Cilt üzerinde çizgi çizgi görünen çatlaklar, estetik açıdan kötü görüntü oluşturabiliyor. Gebelik veya ergenlik döneminde çıkabildiği gibi akne tedavisi sonrası da bu çizgilenmeler oluşabiliyor. Şimdi ağrısız, acısız bir yöntemin bu çatlakları tedavi edebileceği iddia ediliyor.
Formunuza dikkat ediyor ve vücudunuza güveniyorsunuz. Sahillerde özgüvenli bir şekilde denize girip çıkmaya da hazırsınız. Ah bir de şu üst bacağınızdaki su yolu gibi görüntü olmasa… Uzun yıllar etkili bir tedavisi olmayan cilt çatlaklarına şimdi yeni nesil bir yöntemle kalıcı tedavi vadediliyor. Cilt çatlaklarının oluşumundan tedavisine tüm sorularımızı Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Belma Şahin yanıtladı.
CİLT ÇATLAĞI NEDİR?
Cilt üzerinde birbirine paralel, ciltten kabarık ya da çökük, genellikle beyaz mat ya da opak, nadiren pembe renkli olan, görünüm olarak cilt üzerinde estetik kusur oluşturan çizgilenmelerdir.
CİLT ÇATLAKLARI NEDEN OLUŞUYOR?
“Strech markings” diye isimlendirilen çatlak oluşumu ile ilgili akıllarda yer etmiş yaygın neden, sık kilo alıp vermeye bağlı cildin aşırı gerilmesi olarak biliniyor. Etyolojisi tam olarak aydınlatılmamış olsa da kişiler genellikle gebelik ve ergenlik döneminde bu rahatsızlıkla tanışıyor. Buradan yola çıktığımızda çatlaklara asıl neden olan etkinin vücuttaki hormonal değişimler olduğu üzerinde durabiliriz. Vücutta herhangi bir hormonal değişim olmaksızın aşırı kilo alıp verme tek başına cilt çatlağı oluşumuna neden değil. Gebelik ve ergenlik dönemi, hormonal değişimlerin varlığında kilo alınması ve karın bölgesinin bebek nedeniyle genişlemesi, cilt gerilimi oluşturup ciltte çatlak oluşumuna yol açıyor. Son yıllarda gözlemlediğim diğer bir etken akne tedavisinde sık kullanılan ilaçlar. Akne tedavisi için bu ilacı kullanan hastalarımın kullanım sonrasında cilt çatlağına sahip olduğunu söyleyebilirim. Cilt kalitesinin ve neminin çatlak oluşumunda koruyucu bir rol oynadığı aşikar. Ciltte “sebase glandları” yani yağ bezlerini aşırı derecede kurutarak cilt kuruluğuna sebep olan ilaçlar da yol açabiliyor.
SIK KİLO ALIP VERMEK CİLDİN GENİŞLEMESİNE SEBEP OLUYOR MU?
Ciltte oluşan çatlaklara asıl sebep kilonun neden olduğu gerilim değil, kilonun neden olduğu vücuttaki yağ metabolizmasının ve dolaylı olarak hormonal mekanizmanın etkilenmesi ve değişimi. Eğer kilonun neden olduğu ciltteki genişleme çatlaklara neden olsa idi, meme büyütme ameliyatlarında büyük silikon protez koyulan her hastada meme cildi üzerinde cilt çatlakları görmemiz gerekirdi. Oysa böyle bir sebep-sonuç ilişkisini bilimsel olarak kurmak mümkün gözükmüyor. Öyle ise rahatlıkla hormonal değişim sonrası cildin kalitesindeki negatif yönde değişimler sonucu, gerilmeye ve genişlemeye bağlı cildin yetersiz cevabı söz konusu ve sonuç cilt çatlakları. Buradan yola çıktığımızda ise kadınlarda en çok kilo alıp gerilen bölge kişiden kişiye farklılıklar arz etmekle birlikte popo ve basen bölgesi. Gebelikte buna en sık karın ve meme bölgesini ekleyebiliriz. Erkeklerde ise genellikle ergenlik döneminde omuz, kol ve uyluk üst kısımlarını sayabiliriz.
ÇATLAK TEDAVİSİ KAÇ TÜRDE YAPILIYOR? KİME HANGİ TEDAVİNİN UYGULANACAĞINA NASIL KARAR VERİLİYOR?
Daha önceleri sadece cerrahi yöntem ile göbek alt kısmında bulunan sarkmış cilt üzerindeki çatlakları abdominoplasti yöntemi ile yok etmeye çalışıyordum. Diğer bölgeler için cerrahi uygulama mümkün olmuyordu. Şu anda hastalarıma en etkin yöntemlerden biri olan Biodermogenesi ile tedaviyi öneriyorum. Bu yöntemi; vücutta hormon düzeyini ve dengesini bozan herhangi bir ilaç, hormon vb. kullanmayanlara, gebe olmayanlara, emzirmeyenlere, radyoterapi ya da kemoterapi tedavisi görmeyenlere tavsiye ediyorum.
DERMAROLLER, LAZER, LAZER FRAKSIYON, PRP GİBİ YÖNTEMLER DE CİLT ÇATLAĞI TEDAVİSİNDE KULLANILIYOR MU?
Doğru endikasyon ve doğru hastada kullanıldıklarında bu yöntemlerin hepsi faydalı. Çatlak tedavisi için kullanım alanları mikro hasar oluşturarak kolajen ve elastin oluşumunu tetikleme mekanizması ile gerçekleşiyor. PRP de yine mikro hasarlanmış ortamda büyüme faktörlerini aktive ederek bu süreci destekliyor.
BİODERMOGENESİ YÖNTEMİ NASIL UYGULANIYOR? DİĞERLERİNDEN AYRILAN ÖZELLİKLERİ NELER?
Biodermogenesi haftada en az iki, en çok üç kez olacak şekilde, 40 dakikalık seanslar halinde uygulanıyor. Kişiyi rahatsız etmeyecek derecede vakumlu bir cihaz ve dışarıdan uygulanan bitkisel içerikli krem takviyeleri ile masaj uygulanıyor. Masaj niteliği taşıdığı için kişiyi dinlendiren ağrısız acısız bir yöntem olarak sayılabiliyor. Hücre içine etki ederek hücrenin mitoz üremesini 400 kata kadar artırmayı vadetmesi; deriden çökük olan alanların doldurulmasının sağlanması; sağlıklı deri ile aynı renk uyumunu yakalaması; ağrısız ve acısız bir tedavi yöntemi olması; morarma kanama olmaması; tedavi sonrası kıyafet, spor, duş alma ve güneşlenme ile ilgili herhangi bir yasağının olmaması ayırıcı özelliklerin arasında yer alıyor. Aynı zamanda tedavinin en önemli özelliği arasında elde edilen sonucun kalıcı olmasının bekleniyor.
Deri çatlaklarının tedavisinde önerilen topikal kremler var mı? Hangi etken maddeler olumlu etki yaratıyor?
Piyasada tedavi amaçlı önerilen birçok kimyasal ve bitkisel içerikli topikal ajan mevcut. Ben bu tarz kremleri tedaviye destek amaçlı cildin nemini ve elastikiyetini artırması yönünde, yeni çatlak oluşumunu engelleme amaçlı öneriyorum. Dört molekül kombinasyonu [Phaseolus Lunatus özü, koruyucu içermeyen rutin ve çift matris (Pal-GHK ve Pal-GQPR)], anti-enflamatuar ve onarıcı hücre dışı matriks, çatlakları incelterek, cildin yaşlanmasını azaltmaya yardımcı oluyor. Hücre matrisini besleyerek daha yüksek rejenerasyon sağlamayı hedefliyor. Cilt çatlağı olanlar tedavi etkinliğinin artırılması ve yeni çatlak oluşumunu önleme amacı ile bu kremleri kullanabilir.
BESLENMEDE KADINLARIN DİKKAT EDEBİLECEĞİ NELER VAR?
Düzenli ve sağlıklı beslenme her hastalığın önlenmesinde ve tedavisinde etkin rol oynuyor. Bilindiği üzere sağlıksız beslenme, abur cubur alışkanlığı, sık kilo alıp verme ve dengesiz beslenme cilt kalitesini olumsuz yönde etkiliyor. Vücudumuzda bir şeyler ters gittiğinde ilk sinyali bize cildimiz veriyor. Dengeli beslenme ve yeterli su içmek sağlıklı bir cildin olmazsa olmazı. Sağlıklı bir cilt esnek ve nemli bir cilt anlamına geliyor ki, “Kurumayan hiçbir şey çatlamaz” diyerek cilt sağlığının ve beslenmenin önemini belirtmek isterim.
Formsanté 2016 – Temmuz sayısı
Deran Çetinsaraç