Diğer
    Ana SayfaBeslenme & DiyetBu beyazlardan uzak durmayın

    Bu beyazlardan uzak durmayın

    -

    YOĞURT
    İyi bir protein kaynağı olmasının yanı sıra A,B ve E vitaminleri ile kalsiyum, fosfor ve magnezyum içeriği zengin… Süt şekerini laktik aside çevirdiği için hem laktoz intoleransı olanların kullanabileceği bir besin hem de süte göre şekerin aside dönüşmesi sebebiyle kalorisi daha düşük. İçeriğindeki yararlı bakteriler sayesinde bağırsak dostu… Sütteki şeker ve peynirdeki tuz düşünüldüğünde bu gruptaki en iyi besin olarak yoğurt öne çıkıyor. Yoğurt, kronik diyabet, ishal, gut ve dizanteri gibi hastalıklara karşı tedavi edici, vücudu radyoaktiviteye karşı koruyucu, tümör ve kanser oluşumunu önleyici özelliklere de sahip… İçeriğindeki probiyotikler bağışıklığı güçlendiriyor.
    ➤ Nasıl?
    Sade tüketilebileceği gibi meyve ile birlikte tüketilmesi de sağlıklı bir seçenek oluyor. Diyetisyen Ayşegül Bahar, herkese sarımsaklı yoğurt yemeyi öneriyor ve “Bu iki beyaz mucize sağlığınız için ideal ikilidir. Her ikisi de bağışıklığı kuvvetlendirir. Sarımsak kalbi korur, iyi kolesterolü arttırır, kötü kolesterolü düşürür. İçeriğindeki allisin mikrop öldürücüdür, kan basıncını düşürür, kanser önleyicidir” diyor. Bahar, az yağlı yoğurtların tercih edilmesini öneriyor.
    ➤ Ne kadar?
    Tüketilen diğer süt ürünleri de hesaba katılarak porsiyon ayarlaması yapmalısınız (Süt ürünleri başlığına bakınız).
    ➤ Kim?
    Herkesin yoğurt tüketmesi gerekiyor. Sindirim ve bağırsak sorunu olanlar, düzenli ilaç kullananlar, sigara içenler gibi toksinlere fazlasıyla maruz kalan gruplar ile gelişme çağındaki çocuklar ve orta yaş üstündeki bireylerin de yoğurdu öğünlerinden eksik etmemesi öneriliyor.

    aralik-2012-beslenme-2-resim-5PIRASA
    Sarımsak ve soğan ile aynı aileden olan pırasa da kanın pıhtılaşmasını engelliyor, kötü kolesterolü ve tansiyonu düşürüyor. İçeriğindeki lutein ve zeakstanin adlı iki karotenoid (sarıdan kırmızıya renk veren yağda eriyen pigmentler grubudur) göz sağlığı açısından faydalı… Pırasada bulunan kaempferol adlı flavonoid ise serbest radikallerin atılmasını sağlıyor.
    ➤ Nasıl?
    Yemeklerde, börekte ya da omlet hazırlarken kullanılabiliyor.
    ➤ Ne kadar?
    Soğan ya da pırasadan birinin günde iki yemek kaşığı tüketilmesi öneriliyor.
    ➤ Kimler?
    Herkesin tüketmesi gerekiyor.

    aralik-2012-beslenme-2-resim-6MANTAR
    Binlerce çeşidi olan mantar, protein ve demir açısından zengin bir sebze. İçeriğindeki şeker ve yağ oranı çok düşük olduğu için kalorisi de düşük olan mantarda, potasyum, fosfor ve kalsiyum bulunuyor. İçeriğindeki B kompleks ve C vitaminleri sebebiyle sinir sistemi üzerinde olumlu etkileri bulunuyor. Güçlü bir antioksidan olan L-ergothioneine içeriyor.
    ➤ Nasıl?
    Sote, fırınlanmış, çiğ salatalar içinde ve omletlerde tüketilebiliyor.
    ➤ Ne kadar?
    Sebze alışverişi sırasında unutulmaması gereken seçeneklerden olması öneriliyor.
    ➤ Kimler?
    Herkes için önerilen bir sebze olmakla birlikte özellikle et yemeyenler için iyi bir protein kaynağı…

     

    Devamı diğer sayfada



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz