Diğer
    Ana SayfaBeslenme & DiyetBu hastalıklardan muzdaripseniz karpuz yemeyin!

    Bu hastalıklardan muzdaripseniz karpuz yemeyin!

    -

    Karpuz, iyileştirici nitelikleri nedeniyle tercih edilir ancak bu meyvenin bir takım kontrendikasyonları da vardır. Peki, kimler karpuz yememeli kanald.ro sizler için hazırladı…

    Karpuz yaz meyvesidir ve bazı sıcak yaz günlerinde karpuz diyetini yapanların sayısı bir hayli fazladır. Evet, karpuz son derece sağlıklı, faydalarla dolu bir besindir ancak bazı kontrendikasyonları da vardır ve bazı durumlarda tamamen yenilmemesi gerekir.

    Karpuz (Citrullus lanatus L. sin. C. vulgaris L) kuraklığa dayanıklı bir sebze bitkisidir. Taze yenen meyveleri için yetiştirilmektedir. Meyveleri büyüktür, farklı tonlarda yeşil kabuklu ve kırmızı, pembe veya turuncu olur. Ana özelliği, sulu olmasıdır. Su içeriği yaklaşık% 92’dir. 

    KARPUZ, KALAHARİ ÇÖLÜ’NE ÖZGÜDÜR

    Karpuzlar, sıcak iklime sahip tüm bölgelere yayıldıkları gibi Güney Afrika’daki Kalahari Çölü’ne özgüdür. İlk hasat, 5.000 yıl öncesine dayanan eski Mısır mezarlarındaki hiyerogliflerle anlatılır. Mısır’dan Akdeniz’e yayıldılar. 10. yüzyılda Çin’de ortaya çıktılar ve üç yüzyıl sonra, neredeyse tüm Avrupa’yı işgal ettiler. Kristof Kolomb sayesinde, Yeni Dünya’ya yaptığı ikinci seferin ardından, Amerika’ya da tohum şeklinde varırlar. Kızılderililer tarafından yetiştirilmeye başlarlar.

    VİTAMİNLER

    Yazın en ferahlatıcı meyvesi olan karpuz, A, B6 ve C vitaminleri açısından oldukça zengindir. Çok fazla faydası olmasına rağmen, karpuzun kontrendikasyonları da vardır. Doktorlar, şeker hastaları, kronik gastrit, ülser, kolit veya ishalden muzdarip insanların yememesi gerektiğini söylüyor.

    - Advertisement -

    KARPUZU KİMLER YEMEMELİ?

    Karpuz tüketiminde dikkate almamız gereken bazı kontrendikasyonlar vardır.

    Karpuz diyeti aşağıdaki durumlarda kontrendikedir:

    Diyabet; pankreas hastalıkları; böbrek taşı; ürogenital sistemin genetik anormallikleri; prostat adenomu; piyelonefrit (bakteriyel enfeksiyonların neden olduğu böbrek ve pelvis iltihabı); ameliyat sonrası iyileşme; kronik gastrit, mide ülseri; kolit, ishal.

    Doktorlar ayrıca şeker hastalarının, pankreas hastalıkları, böbrek taşı, prostat adenomu, kronik gastrit, mide ülseri, kolit veya ishal hastalarının durumlarını kötüleştirmemek için bu meyveden uzak durmaları gerektiğini söylüyorlar. Karın ağrısı, şişkinlik ve gaz veya bağırsak rahatsızlıkları varsa sağlıklı kişilerce karpuz yenmemelidir.

    LİKOPEN

    Karpuz, kendisine kırmızı rengini veren ve güçlü bir antioksidan olan büyük miktarda likopen içerir. Rolü, kan kolesterolünü düşürmektir ve kardiyovasküler hastalık üzerinde yararlı bir etkiye sahiptir. Aynı zamanda bazı kanser türleri, özellikle prostat kanseri üzerinde de olumlu bir etkiye sahiptir. Karpuz ayrıca lif, protein, kalsiyum, folik asit, magnezyum ve potasyum içerir.

    B VİTAMİNİ

    Karpuz, vücudun enerji üretiminden sorumlu olan yüksek miktarda B vitamini içerir. Buna ek olarak karpuz, kafeinli içecekler aksine, yüksek yaz sıcaklıklarında hızlı su kaybı olduğu zaman etkili olur.

    Karpuz mükemmel bir antioksidan kaynağıdır; astım, kalp hastalığı, romatoid osteoporoz, artrit ve çeşitli kanser riskini son derece tehlikeli olan serbest radikalleri nötralize ederek büyük ölçüde azaltır. hücrelere ve hücre zarlarına zarar verir. Potasyum, kalp hastalığı için bir risk faktörü olan kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur.
     

    Karpuz, midede fermente olan ve diğer ürünlerin sindirimini yavaşlatan, kilo alımını etkileyen asitli bir üründür. Öğün aralarında ve orta miktarlarda tüketilen karpuz çok sağlıklıdır ve yaz aylarında tavsiye edilir. Vücudu detoksifiye etmeye ve kilo verme sürecine yardımcı olur.

    KARPUZ TOHUMLARI

    Tohumlar siyah, kahverengi veya beyazdır. E vitamini, triptofan, glutamik asit, lizin tiamin, riboflavin, B6 vitamini ve pantotenik asit bakımından zengindir.

    Karpuz tohumlarından elde edilen proteinler, kan basıncını düzenleme ve küçük arterlerin acısını hafifletme yeteneğine sahip olan temel amino asitleri içerir.

    Karpuz tohumlarında bulunan B grubundaki en yaygın vitamin, sinir sistemi, sindirim sistemi ve cilt elastikiyetinin korunması için gerekli olan niasindir.

    MİNERALLER

    Minerallere gelince, karpuz tohumlarında bol miktarda bulunurlar. İlk sırada magnezyum, ardından fosfor, demir, potasyum, sodyum, bakır, manganez ve çinko gibi diğerleri gelir. Bütün bunlar metabolik süreçlere katkıda bulunur, kasları ve eklemleri korur, aynı zamanda düz kasların tonuna da katkıda bulunur.

    Karpuz tohumları hakkında söylenebilecek en şaşırtıcı şey, içerdikleri sağlıklı yağların miktarıdır; bunlar tekli doymamış yağlar, çoklu doymamış yağlar, omega 3 ve omaga 6’dır.



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz