Diğer
    Ana SayfaHaberCorona Virüs'ten ne zaman şüphelenmeliyiz? Çocukları nasıl koruruz?

    Corona Virüs’ten ne zaman şüphelenmeliyiz? Çocukları nasıl koruruz?

    -

    Türkiye’de ilk kez Corona Virüs vakası görüldü. Peki, Corona Virüs belirtileri nelerdir? Corona Virüsten ne zaman, hangi belirtiler varsa şüphelenmeliyiz? Corona Virüsten nasıl korunabiliriz? Çocukları virüsten nasıl koruyabiliriz?

    Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB Baş ve Boyun Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Yılmaz, Corona Virüs’le ilgili en çok merak edilen bu soruları yanıtladı:

    Corona Virüsle ilgili bilgileri dinleyebilirsiniz

    CORONA VİRÜS BELİRTİLERİ NELER?

    - Advertisement -
    • Corona Virüs’ün en belirgin semptomu yüksek ateş,
    • Burun tıkanıklığı,
    • Boğaz ağrısı, kuru öksürük,
    • Bazı durumlarda da solunum sıkıntısı,
    • İshal

    Eğer bu şikayetleriniz varsa siz de Corona Virüs olma ihtimali yüksek. Bunu ortaya çıkarmak için bir hastaneye gidip enfeksiyon kliniğinde testler yapılabilir. Testler %30 ila 60 doğruluk payı ile çalışıyor. Bu nedenle negatif çıksa bile Corona Virüs enfeksiyonuna sahip olabilirsiniz. Ama yaşınız 50’nin altındaysa çok endişe etmenize gereken bir tablo söz konusu değil. Sadece etrafınız için bir tehlikeye sahipsiniz. Etafınızdaki kişilere bu hastalığı bulaştırabilirsiniz. Bunu engellemek için yapmamız gereken şey istirahat alıp evde işlerimize devam etmek ya da insanlarla aramıza mesafeler koymak. Tokalaşmadan kaçınmak, hastayken maske kullanmak ve etrafımızdaki kişilere hastalığın bulaşmasını engellemek için yapmamız gereken temel görevlerimiz.

    Eğer hasta değilsek ve 50 yaşın altındaysak genellikle basit bir gribal enfeksiyon tablosuyla düzeliyor. 50 yaşın altında ölüm oranlarına bakıldığında 1000 kişide 2 gibi rakamlar var ve bu oldukça düşük. 

    CORONA VİRÜSTEN KORUNMAK İÇİN NE YAPMALIYIZ?

    • Hapşıran insanlara karşı özen gösterilmeli
    • Toplu yaşanılan yerler, toplu ulaşım araçları, alışveriş merkezleri, sinema salonları, düğünler vs. gibi yerlerde dikkatli olunmalı ve temas ettikten sonra hemen dezenfekte işlemi gerçekleştirilmeli.
    • Ellerin sabunlu suyla yıkanması ve alkolle dezenfekte edilmesi bulaşı engellemek için en önemli sağlık metodu.

    CORONA VİRÜS AÇISINDAN KİMLER RİSK TAŞIYOR?

    50 yaşın üstünde kalp hastalıkları olan ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı olanlar bu hastalığı  taşıma riski daha fazla olduğu için bu kişiler biraz daha özen göstermeli. Dışarı çıkarken maske takmalı, insanlarla temastan kaçınılmalı, hasta olan kişilerle temasa mutlaka özen göstermeli ve uzak durmalılar. 

    ÇOCUKLARI NASIL KORURUZ?

    Çocuklar için çok büyük riskler söz konusu değil ama ortak sınıf, kalabalık ve mutlaka sınıfta hasta olan arkadaşları oluyor ve bu tip viral enfeksiyonlar çok süratli birbirlerine yayılabiliyorlar. Bu nedenle mümkün olduğunca pencereler açık dış ortamdan temiz hava girmesi sınıflara bu hastalığın virüsün yaşayabilirliğini azaltıcı metot olarak öğretmenlere verebileceğimiz tavsiyelerdendir. Yapılan çalışmalara baktığımızda çocuklarımızda bu hastalık ciddi sıkıntılara neden olma ihtimali düşük. 

    Virüsün ortamda ne kadar yaşayabildiğine dair net bilgiler yok fakat 6-24 saat civarında sürebileceğine dair bir takım veriler var ve bunlar oldukça değişken rakamlardır.



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz