Diğer
    Ana SayfaSağlıkÇocuğunuzun gelişimi normal mi?

    Çocuğunuzun gelişimi normal mi?

    -

    Gelişimsel bozukluk denince çocuğunuzun anormal seyreden boy kilo uyumsuzluğu gelmesin aklınıza. Asperger Bozukluğu, Rett Bozukluğu ya da Dezintegratif Bozukluk olarak adlandırılan bu rahatsızlıklarda çocuk sosyal beceri, dil gelişimi ve davranışlarında yaşıtlarına paralel gelişim sağlayamadığı gibi edindiği yeteneklerini de kaybediyor.

    Her anne çocuğunun sağlıklı bir yaşam sürmesi için elinden geleni yapar. Doğumdan itibaren rutin muayeneleri aksatmaz, en ufak bir rahatsızlıkta hemen çocuk doktoruna başvurur. Anne ve çocuk için her yeni gün bir keşiftir aslında. Çocuk dış dünyayı tanırken anne de onun gelişimini izler ve gün be gün meydana gelen farklılıkları keyifle takip eder.
    Uzmanlar, bunun sağlıklı bir birey yetiştirmede çok önemli olduğunu önemle vurguluyor. Çünkü her çocuğun gelişimi aynı istikrarda devam etmeyebiliyor. Özellikle 3 yaş civarında, anne çocuğunun gelişiminde bir duraklama hatta gerileme olduğunu fark edebilir. Örneğin çocuk daha önce rahatlıkla tutabildiği oyuncaklarını artık kavramakta güçlük çekebilir veya sık sık biteviye, basmakalıp aynı hareketleri yapıyor olabilir. Önceleri sözel iletişimde hiçbir sorun yaşamazken, şimdi konuşmakta zorlanıyor olabilir. Bunların üstüne bir de çevresine ilgisini de yitirmeye başlamışsa o zaman anne-babanın gerçekten dikkatli takipte olması gerekir. Bu durum geçici olabilir ama değilse, ciddi bazı rahatsızlıklar söz konusu olabilir. Dolayısıyla zaman kaybetmeden bir uzmana başvurmak en doğrusu. Çünkü başlangıçta önemsiz gibi görünen bu tür sorunlar, çok nadir de olsa gelişimsel bozukluklara işaret edebiliyor. Yaygın gelişimsel bozukluklar denilince çocuğun sosyal becerisi, dil gelişimi ve davranışlarında yaşına uygun gelişim sağlayamaması, hatta zamanla edindiği tüm yeteneklerini kaybetmesi gibi örnekler tanımlanıyor.
    Gelişimsel bozuklukların en sık görüleni ve toplum tarafından en iyi bilineni ise, otizm. Bu bozukluğun dışında Rett Sendromu,Asperger Sendromu ve Dezintegratif Bozukluk olarak bilinen tipleri tipi de var. Bu gelişimsel bozukluklar her ne kadar çok nadir görülse de, kimi zaman çocuğun ileride tek başına bakımını sağlayamayacak, hatta tekerlekli sandalyeye mahkum olmasına yol açacak ciddi tablolarla seyredebiliyor. İnternational Hospital'den Çocuk ve Adolesan psikiyatristi Prof. Dr. Aysel Ekşi ve Memory Center'den çocuk ve ergen psikiyatristi Ahmet Çevikaslan böyle bir durumda kayıpların önüne geçmenin yolunu anlattılar.

    Devamı 2005 Eylül sayımızda…



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz