Diğer
    Ana SayfaSağlıkCilt kanseri (deri kanseri) belirtileri nelerdir?

    Cilt kanseri (deri kanseri) belirtileri nelerdir?

    -

    Deri, farklı hücrelerden oluşmuş vücudumuzun en büyük organıdır. Farklı hücrelerden oluştuğu için de farklı tip deri kanserleri ortaya çıkar ve her kanser tipi farklı görsel şekillerde izlenir. Peki, cilt kanseri çeşitleri nelerdir? Cilt kanseri belirtileri nelerdir? İstanbul Florence Nightingale Hastanesi, Dermatoloji Bölümünden, Doç. Dr. Şule Güngör deri kanserlerinin en çok görülen belirtilerine dikkat çekiyor…

    CİLT KANSERİ ÇEŞİTLERİ VE BELİRTİLERİ

    En sık görülen cilt kanserlerinden biri Bazal hücreli kanserdir.

    BAZAL HÜCRELİ KANSER

    Bazal hücreli kanser özellikle güneş gören bölgelerde, orta yaş sonrası sık görülür. Küçük sivilce ya da ben gibi başlar, zaman geçtikçe genişler, kenarları belirgin  halka halini alır. Bu aşamada tanı konulamazsa ortası ülserleşir, üzeri kanlı-irinli yara oluşur.

    MALİN MELANOM

    Malin melanom aynı bir “ben” gibi ortaya çıkar. İlk ortaya çıktığında çıplak gözle ben ve melanomu ayırt etmek imkansızdır, bu dönemde dermatoskop ile tanı koyma ihtimali artar. Zaman geçtikçe melanomun kendine has yapısı ortaya çıksa da bunu da ancak deneyimli gözler anlayabilir.

    Hatta melanom o kadar “ben”e benzer ki deneyimsiz gözler çok ileri evreye geldiğinde bile onu “ben” zanneder, oysa ki melanom sinsice diğer organlara yayılmaya başlamıştır bile. Bazen bağışıklık sistemimiz melanom ile savaşmaya başlar, ama mevcut melanomu yok eden bağışıklık sistemimiz organlara yayılmış melanomu yok edemez. Bu aşamada kişiler mevcut benleri gerilediği için her şey yolunda diye düşünürken, hâla melanom sinsice vücuda yayılmaktadır.

    - Advertisement -

    Nadiren de melanomlar pembe kubbe şeklinde kabarıklık olarak ortaya çıkabilir, bu dönemde deneyimsiz gözler bunu damarsal hastalıklarla karıştırıp yanlış yok edici işlemler yapabilir. Bu tarz oluşumlar ortaya çıktığında, lezyondan parça alıp patolojik incelemeye göndermek gerekir.

    SKUAMÖZ HÜCRELİ KANSER

    Yine güneş gören deri bölgerinde ortaya çıkması tipiktir. Yanık izleri üzerinde ve bazı kronik cilt hastalıkları üzerinde de ortaya çıkabilir. İyileşmeyen yara şeklinde görülür. Çiftçiler, balıkçılar, denizciler gibi uzun süre güneşe maruz kalmış kişilerde alt dudakta iyileşmeyen yara olduğunda mutlaka akla gelmelidir.

    DERİ LENFOMASI

    Deride görülen diğer bir kanser tipi derideki bağışıklık sistemi hücrelerinden kaynaklanan “deri lenfoması”dır. Özellikle sırt, karın ve kalçada belirsiz, üzeri hafif kepekli somon renkli döküntüler şeklinde izlenir. Bu şekilde ortaya çıkan farklı deri hastalıkları da olduğu için ancak deneyimli gözler bu lenfomayı farkedebilir. Nadiren deri lenfomaları kubbe şeklinde kabarıklıklar şeklinde de ortaya çıkabilir.

    CİLT KANSERİ TANI VE TEDAVİSİ

    Ayrıca derideki kıl foliküllerinden, ter bezlerinden, bağ dokusundan, damarlardan köken alan farklı deri kanseri tipleri vardır. Bu kanserler erken dönemde masum bir kabarıklık gibi izlenebilir. Bu oluşumların iyi ya da kötü huylu olduğu ancak deneyimli gözler tarafından farkedilebilir, dermatoskop ile değerlendirmek öntanıyı güçlendirir, kesin tanıları ise örnek alıp patolojik inceleme ile konulabilir.

    Unutmamalıdır ki deride kötü huylu olduğu kadar iyi huylu da çok sayıda hastalık vardır. Her çıkan oluşumun kanser olduğunu düşünerek parça almaya gerek yoktur. Derinizde ortaya çıkan hangi oluşumlardan parça alınması gerektiği, hangi oluşumların masum olduğu ve hangi oluşumların takip edilmesi gerektiğini öğrenmek için deri hastalıkları doktorlarına danışmanız gerekmektedir.

    İLGİLİ İÇERİKLER



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz