Dünyayı tedirgin eden Corona Virüs, Pangolinlerden yayılmış olabilir mi? Çinli bilim insanlarının açıklaması gözleri Pangonliere çevirdi. Pangolinler, yasa dışı avlanma nedeniyle nesilleri tükenme tehdidi altında olan, dünyada en çok ticareti yapılan memeli türü…
CORONA VİRÜSTE PANGOLİN İDDİASI NEDİR?
Corona Virüs’ün yarasalardan yayılmış olabileceği düşünülüyordu. Çinli bilim insanları bir ara kaynağın da olabileceği şüphesi üzerine çalışma yürüttü.
Resmi Xinhua Haber Ajansı’nın haberine göre Güney Çin Tarım Üniversitesi’ndeki bilim insanları, vahşi hayvanlardan alınan 1000’den fazla örneği test ettikten sonra, pangolinler üzerinde bulunan virüslerin, koronavirüs hastalarındakilerle yüzde 99 aynı olduğunu buldu.
Çinli araştırmacılar, yeni tip koronavirüsün (2019-nCoV) pangolinlerden yayılmış olma ihtimalinin doğduğunu duyurdu.
YASA DIŞI AVLANMA YÜZÜNDEN SOYLARI TEHLİKEDE
Uluslararası Doğayı Koruma Birliği’ne (IUCN) göre, pangolin, gezegendeki en çok ticareti yapılan hayvan olarak kabul ediliyor. Son on yılda bir milyondan fazla pangolin Asya ve Afrika ormanından yakalandı.
Çin ve Vietnam’da, tıbbi faydaları olmamalarına rağmen pangolin pullarının geleneksel tıpta kullanıldığı, etlerinin de karaborsada satıldığı belirtiliyor. Pangolinlerin soyu avlanma sebebiyle tehlike altında.
Çin, ocak ayında salgın kontrol altına alınana kadar vahşi hayvan ticaretine geçici bir yasak emri verdi ancak kaçakçılık bir türlü durmadı.
PANGOLİN NEDİR?
Bu gelişmenin ardından Pangolin nedir? sorusu da kullanıcılar tarafından arama motorunda yoğun olarak araştırılmaya başladı.
Pangolin, çoğunlukla Uzak Doğu’da görülen pullu memeli bir hayvandır. Karın ve termitle beslenen, genellikle geceleri Pangolinler gündüzleri ise kazdıkları çukurlarda, ağaç ve kaya kovuklarında saklanırlar.
Pangolinler ”canlı çam kozalakları” olarak adlandırılırlar. Pangolin, baş, sırt, kuyruk ve bacakları kaplayan, birbirinin üstüne binen iri, kahverengi pullarla kaplı bir hayvan. Pangolin pullarla kaplı tek memeli hayvan.
PANGOLİN PULU
Kimyasal olarak pangolin pulu ile tırnak yemenin bir farkı yok ancak yine de et ve kanıyla beraber pullarının da tedavi edici özellikleri olduğuna inanılıyor. Bu nedenle Pangolin fetüsleri bile tüketiliyor. Pangolinler dünyada en fazla kaçakçılığı yapılan hayvanlar.
Pangolinin pullarının bazı geleneksel ilaçların içerisinde bulunması yasa dışı pangolin ticaretine olan bu yüksek talebi artırıyor. Pullar, geleneksel Çin tıbbında kanser tedavisi gibi önemli hastalıklarda kullanılıyor. Çin’de her yıl tonlarca Pangolin pulu ele geçiriliyor.
PANGOLİN NERELERDE YAŞAR?
Bu sıra dışı canlıların, Asya ve Afrika’da yaşayan toplamda 8 türü bulunuyor. Pangolinlerin nesli bir türlü önlenemeyen kaçakçılık ve avlanma nedeniyle tükenme tehdidi altında.
Nesli tükenmekte olan bu canlılar, kendilerini korumak için top haline geldikleri anda yakalanıp poşetlere koyuluyorlar ve vakumlanarak öldürülüyorlar.