Diğer
    Ana SayfaSağlıkBu hastalıkları birbiriyle karıştırmayın!

    Bu hastalıkları birbiriyle karıştırmayın!

    -

    Öyle hastalıklar var ki, benzer belirtiler gösterebiliyor. Bu da kimi zaman hastalığa yanlış tanı konmasına yol açabiliyor veya bu süreci uzatıyor. Boyun fıtığı iken MS teşhisi konulan, panik atak geçirirken, “eyvah, kalp krizi geçiriyorum” diyenlere siz de rastlamış olabilirsiniz. Doğru teşhis konulmasında ayırıcı tanı önemli rol oynuyor. Bunun için de hem hastaya hem de doktorlara büyük görev düşüyor.

    Ağrı, bulantı, halsizlik, iştah kaybı… Bedensel veya ruhsal yakınmalarımız bizi doktora başvurmaya teşvik ettiği gibi, hastalığımıza tanı konulmasında da önemli rol üstleniyor. Çeşitli belirtiler ile tetkiklerden alınan sonuçlar doğrultusunda doktor tanıyı koyuyor ve tedavi süreci de böylelikle başlıyor. Ancak bu aşamada kimi zaman büyük sorunlar da gelişebiliyor, çünkü bazı hastalıklar hemen hemen aynı belirtilerle seyredebiliyor. Öyle ki baş ağrısı stresten kaynaklanabildiği gibi migrene, yüksek tansiyon hatta beyin içindeki bir kanama veya beyin tümörüne de işaret edebiliyor. Yanlış tanı konulduğu takdirde ise erken dönemde tedavisi mümkün olan bir hastalık ilerleyerek ciddi tablolara yol açabiliyor. İşte bu sorunlarla karşılaşmamak için doktorun hastalık öyküsünü dikkatle dinlemesi ve gerekiyorsa ayırıcı ileri tetkiklere başvurması, tedaviden başarılı sonuç alınabilmesinde büyük rol oynuyor. Bu noktada hastanın da yakınmalarını iyi ifade etmesi, ve ailesel öyküsünü doktoruna eksiksiz ve doğru bir şekilde aktarması gerekiyor.

    Biz de bu kez benzer belirtiler nedeniyle sıklıkla karıştırılan hastalıkları ele aldık. Ve, doktorlarımıza bu hastalıklara yanlış teşhis konulmaması için ayırıcı tanıda nelere dikkat edilmesi gerektiğini sorduk. Sorularımızı Memorial Hastanesi’nden İç Hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Mesut Başak, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Cihangir Yılanlıoğlu, Göğüs Hastalıkları uzmanı Dr.Ayfer Utkusavaş, Endokrinoloji uzmanı Dr. Fulya Akın, Suadiye Polikliniği’nden Kardiyoloji uzmanı Dr. Onur Erdoğmuş, JFK Hospital’den Kardiyoloji Uzmanı Dr. Emre Topal ile Fizikom’dan Fizik Tedavi ve Rehbilitasyon Uzmanı Doç. Meral Kozakçıoğlu yanıtladı.



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz