Diğer
    Ana SayfaBeslenme & DiyetBu beyazlardan uzak durmayın

    Bu beyazlardan uzak durmayın

    -

    PEYNİR
    İyi bir protein kaynağı, kalsiyum ve fosfor zengini olan peynir, ağızda asit birikimini önlüyor. Tüm hayvansal besinlerde olduğu gibi kansızlıkla mücadelede etkili olan B12 vitamininden de zengin… Laktoz oranı çok düşük olduğu için laktoz intoleransı olanların rahatlıkla tüketebilecekleri bir süt ürünü…
    ➤ Nasıl?
    Öncelikle kaynağının güvenilir olmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Yapımından sonra yeteri kadar bekletilmeyen peynirler, kısırlığa kadar pek çok hastalığa neden olan brusella (Malta humması) taşıyabiliyor. Açıkta satılan peynirler bu açıdan tehlikeli. Kahvaltı dışında, salatalardan hamur işlerine kadar pek çok yemekte peynir kullanılabiliyor. İçeriğindeki protein sebebiyle karbonhidrat içeren besinlerin yanında tüketilmesi ile yemeğin kan şekeri üzerinde olası olumsuz etkisi engellenmiş oluyor. Az yağlı ya da yağsız, tuzsuz peynirler daha sağlıklı seçenekler…
    ➤ Ne kadar?
    Tüketilen diğer süt ürünleri de hesaba katılarak porsiyon ayarlaması yapmalısınız (Süt ürünleri başlığına bakınız).
    ➤ Kim?
    Büyüme çağındaki çocukların, menopoz sırası ve sonrası kadınların, yaşlıların, hamilelerin, emziren annelerin ve sporcuların özellikle peynir tüketmesi öneriliyor.

    aralik-2012-beslenme-2-resim-4SARIMSAK
    Protein, A, B, B2 ve C vitaminleri, kalsiyum, çinko ve potasyum yönünden zengin… İçindeki kükürt bileşikleri bakteri, virüs mantar ve parazitlerle mücadelede etkili… Sarımsağa kokusunu veren ve bir kükürt bileşiği olan allisin, güçlü bir antibiyotik etki gösteriyor. Allisinin ortaya çıkması için sarımsağın ezilmesi ya da doğranması gerekiyor. Doğadaki en fazla germanyum içeriği sarımsakta bulunuyor ve germanyumun anti kanser etkisi bilim çevrelerince kabul görüyor. Sarımsak tüketmek ayrıca kan basıncını ve kan şekerini düzenlemeye yardımcı oluyor.
    ➤ Nasıl?
    Çiğ, pişmiş, yağ ve tablet formlarında tüketilebilir. Sarmısağa kokusunu veren ve antibiyotik özelliği bulunan allisin, piştikten sonra kayboluyor. Bu nedenle çiğ tüketilmesi daha faydalı.
    ➤ Ne kadar?
    Günde bir çay kaşığı sarımsak tüketimi öneriliyor. Aşırı tüketilmesi kan basıncında aniden düşmeye neden olabiliyor.
    ➤ Kimler?
    Ülser, kan pıhtılaşmasına karşı ilaç kullananlar dışında herkesin sarımsak tüketmesi öneriliyor.

    SOĞAN
    C, B6 ve biotin vitaminleri ile kalsiyum ve krom mineralleri yönünden zengin olan soğan, aynı zamanda iyi bir diyet lifi kaynağı… Bunlara ek olarak folik asit, B1 ve K vitaminleri de içeriyor. İçeriğindeki flavonoidler anti tümör etki gösteriyor ve bağışıklığı güçlendiriyor. Yine soğanda bulunan kuersetin adlı flavonoid kanı inceltiyor, kötü kolesterolü düşürüp iyi kolesterolü yükseltiyor.
    ➤ Nasıl?
    Yemeklerde ve salatalarda kullanılabiliyor. Ağız kokusundan çekinenler, limon ve limon suyuyla birlikte tüketebilir.
    ➤ Ne kadar?
    Herkesin günde iki yemek kaşığı ölçüsünde tüketmesi öneriliyor.
    ➤ Kimler?
    Kalp sağlığı açısından risk grubunda olanlar başta olmak üzere herkesin tüketmesi gerekiyor.

     

    Devamı diğer sayfada



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz