Diğer
    Ana SayfaBeslenme & DiyetÇavdar mı? Tam buğday mı? Kepek mi? Hangi ekmeği seçmeliyiz?

    Çavdar mı? Tam buğday mı? Kepek mi? Hangi ekmeği seçmeliyiz?

    -

    Türk halkı olarak vazgeçilmez lezzetlerimizin başında gelen ekmeğin oldukça fazla çeşidi bulunuyor. Hangisini tercih etmemiz gerektiğine dair her şey burada… Beyaz ekmek üretiminin yasaklanması gündemde… Zaten birçoğumuz uzun zamandır beyaz undan uzak duruyoruz. Ancak onun yerine ne yiyeceğimiz konusunda kafamız karışık…

    Fırınların rafları çeşit çeşit renklerde ve biçimlerde ekmekle dolu… Kim hangi ekmeği tüketecek, birbirlerinden farkları nedir? Yoksa bu kadar detaya girmeden sırayla hepsinden mi tüketmeliyiz? İşte hangi ekmeği tüketmemiz konusunda ufak bir araştırma…

    Hangi ekmeği

    Diyetisyen Aydan Atasoy Erin yanıtlıyor…

    ÇAVDAR MI?

    Tahıllar içindeki en koyu renkli, en çok çözünür diyet lif içeren ve doyurucu olan çavdar, bağırsak çalışmasını artırıyor, kolesterol seviyesini düşürüyor, obezite riskini azaltıyor. En düşük glisemik indekse sahip olan çavdarlı ekmek kandaki şekeri yavaş yavaş artırıyor. Böylece insülin yanıtını olumlu etkileyerek insülin direnci ve diyabet riskini azaltıyor. Çavdar bu özellikleriyle uzun süre tokluk hissi veriyor. İçeriği: Buğday unu, çavdar unu, kurutulmuş malt, ekmek hamuru mayası, tuz, glüten, peynir altı suyu.

    - Advertisement -

    ÇAVDAR EKMEK BESİN DEĞERİ

    nisan-2013-beslenme-resim-2

     

     

     

    TAM BUĞDAY MI?

    Buğdayın tüm katmanlarındaki besin kaynaklarını içeriyor. Ekşi hamur mayası ile hazırlandığı için fonksiyonel gıdaya dönüşüyor. Ekşi hamurda bulunan laktik asit ve asit bakterileri, hamurun mayalanmasını sağlıyor. Mayalanma sonucu ekmek kabarıyor ayrıca bu bakteriler gıdadaki çürümeyi önlüyor. Bu bakterilerin önemlileri probiyotik etkisi ile bağışıklık sistemini olumlu etkiliyor, mide-bağırsak fonksiyonlarını, insülin salınımını düzenliyor, kan kolesterolü ve kan şekerinin düşmesini sağlıyor.

    TAM BUĞDAY EKMEK BESİN DEĞERİ

    nisan-2013-beslenme-resim-3

     

     

     

     

    KEPEK Mİ?

    Kepekli ekmek, lif oranının yüksek olması nedeniyle kan şekerinin ayarlanmasına, kan yağlarının düşmesine yardımcı oluyor ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlıyor. Ancak çok yüksek lif oranı nedeniyle çinko, demir, kalsiyum gibi mineralleri bağlayarak emilimi engelleyebiliyor. Bu nedenle tüketilirken miktarı iyi dengelemek gerekiyor.

    KEPEK EKMEK BESİN DEĞERİ

    nisan-2013-beslenme-resim-4

     

     

    HER ÇEŞİT EKMEĞİ TÜKETİN

    Diyetisyen Aydan Atasoy Erin, ekmek alırken dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıralıyor: “Çok koyu renkli ekmekler boya maddesi içerebiliyor. Özellikle içeriğinde kuru yemiş bulunanların enerjileri oldukça yüksek…

    Bu nedenle zayıflama diyeti yapanların kontrollü tüketmesi gerekiyor. Ben danışanlarıma iki kez tam buğday veya çavdar, bir kez kepekli gibi her seferinde farklı ekmek çeşidi tüketmelerini öneriyorum. Yedi tahıllı veya çok tahıllı ekmeklerin tam buğday unu olmadığını unutmayın. Tam buğday unu ile hazırlanan ekmekler çocuklarda da güvenle kullanılabilir.”

    Yaprak ÇETİNKAYA

    Formsanté Dergisi Nisan 2013 Sayısı



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz