Dişleri sağlıklı, diş hekimini seven ve güvenle diş tedavisi yaptırabilen nesiller yetiştirmek için en büyük sorumluluk ailelere düşüyor. Diş bakımı konusunda örnek olmak ve beslenme hatalarından kaçınmak, sağlıklı dişler için en önemli adımları oluşturuyor.
Yetişkinlikte diş ve diş eti hastalıkları ile uğraşmamak için aslında çocuk doğduğu andan itibaren koruyucu önlemler almak gerekiyor. Çocuklarda ağız hijyeni sağlanmasının önemi, diş fırçalama alışkanlığı, etkin fırçalama tekniklerinin öğretilmesi, bu konuda eğitimin verilmesi sağlıklı süt dişleri ve daimi dişler için en temel rehberi oluşturuyor. Amerikan Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü’nden Çocuk Diş Hekimi Nihal Çetin Turan, çocuklarda sağlıklı dişlerin, sağlıklı çiğneme, sağlıklı beslenme, estetik ve konuşma açısından da çok önemli olduğunu belirterek şunları söylüyor: “Pedodonti yani çocuk diş hekimliği, 0-14 yaş arası çocukların süt ve daimi dişlerinin sağlığını koruyan, oluşan hastalıkları tedavi eden bir branş… Bebeklerde ilk süt dişlerinin ağız içerisinde görülmesiyle beraber düzenli olarak çocuk diş hekimlerinden yardım almak, sağlıklı bir ağız hijyenine sahip olmayı da beraberinde getiriyor. İlk dişler ile birlikte temel bilgilendirmeler yapıldıktan sonra, iki yaş sonrası rutin olarak altı aylık kontrollerle florür ve fissür örtücü gibi koruyucu uygulamalar için çocuklar takip altında tutuluyor. Böylece bir sorun oluşmadan, oluşsa dahi sorun ilerlemeden basit müdahaleler ile ağız sağlığı korunmuş oluyor.”
Çocuklarda ağız-diş sağlığı, yaş grupları ve çürük risk faktörlerine göre farklı yöntemler kullanılarak sağlanıyor. Çocuk için doğru yöntem ve tekniği uzman hekime danışarak öğrenmek gerektiğini belirten Çocuk Diş Hekimi Turan, “Diş fırçası kullanırken çocuklar fırçayı ısırarak deforme edebilir. Bu nedenle yaş grubuna uygun fırçaları ortalama üç-dört aylık aralıklarla değiştirmek gerekiyor. Ağız suyu, gargara gibi yardımcı temizlik ürünleri ise çocuklarda rutin olmadan, ihtiyaç olduğu dönemlerde kullanılıyor. Diş ipi kullanım tekniği çocuklar için oldukça zor olduğu için daimi dişlerin çıkmaya başlaması ile birlikte diş ipi kullanımının sağlanması gerekiyor” diyor.
Dişler çıkınca gece beslenmesi kesilmeli
Günümüzde market raflarında çocukları cezbeden şekerli gıdalar, yapışkan şekerler ve asitli içecekler çocukların dişlerinde çürük oluşması riskini artırıyor. Öte yandan halen çok sık rastlanan bebeğe gece boyu şekerli içecek, mama veya süt vermek gibi alışkanlıklar da çürükleri artırıyor. Çocuk Diş Hekimi Nihal Çetin Turan, dişler çıkmaya başladıktan sonra gece beslenmesinin mutlaka kesilmesi ve şekerli abur cuburların tüketiminden kaçınılması gerektiğini vurguluyor.
Formsanté Dergisi Ocak 2013 Sayısı