Güzellik denilince akla kozmetik ürünler geliyor. Bazen rengini, bazen yapısını beğenerek aldığınız kozmetik ürünlerin size ya da çevreye verdiği zararlar pek de düşünülmüyor. Oysa içeriğinde kimyasallar barındıran ürünlere dikkat etmek gerekiyor.
Son günlerde oldukça gündemde olan çevreye ve sağlığa duyarlı organik kozmetik ürünleri ve aromaterapi konusunda görüştüğümüz Florame Organik Kozmetik ve Aromaterapi Ürünleri Türkiye Genel Müdürü Fatma Apaydın merak edilen soruları cevapladı. Organik kozmetik nedir? Organik kozmetik ürünleri çevreye ve canlılara saygılı şekilde sağlık ve güzellik sağlayan kişisel bakım ürünleri anlamına geliyor. Organik ürün üreticileri, tüketicilere doğal işlemler ve ham maddelerle imal edilen ürünler sunuyor. Organik kozmetikte kullanılan bileşenlerin, ambalajların ve üretim süreçlerinin seçiminde, cildin, tüm canlıların ve çevrenin iyiliği ve korunması açısından karar veriliyor.
Organik kozmetiklerin özellikleri neler?
En az yüzde 95 oranında doğal içerik kullanılması; bitkisel içeriklerin en az yüzde 95’inin organik tarımdan elde edilmesi gerekiyor. Sadece doğal veya organik olarak yetiştirilmiş bileşenler kullanılması, bu bileşenlerin bağımsız bir sertifika kurumu tarafından sunulan sıkı standartlara uygun olması en önemli şart.
Organik ürünlerde kullanılmayan bileşenler var mı?
Paraben, fenoksietanol, silikon veya GDO’lar (Genetik olarak değiştirilmiş organizmalar), sentetik renklendiriciler ve sentetik kokular organik kozmetiklerin içerisinde bulunmuyor.
Aromaterapi
Aromaterapi, esansiyel yağların fiziksel, duygusal, ruhsal sağlık, iyilik (wellness) ve güzellik için çeşitli metotlarla uygulanması anlamına geliyor. Esansiyel yağlar kokulu bitkilerden elde ediliyor. Aromatik bileşimler bitkinin yapraklarından, çiçeklerinden, kabuk, kök, tohum ve meyvelerinden elde ediliyor. Esansiyel yağlar, bitkilerin bu bölümlerinden soğuk pres ya da damıtma (distilasyon) yöntemiyle elde ediliyor.
Aromaterapi nasıl uygulanıyor?
Masaj yoluyla: Masaj sırasında cilt tarafından emilen yağ, içeriğindeki aktif bileşenlerle ihtiyacı olan bölgeye gönderiliyor ve vücut tarafından kullanılıyor.
Kompres yoluyla: Burkulma, iltihaplanma gibi problemlerde ihtiyaca yönelik saf yağ sıcak ya da soğuk kompreslerle kullanılıyor.
Teneffüs yoluyla: Solunum yolları enfeksiyonları gibi durumlarda nefes kolaylaştırmak için kullanılıyor.
Banyo yoluyla: Aromaterapistin belirlediği dozajlara uygun olarak hazırlanan yağ karışımı, uygun süre ve ısıda banyo ile uygulanıyor.
Mekanın kokulandırılmasıyla: Koku yayıcılar ve koku lambaları yoluyla esansiyel yağlar mekanlarda da uygulanabiliyor.
Kozmetik yoluyla: Esansiyel yağ içeren krem ve kozmetik ürünlerin hazırlanmasıyla.
Nilgün Yıldız
Formsanté Dergisi Haziran 2011 sayısı