Dr. Tunç Tiryaki’ye göre genel cerrahla plastik cerrahın arasındaki fark zanaatkarla sanatkarın arasındaki fark gibi. Zaten bu mesleği seçmesinin nedenini de buna bağlıyor: ”Yaratıcı olmak istiyorsanız bunun tek bir yolu var o da plastik cerrahi! Yaptığım işten keyif alabilmek ve kendimden bir şey katabilmek açısından plastik cerrahi tek seçenekti. Cerrah olmamam düşünülemezdi o zaman limon satmayı tercih ederdim.”
| |
Ortalama 20 kişi…
Türkiye’nin sosyo ekonomik durumunu düşünürsek bu iyi bir rakam mı?
Evet, iyi bir rakam. Bir de gelenlerin profili çok ilginç. Mesela geçen gün sosyeteden diyelim bir hanım geldi botoksunu yaptırdı. Ondan sonra başka bir hasta içeri girdi. “Boynumdan şikayetçiyim, yeri silerken çok rahatsız ediyor” deyince mesleğini sordum. “Temizlik görevlisiyim” dedi. Bu çok ilginç. Kendini plastik cerraha gidecek yere koyması, üstelik nispeten pahalı olduğu bilinen bir yere gelebilmesi bence süper bir şey. Çok büyük bir gelişme…
Gelenlerin hepsinin ihtiyacı var mı gerçekten?
Çoğunun bir şeyler yapmaya ihtiyacı var. Artık güzellik, güzellik olarak algılanmıyor. Gençlik dinamizm olarak algılanıyor. Artık iş hayatının bir parçası bu. Kendine bakmak eskiden sadece kıyafetteydi, Şimdi yüzü gözü dağılmış birisine “pardon git toplat kendin”i diyorlar. Böyle bir yere geldik! Artık bu işler ne pahalı ne riskli ne de sağlıksız…
Operasyon yapmayı reddettiğiniz hasta olmuyor mu?
Oluyor tabii. Bir kere hasta beni dinlemiyorsa, şurası böyle olacak, burası böyle olacak diye konuşuyor ve dinlemiyorsa reddediyorum. Çünkü bizim yaptığımız heykeltraşlık değil. İnsan dokusundan evet inanılmaz şeyler yapıyoruz ama bir yere kadar. Bunu anlamayanları, beklentileri yüksek olanları reddediyorum. Bir de güzel olan bir şeyi değiştirmeyi reddediyorum.
Pazarlık yapan oluyor mu peki?
Hepsi. En çok pazarlık yapanlar en az ihtiyacı olanlar her zaman!
Plastik cerrahiye başlamak için bir yaş var mı?
Röportajın devamı Formsante’nin 2007 Mart sayısında….