Chia tohumu ya da bir diğer adıyla Chia çekirdeği Orta Amerika bölgesine özgü çiçekli bir bitki olan Salvia Hispanica’nın yenilebilir tohum türüdür. Chia tohumu, sağlığa birçok faydası bulunduğunun araştırmalarla ortaya çıkarılması ile son yıllarda sağlıklı yaşam ve beslenme kategorisinde yerini alan besinler arasına girmiştir. Peki, Chia tohumunu bu kadar değerli yapan sağlık üzerindeki faydaları nelerdir? Chia tohumu nasıl kullanılır? Chia tohumlu tarifler nelerdir?
CHIA TOHUMU FAYDALARI NELERDİR?
Chia tohumunun içinde protein, lif, omega-3 yağları, vitaminler ve mineraller bulunur. Sağladığı besin değeri ve yavaş sindirilen yapısı ile vücuda birçok faydası vardır. Özellikle vejetaryen ve vegan beslenme tarzını tercih eden kişiler tarafından amino asit ihtiyacını karşılamak üzere kullanılır. Chia tohumunun bağırsak hareketlerini düzenleme, insülin düzeyini dengeleme ve kemiklerin ve kasların sağlıklı büyümesine yardımcı olma gibi yönlerden genel beden sağlığına birçok faydası bulunur. Sağlığa olan etkileri sebebiyle chia tohumu kullanmak isteyen kişilerin kafasında Chia tohumunun nasıl kullanılacağı bir soru işaretidir.
CHIA TOHUMU NASIL KULLANILIR?
Genellikle çiğ olarak tüketilen Chia tohumunun damak tadınıza ve zevkinize göre tercih edebileceğiniz birçok tüketim şekli vardır.
CHIA TOHUMLU PUDİNG
Tercihinize göre seçebileceğiniz 1 su bardağı odak sıcaklığındaki inek sütü ya da badem sütünün içerisine 1 tepeleme dolu yemek kaşığı Chia tohumunu ekleyin.
Chia tohumunun baskın bir tadı olmaması sebebiyle pudingin içerisine damak tadınıza göre ceviz içi, toz tarçın, ezilmiş badem ya da mevsim meyveleri ekleyebilirsiniz. Hazırladığınız karışımı en az 5 saat ya da mümkünse bir gece buzdolabında beklettikten sonra afiyetle tüketebilirsiniz.
CHIA TOHUMLU MEYVELİ YOĞURT
Süt yerine yoğurt tüketmeyi daha çok sevenlerdenseniz bu tarif tam size göre. Chia tohumu ile meyveli yoğurt yapmak için 250 gram yoğurt, 1.5 yemek kaşığı Chia tohumu, yarım yemek kaşığı rendelenmiş hindistan cevizi ve 100 gram mevsim meyvesine ihtiyacınız var. Öncelikle bir kapta yoğurt, rendelenmiş hindistan cevizi ve Chia tohumunu karıştırın. Zevkinize göre seçtiğiniz 100 gram mevsim meyvesini küçük parçalar halinde doğrayıp hazırlayın. Bir kaseye biraz mevsim meyvesini koyup üzerine hazırladığınız karışımdan dökün. En üstüne süsleme amacıyla tekrar mevsim meyveleri koyun. Hazırladığınız karışımın mevsim meyveleri ile bütünleşmesi için buzdolabında en az bir saat bekletin. Sonrasında soğuk olarak tüketebilirsiniz.
CHIA TOHUMLU SMOOTHIE
Tok tutma özelliği ve ferah tadıyla yaz aylarının vazgeçilmezi olan smoothieleri Chia tohumu kullanarak kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Smoothie yapmak için zevkinize göre 200 ml inek sütü ya da badem sütü 60 gr muz 80 gr seçtiğiniz bir mevsim meyvesi, 1 yemek kaşığı suyu süzülmüş yoğurt, 1 tatlı kaşığı Chia tohumu. Tüm malzemeleri blendera alın ve pürüzsüz hale gelene kadar çırpın. İsterseniz içine biraz toz zerdeçal ve hindistan cevizi de ekleyebilirsiniz. Karışım hazırlandıktan sonra 1 saat kadar buzdolabında bekletip soğuk olarak tüketebilirsiniz.
İLGİLİ İÇERİKLER