Diğer
    Ana SayfaHaberCorona Virüs İtalya'da nasıl hızla yayıldı? İlginç analiz: Gençler şiddetlendirmiş olabilir

    Corona Virüs İtalya’da nasıl hızla yayıldı? İlginç analiz: Gençler şiddetlendirmiş olabilir

    -

    İtalya, Corona Virüs nedeniyle oldukça zor günler geçiriyor. Şu ana kadar ülkede 3405 kişi hayatını kaybetti. İtalya’da sadece bugün Corona Virüs nedeniyle ölenlerin sayısı 425. Virüs bulaşanların toplamı 41 bin kişiyi geçti. İtalya, Çin’i geçerek dünyada can kaybının en yüksek olduğu ülke haline geldi.

    Peki, nasıl oldu da İtalya virüsün ilk yayılmaya başladığı Çin’den bu kadar uzakta olup da virüsten bu kadar ağır şekilde etkilendi? İtalya nüfus olarak yaşlı bir ülke ve gençlerin büyükanne-büyükbabalarıyla yaşamaları yaygın bir durum. Yeni bir araştırmaya göre yaşlı akrabalarını ziyarete giden İtalyan gençler virüsün yayılmasını tetiklemiş olabilir.

    İTALYA’DA CORONA VİRÜS NASIL BU KADAR ÇOK YAYILDI?

    İtalya’da geç ve yetersiz önlem alınması, yaşlı nüfusun fazlalığı, ihmal, yoğun bakım yetersizliği gibi farklı etmenler bugüne kadar çok konuşuldu.

    İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Prof. Dr. Michelangelo Guida AA için İtalya’da yaşanan travmaya yönelik dikkat çeken bir analiz yapmıştı. (AA’daki analiz). 

    Prof. Michalangelo Virüsün yayılmaya başlamasını özetle şöyle anlatıyor:

    - Advertisement -

    İtalya 22 Şubat’ta koronavirüs nedeniyle ilk ölüm vakasını kaydetmişti. Bundan önce ilk koronavirüs, 23 Ocak’ta Çin’in Hubey eyaletinden gelip Milano havaalanından ülkeye giriş yapan, kısa bir süre sonra Roma’da hastalanan iki Çinli turistte ve 6 Şubat’ta hastalığın çıktığı yer Vuhan’dan yeni dönmüş bir İtalyan vatandaşında görülmüştü. Bu ilk vakaların ardından İtalyan yetkililer, hastalığın 31 Aralık’ta ortaya çıktığı Çin’e tüm uçuşları yasaklamıştı.

    YER: CODOGNO KASABASI

    Bu ilk hastalar iyileşerek taburcu edilmişti. Fakat Milano’dan 60 kilometre uzaklıktaki Codogno kasabasında 14 Şubat’ta yeni bir vaka, aile hekimi tarafından basit bir grip olarak değerlendirilip tedavi önerilerek eve gönderilmişti. Hasta sadece iki gün sonra bölgedeki hastaneye akut solunum yolu enfeksiyonu şikâyetleriyle yeniden başvurduğunda gerekli önlemler alınmamış, virüs diğer hastalara ve görevlilere bulaşmıştı. Vakalar artınca testler yapılmaya başlanmış olmakla birlikte, virüs artık o bölgede yayılmıştı. Bahsedilen “hasta sıfır” (malato zero) Çin’den dönen bir arkadaşıyla buluşmuştu. Fakat daha sonra arkadaşına uygulanan test negatif çıkmış ve DNA incelemesinden virüsün kaynağının Münih veya Finlandiya olabileceği anlaşılmıştı.

    NASIL EPİDEMİNİN MERKEZİ OLDU?

    Enteresan olan, virüsün sadece 16 bin sakini olan Codogno’ya nasıl vardığının bugüne dek anlaşılamamış olmasıdır. Bununla birlikte, tarıma dayalı bir ekonomiye sahip olan Codogno’nun, sakin bir kasaba olmasına rağmen bu epideminin merkezi olması şaşırtıcı görülmemeli. Kuzey İtalyalılar, nüfusu az ve yeşili bol yerleşimlerde yaşayıp ulaşım imkânlarını kullanarak, her gün çalışma ve eğitim için çevredeki büyük şehirlere gidip gelirler.

    İTALYA GÜNLÜK CORONA VİRÜS VAKASI

    OXFORDLU UZMANLAR: YAŞLILARI ZİYARETE GİDEN GENÇLER…

    Prof. Michalengelo Kuzey İtalyalıların her gün çevredeki büyükşehirlere gidip gelmesine vurgu yapıyor.

    Bu noktada IndependentTurkish de dikkat çeken araştırmayı aktardı. Corona Virüs’ün İtalya’da bu kadar yıkıcı olmasının nedeni ülkenin yaşlı nüfusu ve yaşlıların gençlerle sık sık temas halinde olması olabilir.

    Oxford Üniversitesi’nin yaptığı bir çalışma farklı jenerasyonların aynı çatı altında yaşamasının İtalya’nın kırsal bölgelerinde virüsün yayılmasını hızlandırdığını öne sürüyor. 

    Ülke, Japonya’dan sonra en yaşlı ikinci nüfusa sahip. Nüfusun yüzde 22’si, Corona Virüs için yüksek riskli sayılan 65 üstü yaş grubunda. 

    İtalya’daki salgını asıl tetikleyen ise gençlerin hareketleri olabilir. 

    Habere göre kırsal bölgelerdeki genç yetişkinlerin ebeveyn, büyükanne ve büyükbabalarıyla yaşamaları, çalışmak ve sosyalleşmek için Milano gibi şehirlere gidip gelmeleri yaygın bir durum. Oxfordlu araştırmacılara göre virüsü seyahat ederken kapıp eve taşımış olabilirler.

     



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz