Diğer
    Ana SayfaGüzellikÇene estetiği dosyasını açıyoruz!

    Çene estetiği dosyasını açıyoruz!

    -

    Olması gerekenden büyük ya da küçük çeneler, karakteristik yüz özellikleri bozulmadan ideal formuna getirilebiliyor!

    Hazırlayan: Elif Gürsoy

    İçinizden “Çenenin de mi ameliyatı mı var?’’ diye sormuş olabilirsiniz. Cevabın evet olduğunu belirterek, çene estetiği ile ilgili merak ettiğimiz soruların yanıtlarını Ağız, Yüz ve Çene Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Gürkan Kayabaşoğlu’ndan aldığımızı şimdiden söyleyelim. Küçük, büyük, sivri ya da toplu çene yapıları, birkaç müdahale ile ideal formuna ulaştırılabiliyor. Fazla yağlardan arındırmak, bazen köşeli bir yapı elde etmek ya da çeneyi geri çekmek de çene yapısını güzelleştiren etmenlerden… Çene estetiği uygulamaları hakkındaki tüm detayları Doç. Dr. Kayabaşoğlu’ndan öğrendik!

    Doç. Dr. Gürkan Kayabaşoğlu

    Çene estetiği nedir?
    Çene estetiği deyince çoğu insanın aklına diş hekimlerinin yaptığı tel tedavileri ya da diğer uygulamalar gelebiliyor. Ancak çenenin güzelliğine yönelik yapılan ameliyatlar ya da işlemler bunlarla sınırlı değil. Çenesinin daha büyük olmasının yüzüne daha uyumlu olacağını düşündüğümüz insanlarda, çene ucuna implant ya da protez yerleştirilerek, çeneyi yüzün diğer kısımları ile uyumlu hale getirebiliyoruz. Tam tersi çenenin olması gerekenden daha büyük olduğu hastalarda, çene kemiklerini biraz daha küçülterek, yüzle uyumlu bir çene yapısına ulaşmak mümkün. Dolayısıyla bütün estetik ameliyatlardaki genel prensip, aslında çene estetiği için de geçerli. Kişinin karakteristik yüz özelliklerini bozmadan; yüzün bütün alt parçalarını birbiriyle uyumlu hale getirmek, yüz estetik ameliyatların en temel felsefesi. Çene ameliyatlarında ise gerektiği durumda çeneyi biraz daha büyütmek, gerektiği durumda çene köşelerini biraz daha belirginleştirmek, çenenin altındaki yağları azaltmak ya da büyük olduğu durumlarda çeneyi biraz daha geri çekmek gibi durumlardan bahsedilebiliyor.

    İdeal yüz-çene oranını elde edebilmek için hangi noktalara dikkat etmek gerekiyor?
    Eğer kişinin yüzüne profilden bakıyorsak ve odak noktamız çene ise yüzün diğer
    uzuvları ile çeneyi kıyaslamak durumundayız. Öncelikle yüzde yukarıdan aşağı doğru başlayıp; alna, dudak köşelerine ve çenenin altında boyun çizgisine bakmak gerekiyor. Bütün bu noktalar ile çenenin en önde olan noktasını kıyasladığımız zaman, çenenin idealizasyonunu yani büyüklüğünü ya da küçüklüğünü saptama şansına sahip oluyoruz.

    - Advertisement -

    Çenede estetik bir müdahaleye gerek olduğu nasıl anlaşılır?
    Estetik ameliyat olmak isteyen tüm hastaların aslında kafasındaki kaygı bütünüyle daha güzele ulaşma oluyor. Bu konuda profesyonel bir destek bazı hastalar için elzem oluyor. Bunlardan en önemlisi belki de çene… Çünkü üzerinde çok konuşulan ve bilinen bir konu değil. Herkes burun ameliyatı için başvuruyor ancak çenenin ne kadar önemli olduğunu çoğu kişi bilmiyor. Daha önce burun ameliyatı olmuş, burnu tek başına incelendiği zaman güzel olan ancak yüzüne yakışmayan hastalar olabiliyor. İşte buradaki kusur, yüzün diğer uzuvlarının, belki de çenenin değerlendirilmemesinden kaynaklanıyor.

    Çene estetiği ile alt çene geriliği tedavi edilebilir mi?
    Alt çenenin küçük olduğu durumlar, belki de çene estetiği ameliyatlarından en çok fayda sağlayan ve çözmesi en kolay olan durumlar. Bu tür sorunlar yaşayan hastaların çözümü için iki farklı alternatifimiz var. Birincisi, çene kemiğine girişim yapılmadan, hiçbir şekilde zarar vermeden, kemiğin ön kısmında bir cep açarak, bu bölgeye protez ya da diğer bir ismiyle implant yerleştirmek. Diğeri ise çene kemiğinin uç kısmındaki küçüklüğü bir miktar keserek, vidalarla ya da özel plak adı verilen aletlerle öne kaydırmak ve büyütmek. Bu iki durum da farklı hastalar için düşünülebilir ve farklı hastalarda daha doğru seçenek olarak algılanabilir. İki yöntem arasındaki tercih için mutlaka bu konunun uzmanı olan bir doktorla görüşmekte fayda var.

    Diş dizilimindeki bozukluklar nedeniyle çene estetiği ameliyatı yapmak doğru mu?
    Dişlerinizin sıralaması ya da dizilimindeki bozukluklar çenenizden kaynaklanıyorsa yani ısırmanızla ilgili sorunlarınız varsa, bu durumda bir çene ameliyatı olmanız gerekiyor. Ancak üst ya da alt çenenizin büyüklüğünün, küçüklüğünün, eğriliğinin söz konusu olmadığı, sadece dişlerin sıralamasının bozuk olduğu durumlarda ortodonti geçerli oluyor. Bazı hastalarda ise hem dişlerin dizilimi sorunlu hem de üst ve alt çenenin birbiriyle ilişkisi bozuk görülebiliyor. Bazen önde bazen geride olma ve bazen de yana doğru kayma şeklinde karşımıza çıkabiliyor. İşte bu ikinci durum çok daha önemli ve üzerinde mutlaka daha titizlikle durulması gerekiyor.

    İyileşme sürecİnde nelere dİkkat etmek gerekİyor? Yara İzlerİnİn geçmesİ ne kadar zaman alır?
    Çene estetiği ameliyatlarının olumlu bir yönü de ameliyat için yapılan cerrahi kesilerin çoğunlukla ağız içerisinden yapılması. Böylece dışarıdan bakıldığı zaman, hastalarda anlaşılacak bir iz oluşmuyor. Ender durumlarda veya seçilmiş özel hastalarda dışarıdan kesi gerekebiliyor. Ancak çok dikkatli bakıldığı zaman fark edilebilecek az miktarda iz kalabiliyor. İyileşme döneminde yapılması ve dikkat edilmesi gereken en önemli durum ağız hijyeninin yani temizliğinin titizlikle sağlanması. Dolayısıyla ameliyat sonrasında, özellikle yemek yedikten sonra ağızda yemek artığı kalmamasına çok dikkat etmek gerekiyor. Bunun yanı sıra ameliyat sonrasındaki yakın dönemde yumuşak gıdalar ile beslenmek, bu bölgelerdeki dikişlerin katı yiyecekler nedeniyle zorlanmasını ve açılmasını engelleyerek iyileşmeyi hızlandırıyor. Ayrıca bir miktar şişlik ve ödem oluşabiliyor. Doktorunuzun size tavsiye ettiği ilaçları ve bakım önerilerini mutlaka titizlikle yapmanızda da fayda var.



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz