Uzm. Dyt. Perihan Kılıç

Bulgur pilavı kilo aldırır mı? Kaç kalori? Diyette bulgur pilavı yenir mi?

0

Besleyici tahıl tanesi bulgur sofraların vazgeçilmezi. Pilavının yanı sıra çorbalarda dolmada, köftelerde hatta salatalarda bile bol bol kullanılır. Peki bulgur pilavı kilo aldırır mı? Besin değeri nedir? Diyette bulgur pilavı yenir mi? Uzm. Dyt. Perihan Kılıç bulgur ile ilgili merak edilenleri anlattı ve brokolili bulgurlu balık salatası tarifi verdi…

Bulgurun kültürümüzdeki yeri *

Yaşamak için yemek mi? Yemek için yaşamak mı? Yaşamak için yemek denildiğinde fizyolojik bir süreç akla gelirken, yemek için yaşamak denildiğinde beslenme kültüründen söz etmek gerekir. İnsanlar hangi yemeği, ne zaman, nerede, kiminle yiyeceğine karar verir ve bu da beslenme kültürünün ortaya çıkmasını sağlamıştır. Türk yemek kültüründe de tahıllar, kuru baklagil, kuru yemiş ve baharatların yeri ayrıdır.

Bulgurun besin değeri nedir? Kilo aldırır mı? *

100 gram bulgur yaklaşık 345 kalori, 18 gram diyet lifi, 12 gram protein içermektedir. %86 karbonhidrat, %11 protein, %3 yağ bulunmaktadır. Magnezyum, potasyum, demir, bakır gibi minerallerden de zengindir. Kolesterol içermemesi ve liften zengin olması kan yağlarını düşürerek kalp dostu bir besindir. Folik asitten zengin olması hamilelik dönemindeki kadınlar için önemlidir. B grubu vitaminlerinden zengin olan bulgur sinir sisteminde önemli görev alır. Alzheimer hastalığına karşı koruyucu etki göstermektedir.

Kan şekerine etkisi *

Glisemik indeks 50 gram karbonhidrat içeren bir besinin kan şekerini referans besine göre ne kadar arttırdığı önemlidir. Referans besin de glukoz veya beyaz ekmektir. Glisemik indeksi düşük besinler kan şekerini daha kontrollü yükseltir. Bu nedenle besin seçiminde glisemik indeksi düşük besinler tercih edilmelidir. Bulgurun da glisemik indeksi düşük olduğu için diyabet hastalığından koruyucu etkisi vardır.

Bulgur diyette yenir mi? *

Glisemik indeksi düşük ve liften zengin olması nedeniyle uzun süre tokluk sağlar. Kilo verme döneminde bulguru porsiyon miktarına dikkat ederek tüketmek oldukça sağlıklıdır. Esansiyel aminoasitlerden metionin kuru baklagillerde az miktarda bulunur. Bulgur ile kuru baklagiller birlikte tüketilirse amino asit dengesi sağlanmış olur.  Bulguru yemeklerin besin değerini arttırmak için çorba ve salatalarda kullanabilirsiniz.

Brokoli ve Bulgurlu Balık Salatası *

(2 porsiyon – Hazırlama süresi: 15 dk)

Malzemeler

  • 85 gram ince saplı brokoli
  • ½ su bardağı portakal suyu
  • 1 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz
  • 140 gr yarma/ kinoa / yeşil mercimek / bulgur
  • 100 gr sıcak somon füme, kuşbaşı
  • 1 su bardağı su teresi / kıvırcık (150 gr)

Tarif

Brokoli buharda 3-4 dakika yumuşayana kadar haşlanır.

Portakal suyu, maydanoz karıştırın ve bulgur, ardından brokoli, alabalık ve tere eklenir.

Kapari veya (örneğin maydanoz, frenk soğanı veya fesleğen gibi) otlar ile servis yapılır.

1 porsiyon için besin değeri

Enerji: 198,7 kcal

Pro: 20,5 gr

Yağ: 3,25 gr

CHO: 20,4 gr

Lif: 6,5 gr

Doymamış yağ 2.45g

İLGİLİ İÇERİKLER

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here