Diğer
    Ana SayfaSağlıkBu testleri yaptırmak şart!

    Bu testleri yaptırmak şart!

    -

    4 KADIN SAĞLIĞI
    TEST
    Human Papilloma Virüsü (HPV) testi rahim ağzı kanserine neden olan HPV virüsünün bulunmasında önemli rol oynuyor.
    Neden?
    Cinsel yaşamı olan kadınların neredeyse yüzde 50’ye yakınını tehdit eden ve yüzde 99 oranında serviks kanserine neden olan Human Papilloma Virüsü’nün belirtileri arasında genital bölgede görülen siğiller bulunuyor. Ciltten hafif kabarık, yumuşak olan bu siğiller cinsel bölgeyi oluşturan deride, vajina ile makat arasında, anüs etrafında, bacakların iç kısmında, penis ucunda ya da çevresinde görülebiliyor. Cinsel yolla bulaşan bu virüsten korunmak ise oldukça zor.
    Nasıl uygulanıyor?
    Smear testi ile HPV taraması yaptırabilirsiniz. Jinekoloğunuz bu konuda size yardımcı olacaktır. Sonuçları ise en geç bir hafta içinde alabilirsiniz.

    5 KALP SAĞLIĞI
    TEST

    Kalp ve damar hastalıklarının saptanması ve kontrolünde kan kimyasının rolü büyük. Testlerle, total kolesterol, LDL, HDL, trigliserid’in yakından izlenmesi gerekiyor.
    Neden?
    Koroner kalp hastalığının ortaya çıkmasında yüksek kolesterol düzeyleri önemli rol oynuyor. Fakir beslenme alışkanlıkları kolesterol düzeylerini yükseltebileceği için doymuş yağlar ve kolesterol yönünden zengin bir diyet kalp hastalıklarının başlıca sorumlusu oluyor.
    Nasıl uygulanıyor?
    Kolesterol taraması için kan numunesi alınıyor ve inceleniyor. Bazı testlerde parmak ucundan alınan kan yeterli olabiliyor fakat bu tür testlerin güvenilirliğinin daha düşük olabileceği belirtiliyor. Test sonuçları genelikle birkaç gün ya da birkaç hafta arasında alınıyor. Kolesterol ölçümü için özel bir hazırlık yapılmasına gerek yokken trigliserid taraması yaptıracaksanız durum değişiyor. Bu durumda 12 saatlik açlık gerekiyor. Eğer testi yaptırdığınız sırada hasta, kilo vermiş, hamile veya emziren bir anne iseniz test sonuçları gerçek kolesterol düzeyinizi tam olarak yansıtmayabiliyor.

    6 GÖZ SAĞLIĞI
    TEST

    Tonometre ile halk arasında bilinen adıyla göz tansiyonu yani glokom için önlem alınabiliyor.
    Neden?
    Glokom, sinir hasarı ile körlüğe neden olabilen bir göz hastalığı. İlaç tedavisi ve lazer ile körlüğün önüne geçiliyor ancak bu da erken teşhis ile mümkün oluyor. Körlük riskine karşı glokomun rutin muayenelerine en geç 40 yaşında başlanması gerekiyor. Ancak ailede glokom hastası varsa bu testlerin daha erken yaşlarda yapılması önem taşıyor.
    Nasıl uygulanıyor?
    Göz içi basıncı için genel adı tonometre olan cihazlar kullanılıyor. Retinanın kontrol edilmesi ve gözün arka bölümünü görebilmek için gözbebeğine damla damlatılıyor. Böylece gözbebeği ilaçlarla genişletiliyor. Göz içi basıncı, tonometre cihazından kontrollü bir şekilde hava püskürtülmesiyle ölçülüyor.

    BU TESTLER DE ÖNEMLİ
    Kemik ölçümü

    Eğer ailenizde kemik erimesi sorunu varsa ya da erken menopoza girdiyseniz kemik yoğunluğunuzu ölçtürmeyi ihmal etmemelisiniz.
    Diyabet
    Sürekli olarak su içme ihtiyacı ve yorgunluk hissediyorsanız Tip 2 diyabet ölçümü yaptırmalısınız.
    Mamogram
    Mamogram 50 yaşın altındaki kişilere tavsiye edilmese de genetik olarak risk altındaysanız bu testi yaptırmanız gerekiyor.

    Yaprak Çetinkaya

    - Advertisement -

    Formsante Dergisi Aralık 2011 Sayısı



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz