Diğer
    Ana SayfaSağlıkHamilelikÇatı muayenesi (Alttan muayene) kaçıncı hafta olur? Acı ve ağrı verir mi?

    Çatı muayenesi (Alttan muayene) kaçıncı hafta olur? Acı ve ağrı verir mi?

    -

    Çatı muayenesi hamile kadınların en çok merak ettiği konuların başında geliyor. Çünkü bu konuda bazı kulaktan dolma bilgiler kadınlar arasında endişeye neden olabiliyor. Peki, çatı muayenesi nedir, neden yapılır? Çatı muayenesi kaçıncı hafta yapılır? Acı ve ağrı hissedilir mi? Muayene sonrası kanama olur mu? Op. Dr. Elif Ganime Aygün konu hakkında merak edilenleri anlatıyor…

    ÇATI MUAYENESİ NEDİR, NEDEN YAPILIR?

    Çatı muayenesi yani pelvik değerlendirme için yapılan vajinal muayene, annenin doğum kanalını oluşturan pelvis kemiklerinin (çatı kemiklerinin) değerlendirilmesi için yapılır. Bu sayede vajinal doğum için uygunluk değerlendirilir. Halk arasında alttan muayene olarak da tanımlanır.

    ÇATI MUAYENESİ KAÇINCI HAFTA, NE ZAMAN YAPILIR?

    Çatı muayenesi gebeliğin son haftalarında (37. haftadan sonra) yapılır.

    HANGİ DURUMLARDA VAJİNAL MUAYENE YAPILIR?

    Bu muayeneye göre bebeğin çatıya yerleşimi, kemiklerle bebek başı arasındaki uyum ve doğum yaklaşmadan önce normal doğumun gerçekleşebilme ihtimali değerlendirilir. Doğumun sezaryenle gerçekleşeceği kesin olan bir hastada çatı muayenesi yapılmasına gerek yoktur. Ancak ağrısı olursa, doğum başlangıcını değerlendirmek amaçlı vajinal muayene gerekebilir.

    ÇATI MUAYENESİ (ALTTAN MUAYENE) NASIL YAPILIR?

    Çatı muayenesi normal jinekolojik muayene masasında ve jinekolojik muayene pozisyonunda yapılır. Doktor işaret ve orta parmağı ile çatı kemiklerinin durumunu değerlendirir. Bebeğin kilosu ve pozisyonu ile doğum yolunun darlığını-genişliğini kıyaslayarak normal doğum mümkün olabilir mi diye değerlendirme yapar.

    - Advertisement -

    Doğum başlamadan önce gebeliğin son haftalarında yapılan çatı muayenesinde rahim ağzı kapalı olduğu için bebeğin kafasına veya diğer organlarına temas edilemez. Bu nedenle vajinal muayenenin bebeğe zarar verdiğini düşünmek yanlıştır. Ağrı anında da bebeğin başı hissedilir ki bu doğumun gidişatını değerlendirmek için gereklidir.

    çatı muayenesi

    Eğer pelvik muayenede çatı darlığı (pelvik darlık) olduğuna yani doğum yolunun normal doğuma imkan vermeyecek derecede dar olduğuna karar verilirse normal doğum hiç denenmeden sezaryen ameliyatı planlanır. Bu duruma sadece hekim karar verebilir.
    Ancak bu her zaman mümkün olmaz. Yani çatı muayenesi her zaman doğum şeklini kesin olarak belirlemeyebilir. Bu durumda normal doğum denenir ve doğumun ilerlemesi esnasında yapılan muayeneler ile daha net karar verilebilir. Eğer bebek ve anne ile ilgili sıradışı sıkıntılı bir durum olursa doğum yöntemi değiştirilir.

    Doğum sırasında rahim ağzı açık olduğu için hem rahim ağzının açılma miktarı, yumuşama miktarı hem de bebeğin kafasının pozisyonu ve durumu değerlendirilebilir. Bu nedenle doğum esnasında yapılan çatı muayenesi daha net bilgi verir.

    Ancak doğumdan önce gebeliğin son haftalarında yapılan çatı muayenesi de ön fikir vermesi için ve belki de normal doğum yapamayacak hastaların, normal doğum denenmeden fark edilmesi için gereklidir. Çatı muayenesi bu sebeple çok önemlidir.

    ÇATI MUAYENESİ ACI VERİR Mİ?

    Çatı muayenesi ağrılı bir muayene değildir. Hasta stresli ve korkuyor ise pelvik kasları çok sıkarsa o zaman hafif ağrı duyabilir. Bu noktada hekim hastasını rahatlatmalıdır. Hamileliğin son haftalarında vajina dokusu da daha esnek olduğu için gebe olmayan kadınlara göre daha rahat vajinal muayene yapılabilir.

    ÇATI MUAYENESİ SONRASI KANAMA OLUR MU?

    Kanama genellikle olmaz, arasıra lekelenme veya az miktarda pembe, kırmızı kanama olabilir. Kanama olsa dahi çatı muayenesinin bir zararı veya riski yoktur, aksine faydası vardır. Bu kanama çoğunlukla geçicidir. Plasentanın bebeğin önünde yerleştiği (plasenta previa) gebeliklerde asla vaginal muayene el ile yapılmamalı. Muayene aleti dediğimiz spekulum eşliğinde hasta değerlendirilmelidir.

    İLGİLİ İÇERİKLER



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz


    Tam bir sebze canavarıyım

    ‘Binbir Gece’ dizisindeki rolüyle her hafta evlerimize konuk olan, sevilen oyuncu Ceyda Düvenci “bakımlı, kendini her haliyle seven ve güvenen, sağlığına dikkat eden kadınlar...

    Diyette başarısızlık yoktur, vazgeçmek vardır

    Yeni kitabı ‘Afiyetle Diyet’’in raflardaki yerini aldığı bugünlerde Uzman Diyetisyen Dilara Koçak ile bir söyleşi yaptık ve ondan stil sırlarını öğrendik...Yeni kitabınızdan biraz bahseder...

    Tek yaptığım spor oğlumla yürümek

    G.O.R.A'nın çekimleri için ne diyeceksiniz?Çekileli uzun zaman oldu! İnsan bir şey çektiği zaman hemen seyretmek istiyor ama bu filmin başına hakikaten gelmedik şey kalmadı....