Diğer
    Ana SayfaPsikolojiÇok değil akıllı çalışın

    Çok değil akıllı çalışın

    -

    İş hayatınızda başarıya giden yolda “çok” çalışmanın tek doğru olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Çok değil, akıllıca çalışın yeter… 

     

     

     

    - Advertisement -

     

    DOĞADA ZAMAN GEÇİRİN

    Hepimiz yaptığımız işte en iyisi olmak için uğraşıyoruz. Haliyle daha güzel bir hayat yaşamak için çok çalışıyoruz. Ancak yoğun iş hayatının getirdiği stres ve yorgunluk psikolojimizi, buna bağlı olarak da çalışma düzenini olumsuz yönde etkiliyor. Unutmayın ki işiniz kadar ruh ve vücut sağlığınız da önemli. Birkaç ufak tüyoyla kendinizi sıkmadan, zora sokmadan, planlı bir şekilde çalışarak akıllıca bir düzen yaratabilmek elinizde!

    UFAK BİR MOLA

    İşinizin sizin için ne kadar önemli bir yere sahip olduğunu tahmin etmek zor değil. Daha iyi maaşlar almak, iyi bir kariyere sahip olmak için her zamankinden daha özverili olmaya çalışıyorsunuz. Hayallerinize kavuşmak adına kendinizden fedakarlık ediyorsunuz ama unutmayın ki her iş bir şekilde hallediliyor, çözülüyor. Bunu diğer bir yandan da “İş kaçmıyor ya…” diyerek düşünebilirsiniz. Burada işinizi umursamayın demiyoruz. Ancak sizin de bir canınız olduğunu, zaman zaman kafanızı boşaltarak rahatlamak isteyeceğinizi bilmenizi isteriz. Mesai saatlerinizde yalnızca öğle yemeğinde farklı bir yerde olabiliyorsunuz. Ancak bu size iyi bir çalışma rutini açısından ne kadar yeterli olacak? Sizi ufak da olsa hareket ettirecek, vücudunuzun gevşemesini sağlayacak molalar, konsantrasyonunuzu kuvvetlendirecek etkilere sahip. Bu molaları uygulayabilmekte zorluk çekiyorsanız, kendinize belirli saatler koyun. Örneğin öğleden önce 11.30 ya da öğleden sonra 16.00, 10’ar dakikalık kısa kaçamaklar için güzel zamanlar olabilir. 

    Tabiat ana gücünü burada da gösteriyor. Rahatlatıcı, sakinleştirici etkiye sahip doğadan yardım alarak, hem işinizi yaparken hem de günlük rutininizi yaşarken sorunların üstesinden kolayca gelebilirsiniz. Mesai sonrasında evinize gidip, üstünüzü değiştirip kendinizi dışarı atın. 30 dakikalık bir yürüyüş yapın ve ciğerlerinizin oksijenle dolup taşmasını sağlayın. Böylece ertesi gün için kaliteli bir uyku uyumuş olacak, haliyle sabah da iyi hissederek kalkmış olacaksınız. Yürümek dışında açık havada başka aktiviteler yapmanız da mümkün. Belki bir saat bisiklet sürebilir ya da birkaç kilometre koşmayı deneyebilirsiniz. Bu tür egzersizler, hayatınızı düzene sokarken bir yandan da siz farkında olmadan iş düzeninizde sakinlik sağlayacak. 

    ÖĞRENMENİN SONU YOK 

    Uzun yıllardır belli bir deneyim edinmiş olsanız dahi, sonsuz bilgi akışına sahip bu hayatta öğrenilecek çok şey var. İşinizin en iyisi olsanız bile, mutlaka bilmediğiniz şeylerin olduğunu kabul edin. Sorular sorun. Rakiplerinizle zaman geçirin, eğitimlere katılın… Ufak bir tüyo; uzmanlar sürekli yeni şeyler öğrenen kişilerin daha uzun yaşadıklarını belirtiyor. Harika değil mi? 

    İLK ÖNCE E-POSTALAR 

    Saatleriniz mesainin sonuna geldiğinizi gösterdiğinde, kısa bir süreliğine de olsa bilgisayarınızla, belgelerinizle ve e-posta kutunuzla vedalaşmış oluyorsunuz. Ancak sabah masanızın başına döndüğünüzde, işe nereden başlasam diye düşünüyorsunuz. E-postalar bir hayli birikmiş şekilde sizi beklerken, siz işin hangi ucundan tutsam da rahatlasam diye düşünüyorsunuz. Biz size söyleyelim… İlk olarak e-postalarınızdan başlamak en iyisi! E-posta kutunuz dolmuş taşmış olsa bile, işin ilerleyen saatlerinde ayağınıza bağ olmaması ve diğer işleri yapmanıza engel olmaması için aradan çıkarın. Daha sonra yapmanız gerekenlere devam edin. E-postalarınızla ilgili dikkat etmeniz gereken diğer bir nokta ise klasörleme… Birbiriyle alakalı olan e-postaları bir klasörde toplayın ve isim verin. Böylece aramaya çalıştığınız bir e-posta’yı kolaylıkla bulabilir, zamandan tasarruf edebilirsiniz.

    Elif Gürsoy
    Formsanté 2015 – Aralık sayısı

     

     



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz