Bromelain, ananasın gövdesi, meyvesi ve suyundan elde edilen protein sindirimi yapan enzim grubudur. Bromelain, son yıllarda bir diyet takviyesi olarak kullanılmaktadır ve ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından genellikle güvenli olarak kabul edilmektedir. Peki, bromelain ne işe yarar? Bromelain’in faydaları nelerdir? Zararları nelerdir? Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak konu hakkında bilgiler verdi.
BROMELAİN’İN FAYDALARI VAR MI?
Öncelikle şunu hatırlatmakta fayda var. Bromelain bir doktora danışmadan kullanılmamalıdır. Çünkü yan etkileri olabilir.
- Yapılan bazı çalışmalar, bromelainin kanser hücrelerinin büyümesini baskılayarak ve kanserli hücrelerin ölümünü uyararak kanserle savaşmaya yardımcı olduğunu göstermektedir.
- Kalp hastalıkları riskini azaltabilir.
- Bromelain, kan trombositlerinin birbirine yapışmasını veya kümelenmesini engelleyerek pıhtı oluşumunu ve kardiyovasküler hastalıkların gelişme riskini azaltabilir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirebilir.
- Araştırmalar, bromelainin iltihaplanma belirteçlerini azaltabileceğini göstermektedir.
- Bromelain bu anti-inflamatuar özellikleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmekle kalmaz, aynı zamanda astımm ve kronik sinüzit için de faydalı olabilir.
- Artrit semptomlarını hafifletebilir.
- Bromelain, iltihap önleyici özelliği sayesinde artrit semptomlarını hafifletebilir.
- Osteoartritli hastalarda yapılan bir çalışmada, bromelain içeren bir sindirim enzimi takviyesi almanın, ağrıyı diklofenak gibi yaygın artrit ilaçları kadar etkili bir şekilde hafifletmeye yardımcı olduğunu bulunmuştur.
- Pankreas yetmezliği olan kişiler için faydalı olabilir.
Bromelain, protein moleküllerini amino asitler ve küçük peptitler gibi yapı taşlarına ayıran proteazlar olarak işlev görür. Protein molekülleri parçalandıktan sonra, ince bağırsakta daha kolay emilirler. Bu nedenle bromelain takviyesi, özellikle pankreasın yeterli sindirim enzimi üretemediği bir durum olan pankreas yetmezliği olan kişiler için yararlı olabilir.
BROMELAİN’İN YAN ETKİLERİ NELERDİR?
- Bromelain takviyesi kullanmadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır.
- Bromelain, özellikle yüksek dozlarda alındığında ishal, mide bulantısı, kusma, normalden daha ağır adet kanaması gibi semptomlara neden olabilir.
- Kan sulandırıcı kullanılıyorsa bromelain kullanmaktan kaçınılmalıdır.
- Amoksisilin veya tetrasiklin ile aynı anda bromelain almak, amoksisilin veya tetrasiklinin etkilerini ve yan etkilerini artırabilir.
ANANAS MI BROMELAİN TAKVİYESİ Mİ?
Ananas takviyelerden çok daha az bromelain içerse de ananasta bromelainden farklı olarak da sağlık için çeşitli faydalı etkilere sahip bileşikler bulunmaktadır. Ananas sağlıklı bir bağışıklık sistemi ve diyetteki demirin emilimine yardımcı olmak için gerekli olan C vitamini ve antioksidan özelliklere sahip manganez için iyi bir kaynaktır; flavonoidler ve fenolik asitler olarak bilinen antioksidanlar açısından zengindir. Bununla birlikte, ananas smoothielerde, pizzalarda, hamburgerlerde ve salatalarda kullanılarak lezzetli öğünler hazırlanabilir. Bromelain takviyesi özel bir amaç doğrultusunda kullanılmıyor ve doktor tarafından reçete edilmiyorsa beslenmeye rutin olarak ananas eklenmesi yapılması daha doğru olabilir.
İLGİLİ İÇERİKLER
- D vitamini hangi besinlerde bulunur? D vitamini eksikliği belirtileri nelerdir?
- Günlük C vitamini ihtiyacı ne kadardır? C vitamini fazla alınırsa ne olur?
- Hamileyken hangi vitaminler kullanılır? Gebelik için hangi vitamin?
- A vitamini en çok hangi besinde var? A vitamini eksikliği belirtileri nelerdir?
- Vitamin detox nedir? Yüze vitamin detoksu nasıl uygulanır?