Günümüzde okul öncesi dönemdeki çocuklarda çok sık görülmeye başlanan sağlık sorunlarının başında obezite geliyor. Obeziteyle savaşta en büyük görev annelere düşüyor. Kaşıkla peşinden koştuğunuz çocuğunuz büyüdüğünde, önünden tabak almak istemiyorsanız sağlıklı beslenme alışkanlığını kazandırmanız şart…
Çocuk beslenmesinde küçükken yapılan hatalar gelişim döneminde obezite ve onun tetiklediği hastalıklar olarak karşımıza çıkıyor. Bebeklik döneminde bir lokma yemesi için bin dereden su getiren anneler ilerleyen yaşlarda obezite gerçeği ile karşı karışıya kaldıklarında bu sefer öğün ve kalori hesabı yapmak zorunda kalabiliyor. Çocuklarda görülen obezitenin nedenlerini, yeterli ve dengeli beslenme düzeninin nasıl olması gerektiğini Avusturya Sen Jorj Hastanesi’nden Diyetisyen Sema Mamak’a anlattı: “İnsan bedeninin en hızlı büyüdüğü, yaşamı boyunca enerjiye en çok ihtiyacı olduğu dönemde çocuklarımız nasıl oluyor da kilo alıyor, hatta obeziteyle karşılaşıyor? Kabaca bir tanım yapmak gerekirse; obezite, tüketilen enerjinin, kullanılan enerjiden daha fazla olması halinde, yağ dokusu hücrelerinin kitlesel olarak büyümesi, hacmen genişlemesi ve yetişkinlik dönemine girmemiş kişilerde sayıca artması demektir. Çocuklarımızda obezitenin oluşturduğu en büyük risk yağ dokusu hücrelerinin sayıca artmasına bağlı olarak yetişkinlik dönemlerinde kiloyla ve hatta obeziteyle yaşamalarıdır. Dolayısıyla kilolu bir çocuğun yetişkinlik dönemine girmeden yaşıtlarına uygun olan kiloya sağlıklı bir şekilde ulaştırılması gerekiyor.”
NELER YAPMAK GEREKİYOR?
Diyetisyen Sema Mamak obezitenin çocuklarda oluşmasına sebep olan başlıca faktörleri özetledi: Genetik özellikleri göz ardı etmeyin Ailede anne-baba ve kardeşlerde hatta ikinci derece akrabalarda kilo veya obezite problemi varsa, çocukta da benzer problemlerle karşılaşılma riski yüksek. Burada aileye düşen rol, bu riski göz önünde bulundurarak çocuğun beslenme şekline dikkat etmek oluyor.
Hormon dengesizliklerini dikkate alın
Genetik özellikler kadar hormon dengesizlikleri de çocukların kilo almasındaki temel faktörlerden biri. Eğer çocukta kilo alma eğilimi varsa, yaşıtlarına göre belirgin şekilde fiziksel yönden daha öndeyse, iştahı ile ilgili artış eğilimi varsa ailelerin mutlaka bir doktora giderek hormon değerlerini kontrol ettirmesi ve çıkan sonuçlara göre tedbir alınması öneriliyor.
Devamı diğer sayfada