Diğer
    Ana SayfaGüzellikÇatlaklara veda zamanı

    Çatlaklara veda zamanı

    -

    Ciltte farklı nedenlerle ortaya çıkan çatlaklar gelişen teknoloji ve yöntemlerle kolayca tedavi edilebiliyor. 

     

     

     

    - Advertisement -

     

     

     

     

     

    Çatlaklar belki de günümüzün en popüler estetik sorunlarından biri. Hamilelik, hızlı kilo alıp verme gibi birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkan karın ve kalça bölgesindeki çatlaklar geçmişte krem ve masajlarla giderilmeye çalışılıyordu. Ancak bu yöntemlerle başarı şansı yüzde 5-10’la sınırlı kalıyordu. Oysa günümüzde yeni teknolojilerle bu oran yüzde 70-80’e yükseliyor. Memorial Wellness Dermatoloji Uzmanı Dr. Makbule Dündar, son dönemde çatlak tedavisindeki en etkili yöntemlerin fraksiyonel lazer ve fraksiyonel altın iğne olduğunu belirtiyor. 

    BAŞARININ SIRRI ÇATLAĞIN DERECESİNDE 
    Geçmiş yıllara oranla daha başarılı ve tatmin edici sonuçlar alınsa da çatlak tedavisi her zaman istenilen düzeyde olamayabiliyor. Dr. Dündar burada sorulması gereken en önemli sorunun “Çatlaklar ne aşamada?” olduğunu vurgulayarak şunları söylüyor: “İlk evrede çatlaklar kırmızımsı renkte oluyor. Yıllar geçtikçe bu renk fildişi, beyaz renge dönüyor. Başarı oranımız kırmızı renkli olanlarda çok daha yüksek. Bu tür çatlaklarda daha az seansta başarılı sonuçlar elde ediliyor. Ama eğer hasta bize geç dönemde başvurursa seans süresi daha da uzayabiliyor. Bunların yanı sıra çok derin, parmak gibi, çökük çatlaklar da olabiliyor. O tür vakalarda ise çatlak tamamen yok edilemiyor ama görünümü büyük oranda düzeltilebiliyor.” 

    YÜZEYEL ÇATLAKLAR HIZLICA KAYBOLUYOR 
    Her iki yöntemde de birbirine yakın uygulamalar yapılıyor. Fraksiyonel lazer uygulamasında hastanın işlem yapılacak bölgesi antiseptik solüsyon ya da saf alkol ile temizleniyor. Bölgeye acıya karşı anestezik bir krem uygulanıyor. 15-20 dakika bekledikten sonra çatlak bölgesinin bulunduğu cilt dokusu lazer atımlarıyla tıraşlanıyor ve atış yapılıyor. İşlem süresi uygulama alanına göre değişiyor. Küçük bir bölge için 10-15 dakika yeterliyken, daha büyük bölgelerde 1-1,5 saate kadar uzayabiliyor. Bu durum çatlak sayısına göre de değişebiliyor. Atışlar sona erdikten sonra uygulama alanına özel, cilt yenileyici, özellikle de başarılı sonuçlar veren salyangoz özlü serumlar sürülüyor. Son olarak bölgenin enfeksiyon kapmaması için antibakteriyel ve yara iyileştirici özel kremler uygulanıp, bandaj yapılıyor. Hasta evine gittikten birkaç saat sonra bandajı açabiliyor. Bu aşamadan sonra da evde kullanıma özel ürünlerle tedavi sürdürülüyor. Dr. Makbule Dündar, fraksiyonel lazer uygulamasından sonraki birkaç gün uygulama bölgesine su değmemesi gerektiğini belirterek, hastaların yaklaşık bir hafta ile 10 gün arasında değişen bir süre sonra kontrole çağrıldığını vurguluyor. Dr. Dündar uygulama sırasında bölgede ufak kabuklanmalar ve kanama noktacıklarının oluştuğunu ama cildin kendini birkaç günde toparladığını söyleyerek, “Fraksiyonel lazer uygulamasında daha derine inildiği için çok kısa sürede başarılı sonuçlar alınabiliyor. Eğer çatlak oluşumu yüzeyel ise çok derine inmeye de gerek kalmıyor. Bu işlem seans seans yapılıyor. Her ay bir kez yapılabilen bu yöntemden başarılı sonuç elde edebilmek için en az üç-dört seans uygulama gerekiyor. Fraksiyonel altın iğne ise yüzeyel bir işlem olduğu için oluşan hafif kızarıklık ve deformite bir-iki saat içinde geçiyor. Bu yöntemde de ilk olarak cilt antiseptik solüsyonla temizleniyor. Uygun başlık ve derinlikle bölgeye atışlar yapılıyor. Ama bu kez iğnelerin vücuda teması nedeniyle daha kuvvetli anestezik kremler kullanmak gerekiyor. Radyofrekans yönteminde dönen bir başlıkta, çok ince milimetrik derinliğe inen iğneler var. Bu iğneler yardımıyla alan açılıyor. Daha sonra bölgeye radyofrekans ışını veriliyor. Böylece derinin orta tabakasında bulunan kolajen elastin bantlar uyarılıyor ve yeni hücre oluşumu tetikleniyor. Ciltte hafif bir ödem oluşturuluyor. Bu da görüntüyü düzeltiyor. Aynı zamanda açılan ince deliklerden çok aktif, yeni hücre oluşumunu tetikleyici özel rejeneratif serumlar uygulanıyor. Salyangoz özü ve cilt yenileyici vitamin içeren bu serumlarla tedavi sona eriyor. Fraksiyonel lazerde olduğu gibi işlem süresi uygulama yapılacak alana göre değişiyor. Ortalama 15-60 dakikada tamamlanıyor. Bu yöntemde lazerden farklı olarak bandaj yapılmıyor ve o bölgeye yalnızca ilk 24 saat su değmemesine özen göstermek gerekiyor” diyor. 

    KOMBİNE YÖNTEMLER DE KULLANILABİLİYOR 
    İki farklı şekilde tedavi edilebilen çatlaklardan daha etkin biçimde kurtulmak için kombine yöntemler de uygulanabiliyor. Dr. Makbule Dündar, kimi zaman bu iki yöntemin birlikte uyguladığını belirterek şunları söylüyor: “Önce birkaç seans fraksiyonel lazer, daha sonra da altın iğneli radyofrekansa geçiliyor. Kombine tedaviler çok daha başarılı sonuçlar veriyor. Çok yüzeysel, yeni oluşmuş çatlaklarda tek bir lazer uygulamasından da sonuç alınabiliyor. Belki lazere hiç ihtiyaç duymadan, fraksiyonel radyofrekansla da tedavi gerçekleşebiliyor.” 

    VÜCUT ÇATLAKLARI NEDEN OLUŞUYOR? 

    • Hamilelik 

    • Hızlı kilo alıp vermek 

    • Bazı hormonal bozukluklar 

    • Aşırı ağırlık kaldırmak 

    • Besin takviyesi kullanmak 

    • Ergenlikte hızlı uzamak (bel bölgesinde) 

    Bu uygulamaların yan etkisi var mı? 
    Dr. Makbule Dündar soruyu şu sözlerle cevaplıyor: “Güneş görmemek ve hastanın cildin o bölgesini doğru biçimde koruması halinde işlemin hiçbir yan etkisi olmuyor. Özellikle lazer uygulanan bölgenin mikrop kapmaması için birkaç gün suyla temas etmemesi gerekiyor çünkü orada deri bütünlüğü bozuluyor. Uygulama sonrası hasta denize giremeyeceği, güneşe çıkamayacağı için bu işlemin kış aylarında yapılması ise önem taşıyor.”

    Formsanté 2015 – Ekim sayısı
    Ayşegül Uyanık Örnekal

     



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz


    Tam bir sebze canavarıyım

    ‘Binbir Gece’ dizisindeki rolüyle her hafta evlerimize konuk olan, sevilen oyuncu Ceyda Düvenci “bakımlı, kendini her haliyle seven ve güvenen, sağlığına dikkat eden kadınlar...

    Diyette başarısızlık yoktur, vazgeçmek vardır

    Yeni kitabı ‘Afiyetle Diyet’’in raflardaki yerini aldığı bugünlerde Uzman Diyetisyen Dilara Koçak ile bir söyleşi yaptık ve ondan stil sırlarını öğrendik...Yeni kitabınızdan biraz bahseder...

    Tek yaptığım spor oğlumla yürümek

    G.O.R.A'nın çekimleri için ne diyeceksiniz?Çekileli uzun zaman oldu! İnsan bir şey çektiği zaman hemen seyretmek istiyor ama bu filmin başına hakikaten gelmedik şey kalmadı....