temizlenip dilimlenmiş pişmiş mantar
  • 1 çorba kaşığı sarı kuru üzüm

HAZIRLANIŞI

Brokolileri biraz haşlayıp, süzdükten sonra buzlu suya koyun. Renklerinin değişmemesine dikkat edin. Krem peynir, mayonez ve hardalı birlikte çırpın. Sirke, limon suyu ve şekeri ekleyip elinizle ya da rondoda karıştırın. Salata tabağına brokoli ve mantarları yerleştirin. Üstüne hazırladığınız sosu döküp, üzümleri de serpiştirin. Dilerseniz ince kıyılmış taze soğanlarla süsleyin.

YORUM YAZIN

Please enter your comment!
Please enter your name here