Diğer
    Ana SayfaBeslenme & DiyetBu mevsim ne yemeli?

    Bu mevsim ne yemeli?

    -

    Kış bahçesinin mucizeleri
    Greyfurt, muz, brokoli, karnabahar; kış gelince başlıyor hepsi gösterişe. Bu ay onlardan bolca tüketin, her şey mevsiminde daha güzel…

    Birkaç yıl öncesine dek yalnızca mevsiminde yerdik sebze ve meyveleri. Ama şimdi şubatta kan kırmızısı karpuz, temmuzda körpe pırasa bile bulunuyor. Oysa her sebze-meyve mevsiminde güzel ve lezzetli oluyor; vücuda yararlı vitamin ve mineraller içeriyor. Marketlerdeki renk cümbüşüne aldanıp meyve ve sebzelerin mevsimlerini karıştıranlar için kış bahçelerinin mahsullerini incelemeye aldık.

    Armut: Zengin bir lif kaynağı olan armut, içerdiği fosfor ve B vitamini sayesinde zihinsel yorgunluğu gideriyor. Kalp damar sağlığını güçlendiren armut, ayrıca içerdiği vitaminler sayesinde fiziksel performansı da artırıyor.

    Brokoli: Küçük bir ağacı andıran brokoli, tam bir vitamin deposu. Vücudun mineral ve demir eksikliğini gideren brokoli, yüksek lif oranı sayesinde kemik erimesine karşı da koruyor. Brokoli ayrıca gırtlak, yemek borusu, prostat ve meme kanserinin önleyicileri arasında yer alıyor.

    greyfurtIspanak: Demirin yanı sıra, A ve C vitaminleri de içeren ıspanak, soğuk algınlığını önlüyor ve dişlerin çürümesini engelliyor. Kemik gelişimi için gerekli olan K vitamini yönünden de zengin olan bu sebzenin ayrıca, sigaraya bağlı akciğer kanseri olasılığını düşürdüğü de belirtiliyor.

    Portakal: C vitamini, B vitamini, potasyum, kalsiyum ve magnezyum bakımından da zengin olan portakalın yararları saymakla bitmiyor. Bağışıklık sistemine verdiği faydaların yanı sıra, cildin kuruyup, kırışmasını önlüyor. Kanı temizleyen portakal, karaciğerin çalışmasına da yardımcı oluyor.

    - Advertisement -

    Greyfurt: C vitamini bakımından zengin olan bu meyve, acı-ekşi tadı nedeniyle diğer narenciyeler kadar sevilmese de, faydaları azımsanmamalı. Sindirim sistemini çalıştıran greyfurt, diş eti kanamalarını azaltıyor, tansiyonu dengeliyor. Greyfurt ayrıca kılcal damarlardaki kan dolaşımını da hızlandırıyor.

    elmaEnginar: İçerdiği ‘ciarin’ adlı etkin madde sayesinde enginar, karaciğer ve safra kesesinin dostu olarak biliniyor. Böbreklerin çalışmasını düzenleyen ve vücudun istenmeyen sıvılardan arınmasını sağlayan bu sebze, güçlü bir idrar söktürücü görevi görüyor. Enginar, ayrıca üre ve kolesterolü düşürücü özelliğe de sahip.

    Karnabahar: Enfeksiyon önleyici ve antibakteriyel özellikleri olan karnabahar, kronik idrar yolları enfeksiyonları için bilinen en iyi sebze. Fosfor içeriği sayesinde ise osteoporozu önlüyor, kemik oluşumunu destekliyor. Vitamin ve mineral bakımından da zengin olan karnabahar, bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayarak, vücuttaki zararlı maddelerin atılmasına da yardımcı oluyor.

    Kereviz: Antioksidan özelliği ve sindirim sistemini rahatlatıcı etkisi olan kerevize özel kokusunu veren ‘fitalid’ adlı maddenin kandaki stres hormonunu azalttığı biliniyor. Kereviz bu sayede, damarların gevşemesini ve tansiyonun düşmesini sağlıyor. Kolesterolü düşürdüğü de bilinen kereviz, sindirim sistemini rahatlatıcı bir etkiye sahip.

    kis-bahcesinin-mucizeleriElma: İçerdiği E ve C vitaminleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren elma, direnci de artırıyor. Potasyum bakımından zengin olan bu meyve, bu özelliğiyle de bağırsak faaliyetlerinin düzene girmesini sağlıyor.

    Kivi: A ve C vitaminleri ile potasyum, kalsiyum, demir ve magnezyum bakımından zengin olan kivi, bağırsakları çalıştırarak, sindirimi kolaylaştırıyor. Kivi, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek, soğuk algınlığına karşı koruyor. Ayrıca, nefes açıcı etkisiyle astımlılara da fayda sağlıyor.

    Lahana: En iyi toksin atıcılar listesinin ilk sırasında yer alan lahana oldukça düşük kalorili. A, B ve C vitaminleri açısından zengin, bol posa içeren ve tohumları da idrar söktürücü özelliğe sahip. Diyet yapanların vazgeçilmezi olan lahana, kandaki şeker miktarını düşürüyor, vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlıyor.

    Muz: Bol miktarda folik asit, B6 vitamini barındıran muzun içinde ayrıca nişasta, potasyum ve şeker de bulunuyor. Muz, sindirim bozuklukları, kas krampları ve kas gevşekliğine iyi gelmesinin yanı sıra, atıkların vücuttan atılmasını da kolaylaştırıyor.

    Nar: Gerçek bir antioksidan olan nar, potasyum, lif, C vitamini ve niyasin içeriyor. Bağışıklık sistemini güçlendirerek gribe karşı koruyan bu meyve, kolesterolü düşürüyor ve kalp sağlığını koruyor.

    Mandalina: Gerçek bir C vitamini deposu olan mandalina, soğuk algınlığına karşı vücut direncini korumasının yanında, kan temizleme özelliğine de sahip. Kolesterol ve yüksek tansiyona da iyi gelen bu turuncu meyve, uykusuzluğa da çare olabiliyor.

    Maydanoz: C vitamini ve demir deposu olan maydanoz, böbrek temizleyici, kan şekerini dengeleyici ve kansere karşı koruyucu etkiye de sahip. Güçlü bir C vitamini deposu da olan maydanoz, kan için iyi bir demir kaynağı.

    Pırasa: Potasyum, kalsiyum, demir ve fosfor bakımından oldukça zengin olan pırasa, böbrek taşı oluşumunu engelleyici etkin maddeler içeriyor. İyi kolesterolü (HDL) yükseltirken, kötü kolesterolü (LDL) düşüren bir etkiye sahip olan bu sebze, kan basıncını düşürerek, felç ve kalp krizi riskini de azaltıyor.

    Sarımsak: Yüksek tansiyon ve kalp hastalığı riskini azaltan sarımsak, bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. Sarımsak aynı zamanda iyi bir antioksidan.

    Yer elması: İnsülin ve glikoz içeren yer elması, bu nedenle lezzetli ve besleyici bir bitkidir. Böbreklerin çalışmasını hızlandıran yer elması, idrar söktürücü özelliğe de sahip. Şekerli bir tadı olmasına karşın kan şekerini yükseltmediği için diyabetlilere tavsiye edilen yer elması, emziren annelerde ise süt miktarını artırıyor.

    Ayşegül Uyanık Örnekal



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz