Diğer
    Ana SayfaSağlıkHamilelikD vitamini eksikliği kısırlığa (infertiliteye) sebep olur mu?

    D vitamini eksikliği kısırlığa (infertiliteye) sebep olur mu?

    -

    D vitamini eksikliği Türkiye’de oldukça sık rastlanan bir durumdur. Koronavirüs nedeniyle yaşanılan pandemi dönemi güneş ışınlarından yeterince faydalanmayı ve yeterli D vitamini alımını daha da engellemiş durumda. Peki, D vitamini eksikliği kısırlığa sebep olur mu? D vitamini eksikliğini gidermeye yardımcı besinler nelerdir? Nasıl tedavi edilir? Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, konu hakkında bilgi verdi.

    D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ KISIRLIĞA SEBEP OLUR MU?

    Op. Dr. Seval Taşdemir, D vitamini eksikliğinin infertiliteye (kısırlığa) sebep olabileceğini belirtti. Vücudumuzun D vitamini ihtiyacını, besinlerden ya da vitaminlerden sağlamaya çalışıyoruz. Özellikle pandemi döneminde hamilelik yaşayan kadınların bu konuda iki kat daha dikkatli olmaları gerekiyor.

    Ülkemizde güneşli geçen gün sayısı fazla olmasına rağmen D vitamini eksikliği yaygın olarak görülüyor. D vitamini eksikliğinin, son yıllarda infertilite (kısırlık) ve düşük problemi olan hastalarda daha sık oranda görüldüğü saptandı. D vitamini eksikliği; üreme sağlığını, yumurta rezervini, yumurtanın kalitesini ve döllenme oranlarını olumsuz olarak etkiler. Ayrıca döllenmiş yumurtanın anne rahmine tutunma oranını da düşürür.

    D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNİ GİDERMEYE YARDIMCI OLACAK BESİNLER

    Kısırlık tedavisinde kanda 25 hidroksi vitamin D düzeyini ölçerek vitamin D depoları değerlendirilir. 30 ng/ml’nin altındaki değerler düşük olarak kabul edilir. D vitamini güneşten alınabileceği gibi ton balığı, uskumru, yumurta sarısı, karaciğer, süt ve süt ürünleri, tahıl gibi ürünlerden de alınabilir.

    TEDAVİDEN ÖNCE D VİTAMİNİ DÜZEYİNE BAKILMALI

    Eksiklik tespit edilirse günde 600-800 IU arası D vitamini alınabilir. 1000 IU’dan fazla alınmaz, yan etkileri ortaya çıkabilir. Özellikle kısırlık ve tüp bebek tedavisi görecek olan hastalarda mutlaka D vitamini düzeyine bakılmalıdır. Özellikle yaşı 35’in üzerinde olan ve güneşten daha az faydalanan grupta, D vitamini eksikliği daha sık görülür. Eksik olan vitaminin yerine konmasından sonra yapılan infertilite (kısırlık) tedavisinden çok daha başarılı sonuçlar elde ediliyor. Son yıllarda bunu destekleyen birçok çalışma yapıldı.

    - Advertisement -

    Kısacası D vitamini, vücudumuzda sadece kanda kalsiyum oranlarını belirleyen, bağırsaktan kalsiyum emilimine yardımı olan vitamin değil; tüm vücut bağışıklık sistemini düzenleyerek koronavirüs ve gribal enfeksiyonlara direnci artıran bir vitamindir. Önemli kanser vakalarında, meme, pankreas, kolon, rektum kanserlerinin seyrini etkiler, kalp ve damar hastalıklarını önler. İnfertiliteyi de (kısırlığı) önemli ölçüde etkileyen bir vitamindir.



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz