En sık görülen kanser türlerinden biri olan cilt kanserinde erken teşhis önem taşıyor. Ailenizde benzer hikaye varsa mutlaka cildinizde olan değişiklikleri kontrol etmelisiniz…
Cilt kanserinden korunmak için öncelikle vücudunuzu iyi tanımalı ve düzenli olarak tepeden tırnağa kontrol etmelisiniz. Memorial Hizmet Hastanesi’nden Dermatoloji Uzmanı Dr. Hande Ulusal, kanser vakalarının yaklaşık yarısını oluşturan cilt kanseri hakkında sorularımızı yanıtladı.
Cilt kanseri vücudun hangi bölgelerinde oluşuyor?
Cilt kanserinde en önemli rolü ultraviyole oynuyor. Işın, ısı, travmaya maruz kalmak; arsenik, katran, kurum, madeni yağlar, parafin ile uzun süreli temaslar deri kanseri sıklığını arttırıyor. İyileşmeyen yaralar, cilt hastalıkları, eski yanık sahalarında da kanser gelişme riski bulunuyor. Bazal hücreli kanser yüzde 85 baş boyun bölgesinde görülüyor. Epidermoid kanser genellikle güneşten hasar görmüş ciltte bulunuyor. Malign melanom, güneşe maruz kalan bölgelerde özellikle sık görülüyor (kadınlarda bacaklar, erkeklerde gövde).
Görülme sıklığı nedir?
Amerikan Kanser Derneği verilerine göre cilt kanserleri ABD’de tüm kanser olgularının yüzde 50’sini oluşturuyor ve görülme sıklığına göre tüm kanserler içinde birinci sırada yer alıyor. Ülkemizde ise istatistik verileri bu kadar net değil. Bazal Hücreli Kanser, beyaz ırkta en sık görülen kanser ve tüm melanom dışı cilt kanserlerinin yüzde 75-80’ini oluşturuyor.
Risk grubunda kimler var?
Açık tenliler, ciltlerinde kolayca çillenme olanlar, değişik şekil ve boyutta çok fazla sayıda beni olanlar, ailesinde cilt kanseri bulunanlar risk altında bulunuyor. Açık havada çalışmak ya da çok fazla zaman geçirmek, ekvatora yakın, yüksek rakımlı yerlerde yaşamak veya yıl boyunca şiddetli güneş ışığına maruz kalmak da riski artıran faktörlerden.