Diğer
    Ana SayfaSağlıkBurun estetiğinde ikinci şans Sekonder Rinoplasti

    Burun estetiğinde ikinci şans Sekonder Rinoplasti

    -

    Hangi cerrahi yöntem kullanılıyor?
    Hasta odaklı düşünmek ve buna göre karar vermek gerekiyor. Özellikle burun ucunda düzeltici işlem, kıkırdak ilavesi ve dikişlerle düzeltme gerekiyorsa açık cerrahi kaçınılmaz oluyor. Daha çok burun sırtı ve gövdede sorun varsa kapalı cerrahiyi tercih etmek gerekiyor. Keskin bir sınır olmamakla birlikte yüzde 70-80 oranında açık ameliyat yapıyoruz, çünkü bütün yapıları görmemiz ve ne kadar dokuya ihtiyacımız olduğunu bilmemiz gerekiyor.

    Kaybedilen dokular nasıl tamamlanıyor?
    Daha önce belirttiğimiz gibi Sekonder Rinoplasti gerektiren vakaların yüzde 80’inde aşırı çıkarma görülüyor ve doku takviyesi gerekiyor. Bunun için burnun orta bölümündeki kıkırdak ve kemik yapılarını kullanıyoruz. Burada yeterli doku yoksa kulak, kaburga ya da özellikle gençlerde leğen kemiğinin kıkırdak kısmı kullanılarak buruna yeniden form kazandırılabiliyor. Buradan da anlaşıldığı üzere ilk ameliyat başarısız olduğunda sadece maddi değil, fiziksel bedel de daha ağır oluyor. 

    Kıkırdak yerine yapay doku kullanılabiliyor mu?
    Yapay dokunun yanı sıra diğer canlılardan alınmış dokular da kullanılabiliyor. Kişisel olarak yüzde 10 oranında görülen yabancı cisim reaksiyonu nedeniyle yabancı cisim kullanılmasını tercih etmiyorum. Ancak bazı hastalar vücutlarının söz konusu bölümlerinde iz oluşmasını ya da ilave ameliyat olmak istemedikleri için yapay dokuyu tercih edebiliyor.

    İyileşme süreci farklılık gösteriyor mu?
    Primer Rinoplasti’de ilk üç aydan sonra burun şeklini alıyor ve bir yıl içinde diğer yapılar iyileşiyor. Sekonder Rinoplasti’de ise ameliyat sonrası ödem, kanama, sızıntı, ilave doku alınan sahada ortaya çıkabilecek sıkıntılar açısından burnun şeklini alması için gereken ilk aşama birkaç hafta daha uzayabiliyor.

    Sekonder Rinoplasti uygulanamayacak vakalar var mı?
    Rekonstrüktif yani ‘yeniden onarım’ bakış açısı ile böyle bir durum söz konusu değil ve her durumda mutlaka bir çözüm var. Ancak Bedensel Algı Bozukluğu bulunan ve düzeltmeyi yaptığınız halde tatmin olmayan hasta grubunda uygulamayı sınırlandırmak gerekebiliyor.

    - Advertisement -

    Sonuçtan mutlu olunması garanti edilebilir mi?
    Değerlendirilmesi kişiden kişiye değişebileceği için hiçbir şey garanti değildir. Ancak hastalara mutlaka mevcut halinden daha iyi olacağı ifade ediliyor. Amaç, hastanın ameliyat olduğu imajını ortadan kaldırmak ve doğal görünüm kazandırmak. İlk ameliyatta hızla karar veren hastalar ikincisinde çok seçici oluyor, endişe duyuyor ama ameliyat eğer tecrübeli bir cerrah tarafından yapılacaksa endişe etmeye gerek kalmıyor.

    İKİNCİ AMELİYATA GEREK DUYMAMAK İÇİN ULAŞILMASI GEREKEN HEDEFLER
    1. Mevcut yapılara zarar vermemek, kıkırdak kemik yapıları maksimum korumak.
    2. Burun tıkanıklığını gidermek.
    3. Ameliyat edilmemiş hissi veren bir doğal burun şekli sağlamak.
    4. Gerçekçi olmak, çok aceleci ve çok abartılı plan yapmamak.
    5. Hastanın beklentileri ile cerrahın yapabileceklerinin örtüşmesini sağlamak.
    6. Etnik anatomik farklılıklara dikkat etmek.
    7. Sadece buruna değil, yüze hatta vücuda odaklanarak bütüncül yaklaşmak.

    Yaprak Çetinkaya

    Formsanté Dergisi Ocak 2012 Sayısı



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz