Diğer
    Ana SayfaGüzellikBurun estetiği sonrası burun düşmesi ve çökmesi olur mu?

    Burun estetiği sonrası burun düşmesi ve çökmesi olur mu?

    -

    Burun estetiği düşünen kişiler operasyon öncesi birçok sorunun yanıtını merak ederler. Peki, burun estetiği ne zaman olunmalı? Burun estetiği sonrası burun ne zaman yerine oturur? Ameliyat sonrası burun düşmesi ve çökmesi olur mu? Burun düşmesi ve çökmesi neden olur? Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ercan Demirbağ konu hakkında bilgiler verdi.

    GÜZEL BURUN NASILDIR?

    Güzel burun; kendi içinde ve bulunduğu yüz içinde uyumlu ve orantılı olan,  göze hoş gelen burundur. Günümüzde güzel burun kavramı çoğunlukla düz veya hafif çökük burunları tarif etmektedir. Burnun dudakla yaptığı açı, burnun alınla yaptığı açı, burnun genişliği, burnun yüksekliği gibi değerlerin hepsi kişisel olarak değerlendirilir, bireyler arasında farklılıklar gösterir. 

    KİŞİNİN YÜZÜNE YAKIŞACAK BURUN NASIL BELİRLENİR?

    Ameliyattan önce hasta ile beraber fotoğraflar üzerinde planlama yaparak belirlenir. Bu planlamada kabul edilmiş belli oranlar ve değerler ışığında hastanın istekleri ve beklentileri dinlenir ve ortak bir noktada buluşulur. 

    BURUN ESTETİĞİ SONRASI BURUN ÇÖKER Mİ?

    Estetik burun ameliyatı bundan 15-20 yıl öncesine kadar burnu küçültme olarak algılanırdı. Küçültmek için kemik-kıkırdak yapılar fazlaca çıkarılırdı. İlk 6 ay ödem nedeniyle çıkarılan dokuların ne kadar olduğu anlaşılmazdı. Ödemin kamuflaj etkisi geçince burun çökmüş olarak karşımıza çıkardı. Ameliyatı yapan cerrahın bilgi, tecrübe ve tekniği ile ilgili olmakla birlikte günümüzde çok daha az karşımıza çıkmaktadır.

    Günümüzde estetik burun ameliyatında algı küçültme değildir. Aksine mutlak gerekli değilse doku çıkarılmaması, çıkarılırsa da dokuların yeniden şekillendirilerek kullanılmasıdır. Şöyle tarif etmeye çalışıyım: Eskiden estetik burun ameliyatlarında bir likör bardağını dolduran doku çıkarılır ve ameliyat sonunda atılırdı. Günümüzde doku çıkarımı çok kısıtlı, likör bardağını dolduran doku çıkarılsa bile hepsi şekillendirilerek uygun bir pozisyonda tekrar kullanılıyor, ameliyat sonunda atılan doku olmuyor diyebilirim. 

    - Advertisement -

    AMELİYAT SONRASINDA BAŞARI ÖLÇÜSÜ VAR MIDIR?

    Bence en önemlisi hasta memnuniyetidir. Ameliyatın sonucu cerraha göre mükemmel, bilinen-bilinmeyen her türlü bilimsel kurala göre mükemmel, hasta dışındaki herkese göre mükemmel ancak hasta mutsuz ise başarı tam olarak yakalanmış sayılmaz. Başarılı bir estetik burun ameliyatı sonrasında burun kendi içinde ve bulunduğu yüz içinde orantılı bir görünüme sahip olmalıdır. Minyon tipli birinde küçük burun güzel dururken, uzun yüz yapısına sahip birinde küçük-mükemmel bir burun hiç güzel durmaz. Doğal görünümlü olması ve dışarıdan bakanın ameliyat olduğunuzu anlamaması istenir. Tabiî ki her durumda rahat nefes alıp-vermelisiniz. 

    BURUN ESTETİĞİ SONRASI BURUN NE ZAMAN TAM OLARAK OTURUR?

    Ameliyattan ortalama 3 hafta sonra şişlikler büyük oranda geçer ve çevreniz tarafından fark edilmez. Ortalama 4 hafta sonra burnunuzun içindeki şişlikler geçer ve rahat nefes almaya başlarsınız. Ortalama 6 ay sonra burnunuz tam olarak oturur ve hayatınızın geri kalanındaki burun şeklinizin bu olduğunu söyleyebilirim. 

    Ancak bu zamanlar tamamen kişiseldir ve çok geniş bir marj içinde değişebilir. Kişinin alışkanlıkları, kullandığı ilaçlar, hastalıkları, cilt yapısı gibi birçok faktör bu süreleri etkiler. Mesela burun derisi kalın olan bir hastada bahsedilen zamanların hepsi 2 katına kadar uzayabilir.

    burun düşmesi ve çökmesi 

    BURUN ESTETİĞİ NE ZAMAN OLUNMALI?

    Burun ameliyatını yaz-kış fark etmeksizin 12 ay boyunca olabilirsiniz. Bir haftalık boşluğunuzun olduğu, iş ve sosyal yaşantınızı zora sokmayacak en uygun zaman diliminde olmanızı tavsiye ederim. Ameliyat zamanınızın önemli gün, toplantı vs.den en az 3-4 hafta önce olmasını öneririm ki ödemlerinizin çoğu geçmiş olsun. 

    En önemlisi, ameliyat olmayı kendiniz için ve psikolojik olarak hazır olduğunuz zaman olun. Bir başkası istiyor diye, partnerinizden ayrılmanın üzüntüsüyle, çevrenizin baskısıyla, sıkıntılarınızdan kurtuluşun yolu olarak görüp bu ameliyatı kesinlikle olmayın. Eğer bu ve buna benzer bir psikoloji ile ameliyat oluyorsanız sonuçtan bağımsız olarak büyük oranda mutsuz olursunuz. Bu tür durumlarda hasta her şey yolunda giderse sonuçtan mutlu olabilir ancak mutsuz olma ihtimali hiç de az değildir. Ancak sonuç umdukları gibi değil veya kötü olursa Allah hastanın da ve doktorunun da yardımcısı olsun. Zaten psikolojik bir travma yaşarken üzerine tuz-biber olur, durum daha da kötüleşir. 

    İLGİLİ İÇERİKLER



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz