Çarpık dişler için tel takmak yeni yöntemler sayesinde artık tarihe karışıyor. Kullanımı kolay, ergonomik ve en önemlisi dışarıdan bakıldığında fark edilmeyen bu yöntemler sayesinde rahatça gülebilirsiniz.
Çoğunlukla genetik sebeplerden kaynaklanan ve erken yaşlarda ortaya çıkan çarpık dişler; her yaşta düzeltilebiliyor, ancak uzun tedavi süreci ve diş tellerinden kaynaklı estetik kaygılar yetişkinleri bu tedaviden uzak tutuyor. Oysa yeni çıkan yöntemlerden biri olan tel ve braket kullanılmadan yapılan telsiz Invasilign yöntemi bu sorunların ortadan kaldırılmasına yardımcı oluyor. Ortodonti Uzmanı Dr. Ahmet Pınar, “Invisalign yöntemi, çapraşık dişleri düzeltme amacı ile dişlere takılan, çıkarılabilir, ağızda belirgin olarak görünmeyen bir seri şeffaf düzeltici plaklarla, braket ve teller kullanılmadan dişlerin düzeltilebilmesini sağlayan bir sistem. Şeffaf düzelticiler 3 boyutlu özel bilgisayarlı sistemler yardımıyla hastanın diş yapısına birebir uygun olarak kişiye özel modelleniyor” diyor.
Estetik açıdan daha kullanışlı
Dr. Ahmet Pınar, “Invisalign yönteminin klasik tel ve braketlere göre en önemli avantajı estetik üstünlüğü. Düzeltici plaklar tamamen şeffaf ve fark edilmesi oldukça zor oluyor. Bu durum özellikle ortodontik tedavi yaptırmak isteyen, ancak braket ve tellerin görüntüsü sebebiyle tedaviyi erteleyen yetişkinler arasında kolaylık sağlıyor. Invisalign’ın diğer bir üstünlüğü, ağız hijyeninin sağlanmasının daha kolay olması. Yeme-içme konusunda klasik ortodontik tedavide olan kısıtlamalar Invisalign’da olmuyor. Çünkü yemek yerken ve sıcak içecekler tüketilirken kısacası istendiğinde ağızdan çıkarılabiliyor, fırçaladıktan sonra tekrar takılabiliyor” diyor.
■ Invisalign yönteminde her bir düzeltici plak yaklaşık iki hafta boyunca kullanılıyor. İki hafta sonra yeni bir düzeltici takılıyor. Bu yeni düzeltici ile eskisi arasında dişleri daha düzgün hale getirici küçük farklılıklar bulunuyor. Altı hafta arayla ortodonti uzmanının yapacağı muayene ile tedavi süreci yönlendiriliyor. Tedavi süresi dişlerdeki çapraşıklık miktarına bağlı olarak 9-15 ay arasında değişiyor. Bu dönemde yaklaşık 18-30 adet şeffaf düzeltici plak kullanılıyor. Tellerle ve braketlerle yapılan klasik ortodontik tedavi ise 18-24 ay sürüyor.
■ Invisalign yönteminin diğer bir avantajı ise, tedavi süresinin ve tedavi sonucunun önceden bilinebilmesi. Klasik ortodontik tedavide ise tedavi süresi hastaya ve hekime bağlı olarak değişkenlik gösterebiliyor ve net süre vermek çok mümkün olmuyor. Bu yöntem tüm süt dişleri düşüp yerine daimi dişlerin geldiği 12 yaşından itibaren başarıyla uygulanabiliyor.
Dişlerin çarpık çıkması önlenebilir mi?
Dişlerin çapraşık çıkabileceğinin bazı belirtileri oluyor. Örneğin süt dişleri çok düzgün olan ve dişlerin arasında aralıklar olmayan çocuklarda daimi dişler çapraşık olabiliyor. Özellikle anne veya babadan birinde ortodontik bir sorun varsa çocuk da bu yönden risk grubunda yer alıyor. Ancak bu durumun tespiti için panoramik röntgen değerlendirmesi gerekiyor. Dr. Ahmet Pınar, “Dişlerdeki çapraşıklığın nedeni yüzde 80 genetik oluyor. Bunun yanında süt dişlerinin zamanından önce çekilmesi, ağızdan nefes alma, parmak emme, uzun süreli yalancı emzik kullanımı, 20 yaş dişleri, yatış şekli ve bazı beslenme bozuklukları dişlerde çapraşıklığa sebep olabiliyor. Özellikle süt dişlerinin erken çekimi gerekiyorsa mutlaka alttan gelecek dişin boşluğunu korumak amacıyla yer tutucu uygulanması gerekiyor” diyor.
Formsanté Dergisi Mayıs 2012 Sayısı